Psali jsme na Apríla: Konec dlouhé vlny v Česku
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2020
Dnes, 1. dubna 2020, došlo k dalšímu milníku v rozhlasovém vysílání v České republice. Zřejmě jste to ani nezaregistrovali, ale od dnešního rána již nevysílá stanice Radiožurnál na dlouhovlnné frekvenci 270 kHz. Vysílač Topolná se po skoro sedmdesáti letech vysílání (spuštěn byl v roce 1952) odmlčel. A s ním i pásmo dlouhých vln u nás, které už, pravda, málo kdo poslouchal.


Vysílač Topolná měl přitom namále už před šesti lety, kdy takřka jisté vypnutí v březnu 2014 oddálila náhrada dosavadního energeticky velmi náročného vysílače 650 kW novým s koncovým výkonem pouhých 50 kW. Tím se ovšem ale velmi snížil dosah příjmu vysílání. Pryč je doba. kdy kamioňáci poslouchali na této frekvenci tehdejší program Hvězda na autobahnu u Hamburku.

Před rokem 1989 se dokonce vysílalo s výkonem 1 500 kW a signál byl dostupný nejen na území Československa, ale i v zahraničí, což využívali turisté na dovolených na Baltu i Jadranu. Umístění antény na dvojici stožárů o výšce 270 metrů tehdy ideálně pokrývalo protáhlý tvar Československa, po rozdělení společného státu se ale vysílač ocitl až na samém východě Česka, což při sníženém výkonu nestačilo ani na pokrytí západní části republiky.

I přestože došlo před pár lety až o 80% snížení nákladů na vysílání, byla i potom dlouhá vlna ekonomicky náročným technologickým přežitkem. Poslouchalo ji stále méně a méně posluchačů a tak dostala vlastně ránu z milosti. Český rozhlas i České Radiokomunikace teď podporují a rozvíjejí moderní digitální příjem DAB+ a na "zahuhlený" poslech dlouhých vln už budou nostalgicky vzpomínat jen někteří starší posluchači. Ti mladší většinou dlouhé vlny stejně neladili.

Až za nějakou dobu pojedu po silnici č. 55 z Uherského Hradiště do Otrokovic, budou mi u Moravy oba stožáry antén, které nám skoro 70 let jako vysoké majáky svítily, chybět. Stejně jako oba podobné stožáry v litovelském Pomoraví, které už roky nestojí.

A střední vlny? I těm už pomalu začal odpočítávat čas do vypnutí vysílání ...


Pro satCentrum připravil Lipra, 1. 4. 2020, foto: RKS Topolná - Wikipedia, 2012

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28009/psali-jsme-na-aprila-konec-dlouhe-vlny-v-cesku/