Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 05:14:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Širokopásmový internet ze satelitu (2)

  Autor: Niels Gründel, Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 26.05.2008



Rychlý přístup k internetu ze satelitu nyní nabízí mnoho různých poskytovatelů, ne všechny bylo možné v první části příspěvku představit. Druhá část obsahuje popis hardware a software pro jednocestné řešení firmy Strato, jejichž produkt se komerčně využívá v mnoha zemích pod názvem skyDSL.


To, že satelitní provozovatel přikládá obecně přístupnému širokopásmovému připojení ze satelitu velký význam, se prokázalo tím, že Eutelsat Communications pověřila společnost EADS Astrium konstrukcí prvního satelitu, který pracuje s kmitočty výhradně v pásmu Ka. Satelit, projektovaný pod názvem KA-SAT, by měl být připraven ke startu v třetím čtvrtletí roku 2010. Bude mít více než 80 úzkých svazků (spotbeam) a celosvětově má být nejpokrokověji konstruovaným satelitem s mnoha úzkými svazky (multispot).

Integrovanou součástí nové infrastruktury je síť s osmi bránami Gateways provozovatele Eutelsat, která umožňuje přístup k satelitu KA-SAT a připravenost na uživatelské služby. Nový satelit bude umístěn na pozici 13° východně. V současnosti z této pozice vysílají tři výkonné televizní satelity Hot Bird v pásmu Ku. V budoucnosti tak uživatel může přijímat nejen televizní programy v pásmu Ku, ale i mnoho nových mediálních služeb v pásmu Ka a to pomocí jediné tzv. dvojfrekvenční satelitní antény. Do té doby bude využita pro řádný provoz služby Tooway kapacita na satelitu Hot Bird 6.

Za poslední nový přírůstek je pokládána služba Tooway švýcarské firmy Swisscom. Je to významná švýcarská telekomunikační společnost, která chce nabídnout satelitní služby v celé zemi. Firma vyhrála veřejné výběrové řízení švýcarského ministerstva pro telekomunikace na zpřístupnění širokopásmového připojení všem občanům ve Švýcarsku bez ohledu na místo poskytování služby (od ledna 2008). Kromě terestrické širokopásmové sítě se pokrytí realizuje ze satelitu. Služba bude k dispozici s pomocí Bluewin, internetového providera společnosti Swisscom.

V posledních letech byl trh v oblasti širokopásmových internetových služeb ze satelitu velmi stálý. V současnosti se však na německém trhu objevilo mnoho nových poskytovatelů služeb, stávající poskytovatelé zlepšili nabídku (např. internetová agentura Schott, která byla představena v první části příspěvku). V souvislosti se službou DSL2u zatím došlo k zásadním změnám. Nová nabídka „Power Tarif” stojí v základní variantě sat2000 (upload: 156 kbit/s, download: 2048 kbit/s) 39,90 Eur. Za příplatek je možné dále zvýšit rychlost v obou směrech (upload, download). U služby flatrate (paušální rychlost) VoIP lze využít jednorázového tarifu pro telefonní číslo místní sítě (19,90 Eur).


NGI a satelit

Hamburský poskytovatel NGI Next Generation Internet /7/ má rozmanitou nabídku pro jednocestný systém. Na přání je možné využít nabídku pouze jeden měsíc nebo bez závazku (smlouvy) jako „Satellit by Call”. Satelitní komplet musí obsahovat univerzální „digitální” konvertor LNB a anténa musí být nasměrována na družici Astra 23,5° východně. V případě hardware však musí být splněny určité předpoklady. Je nutná přijímací karta DVB-S nebo box DVB-S-USB, které lze příp. zakoupit ve specializované prodejně. Jako operační systém lze využít Windows 98SE, Windows ME, Windows 2000 Pro SP2 nebo Windows XP. Potřebné programové vybavení NGI (software) je omezeně podporováno i dalším hardware: TechniSat SkyStar2, PCI, box Satelco USB (DVB-S), Sciworx/Sican DVBox 300 USB Satellite Modem, Pinnacle PCTV Sat PCI, Hauppauge WinTV NOVA USB/Hauppauge WinTV NOVA PCI a KNC ONE TV-Station DVB-S PCI.

Také je potřebné vedení ISDN nebo analogová přípojka pro jednocestný kanál, od toho se odvíjejí další náklady. Při výběru poskytovatele služby se však za to neplatí. NGI však nabízí tarif „Satellit by Call”. Cena za využití nabídky činí 4,99 centů/min i s náklady za zpětný kanál. Vyúčtování se provádí v minutovém taktu z telefonního účtu Deutsche Telekom a. s. Předpokladem je, že zákazník si dopředu nevybral jiného poskytovatele telefonních služeb. Doba platnosti, základní poplatek, (zavazující) smlouva neexistují. Potřebný dodatečný software si lze bezplatně stáhnout u NGI, takže bez přihlašovací povinnosti lze okamžitě surfovat po internetu.


