Sky Digital – zkušenosti se satelitním příjmem v Anglii - II.část
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 30.04.2001
V první části jsme se dozvěděli od našeho londýnského přispěvovatele – pana Martina Zacha, jaká je satelitní nabídka na britských ostrovech, jaké jsou tam možnosti abonence paketů a jak získat SkyDigibox. Martin se dnes ve svém příspěvku bude věnovat těm nejzajímavějším, prémierovým kanálům placené televize a přiblíží nám i vlastní receiver pro příjem digitálních paketů.

c) placené programy SkyDigital:

BskyB nabízí velký počet různých programových balíčků, z nichž vybíráme ty nejzajímavější

VALUE PACK – abonence činí 10 liber za měsíc

Jedná se o nejlevnější variantu s nabídkou programů:


- Sky One, Discovery Home and Leisure, Bloomberg

- Talk Sport (jedno z mála radií, které je v paketu kódované)

- Music Choice (pouze 10 kanálů s pevnou programovou nabídkou bez možnosti vlastního výběru)


Tento balíček není atraktivní, uvádíme jej však proto, že je to nejlevnější možnost předplacení Sky.


FAMILY PACK - 16L / měsíc


Mnohem zajímavější varianta, která nabízí přes 50 programů:


- zábava: UK Gold, UK Gold 2, Living, Granada plus, Challenge TV, Bravo, Paramount Comedy Channel, Sci-Fi Channel, Rapture, Granada Breeze, Granada Men & Motors, UK Style, UK Drama, Hallmark, Tara TV, Sky Travel

- zprávy a dokumenty: CNBC, Discovery (8 programů), National Geographic Chaneel, Nat.Geo + 1 hour, Adventure 1, The History Channel, The History Ch. + 1 hour, UK Horizons, [.tv], Biography

- dětské: Cartoon Network, Cartoon Network + 1 hour, Nickelodeon, Nick. Replay, Nick Jr., Trouble, Fox Kids, Fox Kids + 1 hour, Discovery Kids


- hudební: MTV, MTV Extra, MTV Base, MTV2, VH1, VH1 Classic, The Box, UK Play, Kiss

- sportovní: British Eurosport, Sky Sport.com TV

+ všechny programy Value Pack

Tato nabídka je vhodná pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy a obejdou se bez filmů a sportu.

MOVIE WORLD - 30L / měsíc
- filmové programy: Sky Premier, Sky MovieMax a Sky Cinema (celkem 12 programů), Disney Channel (4 programy)

+ všechny programy Family Pack


SPORTS WORLD - 28L / měsíc


-sportovní programy: Sky Sports 1-3, Sky Sports Extra

+ všechny programy Family Pack


SKY WORLD - 34L / měsíc

všechny programy Sky Sports World + Sky Movie World + Family Pack.

Tato nabídka je nejoblíbenější, nejobsáhlejší, ale také nejdražší. Využívá ji 59% všech předplatitelů Sky.


Samostatné programy

Jedná se o programy, které lze je dokoupit k jakékoliv nabídce:

- Disney Channels (4 programy) – příplatek činí 5L / měsíc ale pokud máte Sky World nebo Sky Movie World, jsou zdarma

- MUTV - Manchester United TV - 5L / měsíc

- Film Four ( 4 filmové kanály) - 6L / měsíc

- Artsworld - 6L / měsíc

- Music Choice Extra - dalších 34 hudebních kanálů - 5L / měsíc

- erotické programy - Adult Channel a další


Pay - per - view programy

V nabídce Sky Digital najdeme také filmy na zvláštní objednávku, kdy se platí většinou 3L za 1 film. Jedná se o paket Sky Box Office a U-direct kanály (celkem asi 85 kanálů), dále je možné objednat i několik erotických programů

Interaktivní služby

Je možné využívat i interaktivní služby, např. OPEN TV. Podle nabídky ze satelitu pak můžeme nakupovat, hrát různé hry, odpovídat na kvízy či se jinak dále bavit. Samozřejmě je nutné k tomu mít receiver napojený na telefonní linku.

SkyDigibox - receiver pro příjem Sky Digital

Společnost Sky Broadcasting Group dodává přijímače od několika výrobců (Pace, Panasonic a další). Všechny jsou vyráběné na zakázku pro Sky, nesou tedy označení SkyDigibox a liší se jenom designem. Dálkové ovládání i menu je naprosto shodné u všech těchto přístrojů.

