Dva týdny plné dokumentární zábavy na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.04.2020
Pojďte s Prima ZOOM prozkoumávat neznámé končiny, tajemství vesmíru i zákoutí historie. U nás si vyberete ze široké nabídky dokumentů všeho druhu! Dokumentární skvosty pro vás: oblíbený lifestylový seriál světově proslulého šéfkuchaře je tady s další sérií – Anthony Bourdain: Neznámé končiny VI; čeká nás také Japonská výprava s Guyem Martinem; podíváme se na Obnažený vesmír I; odhalíme Tajný život krav a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

6. 4., 20.00 hod. – Anthony Bourdain: Neznámé končiny VI (Etiopie)

Oblíbený lifestylový seriál světově proslulého šéfkuchaře a spisovatele Anthonyho Bourdaina. Křižuje svět, objevuje neznámé končiny a představuje rozmanité místní zvyky i tradice. Jak? No přece prostřednictvím toho, co všechny spojuje – jídla a pití mnohdy v opravdu exotických formách a podobách. Tragicky zesnulý Bourdain proslul zvídavostí, upřímností a selským rozumem. Jeho výpravy, které vedly daleko od provařených turistických tras a destinací, jsou proto o to zajímavější a zábavnější. Často se odvážil i do míst poznamenaných válečným běsněním. Sledujte, jak se v těchto epizodách vynikajícího cestopisného seriálu seznamuje s obyvateli neznámých končin, a nahlédněte společně s ním do jejich životů. Tentokrát navštívíme komunistickou Kubu, francouzské Marseille, japonskou Okinawu, turecký Istanbul, africkou Etiopii nebo třeba Borneo.


7. 4., 21.00 hod. – Zapomenutá nukleární válka (Atol Bikini)

Atol Bikini vypadá jako prázdninový ráj. Ale ve skutečnosti je vším možným, jen ne místem, kde by kdokoli chtěl trávit dovolenou. Americké testy nukleárních bomb na začátku studené války udělaly z ráje hotové peklo. Zapomenutá nukleární válka je dvoudílná mini série, která odhaluje zákulisí těchto testů i důvody, proč k nim došlo. Zároveň vysvětluje, proč a jakým způsobem dávno vybuchlé bomby ovlivňují atol Bikini až do dnešních dní.


9. 4., 23.00 hod. – Příběhy ze Zambie II (Lesní tlupa)

V Zambii žijí některá z nejexotičtějších zvířat světa. Ať už to jsou sloni, orli, paviáni nebo hroši, v pokračování přírodovědného seriálu Příběhy ze Zambie se objevuje mnoho různých zajímavých zvířat. Odhalte jejich fascinující povahu a vydejte se na virtuální safari do nejdivočejších a nejkrásnějších míst světa.


12. 4., 21.00 hod. – Japonská výprava s Guyem Martinem (1. část)

Guy Martin rád poznává svět z trochu jiného, netradičního úhlu pohledu. Navštívil chudinské slumy v Bombaji, vyprahlé pouště v Číně i sněhem pokrytou mrazivou tundru na Sibiři. Teď má namířeno na místo, které je více vzrušující a šokující než Bombaj, Čína a Sibiř dohromady. Guy se vypravil do Japonska. Jako obvykle se širokým obloukem vyhýbá všemu, co je dobře známo, a díky tomu odhaluje Zemi vycházejícího slunce, jak ji vůbec neznáme. Guy se zabývá japonskou technologií, infrastrukturou, dopravou i zálibou pro motosport, poznává hluboké kořeny japonské kultury a snaží se zjistit, čím je tato země v dnešním moderním světě.


13. 4., 22.00 hod. – Obnažený vesmír I (Mimozemské světy)

Seriál Obnažený vesmír zkoumá nejhlubší tajemství kosmu a odhaluje světy, jaké jsme ještě nikdy neviděli. Díky okouzlujícím digitálním záběrům odkrývá jednu vrstvu záhady za druhou a obnažuje největší divy vesmíru. Každá epizoda se zabývá vesmírnými misemi a experimenty a sleduje odborníky, kteří stojí na prahu jedinečných objevů. Obnažený vesmír odhaluje bouřlivá moře magmatu i proudy energie, které vyzařují černé díry. Nenechte si ujít fantastickou podívanou o vědeckých objevech, jež hrají nečekanou roli v definici našeho vlastního místa ve vesmíru.


15. 4., 21.00 hod. – Tajný život krav (Samuřin svět)

Většina z nás si myslí, že o kravách víme všechno: postávají na polích. Přežvykují trávu, co chvíli zabučí a samozřejmě dávají mléko. Jsou typickým symbolem zemědělství a venkovské krajiny, někteří je dokonce vidí jako symbol klidu a míru. Jenže krávy jsou mnohem víc než jen to. Všeobecně jsou brány jako mírumilovné, pokojné a trošičku hloupé. Ovšem to je chyba. Protože každá kráva má svou vlastní osobnost. Krávy jsou citlivé, umí se učit nové věci a jsou vcelku společensky založené. A taky se umí docela dobře bránit. Snímek je vyšperkovaný okouzlujícími záběry pořízenými z nečekaných úhlů a zábavným, neobvyklým a vzrušujícím způsobem odhaluje poněkud nečekané momenty ze života krav.


19. 4., 22.00 hod. – DC-3: Stroj, který změnil svět

U příležitosti slavných výročí Dne D a berlínské blokády přilétá fascinující příběh o letounu DC-3, který se stal nejen nejúspěšnějším na světě, ale také legendou hned několika válek. V průběhu desetiletí bylo sestrojeno úctyhodných 16 tisíc strojů. Během druhé světové války se DC-3 stala klíčovým předpokladem každého úspěšného tažení. Ale dnes se zdá, že z Baslerovy továrny ve městě Oshkosh nedaleko Chicaga se stal pouhý hřbitov letadel. Několik letounů DC-3 tady bylo ponecháno svému osudu v neutěšeném, zřejmě neopravitelném stavu. Jenže zdání klame! Za 45 tisíc hodin práce se osmdesáti zaměstnancům podaří stlouct, sešroubovat a vyvrtat jeden z vraků do podoby moderního letadla. DC-3 je zkrátka jediné letadlo světa, které se dá zcela opravit i po 80 letech služby, a potom může létat dalších 50 nebo i více let.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 4. 4. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28020/dva-tydny-plne-dokumentarni-zabavy-na-prima-zoom/