Teles a skyDSL

Služba skyDSL ze satelitu je poskytována od roku 1999 v celé Evropě. Podle vlastního vyjádření Teles a. s. je to vůdčí firma na trhu v této oblasti. V minulém roce mateřský koncern společnosti zahájil jednání o prodeji své nabídky nějakému investorovi. Zcela v tichosti to neproběhlo, takže kolovaly protichůdné informace i o úplném ukončení služby. S více než 20 tisíci zákazníky je to sice nepravděpodobné, avšak Filiago to příliš nezajímá. Odsud se pokusili dotčeným uživatelům služby skyDSL předložit „nabídku způsobu převzetí”. Tato strategie těžko může vyjít, neboť i na začátku roku bylo zajištěno, že zákazníkům byla poskytována služba skyDSL díky Teles a. s. Zatím firma se švýcarskou účastí Mountain Super Angel a. s. převzala 80 % společnosti. Berlínská Teles a. s. si ponechala podíl 20 % i na skyDSL. Pro zákazníky a obchodní partnery skyDSL nevyplývají z převzetí žádné změny. Tarify a nabídka hardware jsou k dispozici beze změny. I interně skyDSL pracuje dále se stejným týmem.

V roce 2007 bylo přebudováno využití skyDSL /8/ výhradně na paušální rychlost (flatrate) pro datový příjem. Uživatel si přitom mohl vybrat z tří širokopásmových paketů v jednocestném systému. Šířky pásma lze volně kombinovat s jedním zpětným kanálem a dobou platností smlouvy. Cena za skyDSL vždy zahrnuje šířku pásma podle zvoleného tarifu. Příjem dat je neomezený. Nezávisle na vybraném tarifu je možné za 1,5 centu/min „zrychlit chod” a zdvojnásobit šířku pásma. Tarif 4000 umožňuje „přídavek” za 9,90 Eur, a to zvýšit rychlost stahování dat (download) na 24 Mbit/s. Lze ušetřit 5 Eur měsíčně, když se uživatel rozhodne pro smlouvu s dobou platnosti 24 měsíců. Sleva platí ve všech tarifových paketech a tedy nezávisí na tom, kterou datovou rychlost si uživatel vybral.

V hardwarovém paketu jsou už zahrnuty karty PCI nebo USB-box, satelitní anténa včetně montážního příslušenství (držák na stěnu). Náklady za hardwarový paket se platí jen tehdy, kdyby uživatel chtěl ustoupit od smluvního závazku (méně než 12 měsíců). Za přirážku k ceně je alternativně dispozici box skyDSL „All-in-one” (všechno v jednom). Při standardní době platnosti smlouvy stojí navíc 99 Eur, v opačném případě dokonce 199 Eur.
A navíc - bez jakékoliv přirážky jsou využitelné služby offline - s názvem skyEmail, skyRFD a skyFIP. Je to s podporou technologie, při níž jsou kontinuálně získávána data, bez této technologie musí být data vyvolána explicitně pomocí zpětného kanálu. V každém případě však musí být spuštěn osobní počítač PC. Pomocí služby skyEmail je možné odesílat email na vlastní počítač zdánlivě (quasi) offline. Prakticky je k tomu zřízena zvláštní poštovní schránka skyDSL, ze které se přijaté emaily prostřednictvím satelitu okamžitě posílají na vlastní počítač PC. Pro již existující poštovní schránky u jiných poskytovatelů lze zřídit tzv. další správu emailů.

Služba skyRFD (Request For Download) umožňuje vyžádání dat, která jsou odeslána na vlastní počítač s časovým posunem. Za zúčtovací období se při službě skyRFD dá bezplatně přijímat objem dat od 60 do 1000 MB a to v závislosti na vybraném tarifu. Díky službě skyFIP je možné quasi předplacení internetových adres. Pravidelně pak budou k dispozici offline, takže se přitom může upustit od zpětného kanálu. Služby skyRFD a skyFIP nejsou zatím k dispozici při využití jinak komfortního boxu skyDSL, skyEmail se dá využít jen při existujícím zpětném kanálu. Lze využít zpětný kanál dosavadního providera; alternativně se dá využít vlastní firemní nabídka „MaXiSurf” (včetně 20 hod. nebo „Call-by-Call”) skyDSL nebo flatrate ISDN operátora Arcor nebo mobilu (via E-plus).

Domácnosti, které nemají pevnou linku a ani rychlý přístup na internet pomocí UMTS, si mohou vybrat řešení skyDSL v kombinaci se službou E-plus. Kombinované řešení přes síť mobilního operátora už funguje u spojení GRPS a tím prakticky všude, kde může být navázáno spojení s providerem. U služby flatrate skyDSL s mobilním zpětným kanálem E-Plus je třeba přihlédnout k tomu, že stále více domácností ruší pevnou linku.

