Nakupujte přes obrazovku
– nalaďte si Nat 1
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 08.05.2002
Éra interaktivní televize, tedy nákupů a objednávání a placení služeb přes televizní obrazovky dorazila i do našich zemích. Již brzy totiž bude spuštěný projekt české teleshopingové televize Nat 1.

Ano i v Čechách, na Moravě a ve Slezsku budeme moci, pohodlně usazeni ve svém křesle před mihotavým svitem televizních obrazovek, realizovat své nákupy. A to nejen v několikaminutových reklamních blocích, ale dokonce po celých 17 hodin denně, a v pozdějších letech non stop, dvacet čtyři hodin denně! Rada pro rozhlasové a televizní vysílání totiž v minulých dnech udělila licenci pro vysílání teleshopingovému kanálu Nat 1.

Tato televize by měla, dle slov spoluzakladatele, Martina Dvořáka, zahájit pokusné vysílání již v prosinci letošního roku, regulérní vysílání by bylo realizované od začátku příštího roku. Vysílat by se mělo v kabelových sítích a v digitálním paketu Czechlink, na satelitu Eurobird 1, pozice 28,5 stupňů východně, frq. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4. Tedy ve stejném paketu, kde nyní zachytíme televize ČT1, ČT2, Prima, TV3 a Markíza. Signál by byl samozřejmě volný, nezakódovaný. Majitelé licence doufají, že kanál Nat 1 tím bude dostupný pro cca 500 tisíc českých domácností.

Vysílání bude vycházet z tradičního pojetí teleshopingových kanálů, jaké známe z Evropy i ze zámoří, zhruba polovinu vysílacího času bude zabírat živě moderovaná presentace výrobků a služeb ve studiu, zbytek budou tvořit předtočené spoty a reklamy. Samozřejmě bude poskytnuta možnost si vybrané zboží hned zakoupit či rezervovat prostřednictvím telefonátu, zasláním SMS zprávy či e-mailem přes internet. Autoři obhajovaného projektu před Radou prokázali svou praxi a marketingové zkušenosti, které chtějí zúročit při tvorbě programu, který by měl překonat dnešní neoblíbené reklamní spoty na našich televizích. Doufejme, že se jim jejich smělé plány podaří zrealizovat.

Když mne v loňském roce pan Dvořák, tehdy ještě coby televizní režisér, oslovil s tím, že chystá projekt první české specializované teleshopingové televize, pro který byl skutečně silně zapálený a velmi mu věřil, ptal se mne na názor, jaké jsou šance, že si tato televize získá diváky, pokud bude vysílat v paketu Czechlink. Pro něj byla tehdy asi otázka dostupnosti tohoto paketu našimi diváky velkou neznámou. Obával se, že jen velmi málo příznivců družicové televize bude mít možnost příjmu z této satelitní pozice. Samozřejmě jsem ho ujistil o tom, že je dnes řada satelitních fandů vybavena natáčením paraboly, případně má multifeed či druhou parabolu k nejrozšířenější variantě příjmu programů z Astry. Abychom si toto tvrzení ověřili v praxi, uspořádali jsme na satCentrum anketu s otázkou: Sledujete České a slovenské satelitní programy? Čtenáři webu pak měli na výběr z 5 možností: 1. Nemám možnost, 2.Jen v kabelové síti, 3.Ano, v paketu Czechlink, 4.Ano, v paketu UPC Direct a 5.Ano, v paketu Czechlink i UPC Direct. K těmto otázkám se v období od 1.7. do 9.9.2001 vyjádřilo celkem 753 návštěvníků Česko-slovenské satelitní domény. A s jakým výsledkem? Zajímala nás především 3. a poslední možnost odpovědi, pro kterou se vyjádřilo celkem 16% a 23% respondentů. Pokud by byla stanice Nat 1 šířena i v paketu UPC Direct, pak získá i dalších 19% potencionálních diváků a tedy i nakupujících. Pokud bude program šířen v kabelových sítích i přes satelit, pak dosáhne velmi lichotivou možnost oslovit 77% procent divácké obce. Což je, aspoň podle výsledků naší ankety, rozhodně zajímavá a lákavá představa.

Tolik první informace, přejeme všem zainteresovaným při přípravě a realizaci tothoto projektu hodně úspěchů a spokojené diváky a zákazníky. Jakmile budeme znát další podrobnosti o kanálu Nat 1, zveřejníme je hned, samozřejmě, pro vás na našich stránkách.

Otázka do diskuse: Koupil byste si nějaké zboží ze shopingu na televizní obrazovce? Pokud ne, uveďte prosím své výhrady.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/280/nakupujte-pres-obrazovku-naladte-si-nat-1/