Ovládání je docela příjemné a rychlé, pokud se pohybujeme v rámci Sky nabídky. Asi největší nevýhodou však je, že se nedají měnit programy na předvolbách, takže všichni mají např. na čísle 106 Sky One a nemohou to žádným způsobem změnit. Pokud by vás zajímalo, jak jsou stanice na předvolbách poskládané, můžete navštívit na internetu stránku http://www.lyngsat.com/dig/skyuk_chno.shtml. Naopak za velké plus lze považovat EPG, je to velmi uživatelsky přívětivý a obsažný programový průvodce. Při přepnutí programu se ve spodní části obrazovky objeví lišta s číslem a názvem kanálu, jméno právě vysílaného, a prvního následujícího pořadu. Lze si samozřejmě také vyvolat informace o každém vysílaném pořadu, v EPG najdeme přehled a popis všech pořadů na nejméně 2 dny dopředu.

Na receiveru SkyDigibox lze naladit i programy mimo Sky (např. Czechlink) ale s omezením – datový tok SR se dá vybrat pouze z 22,5 a 27 Mb/sec a nedají se manuálně zadávat PID-y. Přepínání těchto cizích programů je však nepohodlné, nedají se umístit pod předvolby a divák tak musí pokaždé jít do menu, zvolit “Other Channels” a vybrat program z přehledu. Do tohoto omezeného přehledu se dá uložit jen maximálně 50 programů, BskyB se tak zřejmě snaží znepříjemnit sledování jiných stanic, jak jejich vlastních.

SkyDigibox nabízí dnes už klasické možnosti propojení – na zadní straně přístroje najdeme 1 vstup z paraboly na konektoru typu F a jeden vstup z pozemní antény. Výstupy – 2x SCART, 2x TV out z modulátoru (dodavatel myslí i na bezproblémové propojení na druhý TV přijímač v bytě!) a 1 pár cinch audio do hi-fi zařízení. Pro vnější komunikaci slouží přípojka na telefonní linku a počítačová zásuvka RS 232.

Na zadní straně najdeme i plechový kryt s označením DIGITAL INTERFACE, po jeho odšroubování se objeví šachta, podobná CI rozhraní pro CA moduly, autor však neměl možnost tento interface vyzkoušet.


Co dodat závěrem.

Sky Digital je rozhodně zajímavá možnost satelitní televize. Nabízí nepřeberné množství programů všech žánrů. Bohužel, pro naše občany je získání Sky obtížné. Možnosti jsou zhruba následující:

a) V ČR jsou firmy, které zprostředkovávají předplacení Sky, bohužel ale ceny, které si účtují vycházejí z kurzu koruny k libře a kupní síly u nás a v Británii a tak osloví asi jen někoho (např. 85 000 Kč za receiver, kartu + Sky World Paket na 1 rok).

b) Pokud má někdo známého trvale žijícího v Británii, může si Sky předplatit přes něj. Problémem však je dražší receiver, protože v tomto případě nelze využít nabídky zdarma, o které bylo psáno v první části - receiver nebude napojený na telefonní linku. Cena receiveru pak začíná někde nad hranicí 250L. A navíc je samozřejmě nutné platit měsíčně za zvolený programový balík 10L - 34L.

c) Pokud někomu stačí terestrické programy, lze sehnat kartu na programy uvedené v první části po písmenem b) - programy, které jsou zdarma, ale jsou zakódované - je třeba mít receiver s možností dekódování Videoguardu a kartu: jedná se o všechny programy BBC a dále Channel 4, Channel 5 a v budoucnu ITV. Lze to však učinit jen přes britského občana a stejně jako v předchozím odstavci i zde bude finančním problémem pořízení receiveru. Jedná se však jen o jednorázovou investici.

d) Pirátská karta. Možnosti pirátského příjmu autor nezná, ve Velké Británii zatím nenarazil na žádnou možnost nákupu pirátské karty (nicméně na internetu jsou informace, že už se něco takového chystá). Oproti tomu, pirátskou kartu na pozemní digitální vysílání onDigital získat lze (to je ale u nás samozřejmě nezachytitelné).

Na úplný závěr nezbývá než poděkovat panu Martinovi Zachovi do Londýna za jeho postřehy, názory a vysvětlení. Jak uvádí, vycházel při sbírání podkladů pro tento příspěvek z oficiálních údaju BSkyB, informací z médií a vlastních zkušeností. Jakékoliv připomínky, postřehy či nové informace uvítá na své e-mailové adrese fox089@hotmail.com, prosí však všechny případné zájemce o koupi, dovoz či zaslání karet, modulů či receiverů o pochopení - není v jeho silách cokoliv shánět či dovést, je v Londýně pracovně a satelitní příjem je jen jeho hobby.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28/sky-digital-zkusenosti-se-satelitnim-prijmem-v-anglii-ii-cast/