Aljaška: krajina polární záře, psích spřežení a boje o přežití
Autor: PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 12.04.2020
Tajemná a nezkrotná krajina. Mráz, který leze až za nehty, ale také dech vyrážející příroda. Jedna z mála zemí, kde člověk není pánem tvorstva. V roce 1867 carské Rusko ještě netušilo, jaký poklad prodejem Aljašky Spojeným státům americkým ztrácí. A teď nemáme na mysli ani tak nerostné bohatství, jehož má tento mrazivý stát na rozdávání, ale hlavně krásnou panenskou přírodu. Dokázali byste si zde představit žít? Pokud ne, ukážeme vám, že existují lidé, kteří si tuto zemi ke svému životu vybírají den co den.

Objevujte krásy Aljašky každý všední den ve 20:00 a 21:00 hod. na televizní stanici Spektrum.


Jak se žije na Aljašce?

Vyčerpávající odpověď naleznete v dokumentárním seriálu Život v sevření mrazu. Vždy dvě části za sebou vysílá každý všední den od 20:00 hod. televizní stanice Spektrum. Tento dokument přináší autentický pohled na každodenní život čtyř rodin, žijících v různých částech Aljašky. Diváci tak mají možnost zažívat s nimi nekonečný boj o přežití, který si pro ně mrazivá krajina připravila, ale také užívat si přírodní krásy, kterými tato část světa oplývá. Lidé žijící na Aljašce musí často řešit opravdu existenční problémy. Ulovit si kořist, či dokonce bojovat o ni s jinými šelmami, které obývají stejné území. Dokument nás nutí zamyslet se nad tím, jak pohodlně si žijeme, už jen proto, že teplota vzduchu v našich končinách neklesá pod extrémních -62 stupňů Celsia a ani zdaleka se k nim neblíží.


Putování za slunečním světlem

Aljaška je studnicí samých zajímavostí a nečekaných informací. Věděli jste například, že zde najdeme až polovinu aktivních ledovců? Na severu Aljašky se nachází také město Barrow, které je známé nejdéle trvajícím dnem a nocí. Milovníci spánku v úplné tmě by tu asi nepřežili. Od 10. května trvá denní světlo neuvěřitelné tři měsíce. A naopak, po západu slunce, který nastane 18. listopadu, přichází na celé dva měsíce noc. Hlavní město Aljašky, Juneau, je jediným hlavním městem na světě, na které se dostanete pouze lodí nebo letadlem. I přes velmi řídké zalidnění je Aljaška největším státem Spojených států amerických, přičemž je dvojnásobně větší než druhý největší stát USA, Texas. Letadlo je na Aljašce tak běžné, jako zemědělské stroje na našich vesnicích. Láká vás polární záře? Určitě navštivte město Fairbanks, kde tento jedinečný světelný jev trvá průměrně až 240 dní.


Psí spřežení jako součást historie

Kdysi se pes využíval zejména jako pracovní a lovecké zvíře. Některým plemenům se dokonce podařilo zúčastnit se expedic při objevování Severního a Jižního pólu, protože byly dostatečně silní, odolní vůči vlivům počasí a zejména neměli problém podřídit se příkazu člověka. Až kolem roku 1908 se na Aljašce konaly první psí spřežení, z nichž se později stala tradice i v ostatních zemích. Mushing, jak dnes nazýváme sportovní kategorii psích spřežení, se stal na Aljašce uznávaným sportem a zároveň bojem o přežití mushera, protože kdysi trvaly závody i více než 20 dní. Tento náročný sport samozřejmě není určen pro všechna plemena. Nejčastěji využívanou rasou je sibiřský husky, grónský pes, aljašský malamut a samojed.

Objevujte krásy Aljašky každý všední den ve 20:00 a 21:00 hod. na televizní stanici Spektrum!


Sylvie Micková, Account Executive, PR.Konektor

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28043/aljaska-krajina-polarni-zare-psich-sprezeni-a-boje-o-preziti/