Dodatečné náklady jsou účtovány podle zvoleného druhu platby, podobně jako bankovní poplatky od 0 do 80 centů za platební příkaz. Náklady na dopravu jsou obvykle 5,4 Eur, u hardware 13,6 Eur. Služba skyDSL je k dispozici v mnoha evropských zemích. Jednocestné řešení v roce 2008 doplní dvoucestná varianta. K tomu se využívá nový systém Tooway společnosti Eutelsat Communications. Vedle jednosměrné širokopásmové služby, při které je zapotřebí pro odeslání souborů dat ještě zpětný kanál (telefonní vedení, mobilní síť), je k dispozici dvousměrná služba. Díky ní je možné - zcela nezávisle na stávajícím terestrickém nebo mobilním telefonním spojení - všude získat přístup na internet.

Kompletní paket hardware u poskytovatele služby stojí 549 Eur nebo 9,90 Eur při měsíčním pronájmu. Dvoucestná služba je nabízena ve dvou tarifních paketech: skyDSL1000 s šířkou pásma až 1024 kbit/s (download) a šířkou pásma až 128 kbit/s (upload). Základní měsíční poplatek za paušální rychlost přenosu dat (flatrate) je 54,80 Eur při době platnosti smlouvy na jeden nebo na dvanáct měsíců. Druhý paket - skyDSL 2000 - nabízí šířku pásma až 2048 kbit/s (download) a 156 kbit/s (upload). Základní měsíční poplatek zde činí 94,80 Eur při době platnosti smlouvy na jeden nebo na dvanáct měsíců. Při smlouvě na 24 měsíců je i zde poskytnuta sleva 5 Eur.


Jednosměrný test

Testována byla služba skyDSL 2000 s připojeným boxem USB (USB-Box) na notebook a s operačním systémem Windows (Service Pack 2); pro počítač byla standardně získána karta PCI. Obvyklé hardware stříbrné barvy (skyDSL-USB-Box) je z firmy TechnoTrend a má název TT-connect S-1200. Napájení během doby testu bylo vyřešeno pomocí externího zasouvacího síťového dílu. Průměrná spotřeba byla právě 4 Wh. Když je box v činnosti, svítí dioda LED Status (stav), která je umístěná vpravo. Další možnost indikace není. Pro set-top-box USB platí, že je připojen na notebook a že je instalován ovladač. Při využití Sony Vaio řady VGN to bylo obtížné. Po několikerém spuštění to bylo v pořádku. Podle „skyDSL-Support” jsou problematické některé notebooky Hewlett Packard, jinak by to napoprvé mělo fungovat. Uživatel, který by chtěl při surfování na internetu ze satelitu využít notebook a box USB, by se pro jistotu měl dopředu informovat u „skyDSL-Support” nebo si rozmyslit využití boxu skyDSL, i tak má další přednosti.

S placeným boxem skyDSL a službou „plug & play” lze přímo vyrazit do skutečného provozu. Všechen potřebný software je již na boxu dopředu instalován, takže na vlastním počítači nemusí být instalován žádný další ovladač. I konfigurace vychází - jako obvykle - z internetového prohlížeče. Proto neexistuje žádné omezení v oblasti operačního systému Windows; zájemci o operační systém MacOS a Linux si také přijdou na své. Box skyDSL také umožňuje integraci do sítě, ať v domácnosti nebo ve firmě.

Box skyDSL počítá s připojením USB pro paměťová média a pro jiné přístroje s USB. V aktuální verzi firmware je to však bez funkce. Po aktualizaci software by v budoucnu mělo být možné tyto zdroje hardware využívat. V dodávaném příslušenství jsou již všechny potřebné kabely pro připojení.

Následuje software skyDSL. Je zapotřebí jako operační systém Windows 2000 (Service Pack 4) nebo Windows XP (Service Pack 2). Během instalace musí být zadáno 24-místné číslo „skyNummer” a vybrán zpětný kanál. Po novém spuštění se objeví tzv. spojovací asistent. Po uživateli požaduje určení místa, naváže spojení se serverem DSL a pak vypočítá přesná data pro nastavení satelitního zařízení: výškový úhel (elevace), stranový úhel (azimut), náklon, otočení LNB o podélnou osu. Při objednání celého paketu je dodána parabola o průměru 85 cm, konvertor LNB, 10 m anténního kabelu a držák na zeď. Složení satelitní paraboly je snadné i pro nezkušeného uživatele a to díky srozumitelnému návodu, který se dodává společně se zařízením. Místo čtení v návodu lze využít dodanou videonahrávku.

Při teplotách kolem nuly následuje velmi nepříjemná část: nastavení ve venkovním prostoru. Neboť nejdříve musí být satelitní parabola hrubě nastavena na hodnoty, které byly vypočtené tzv. spojovacím asistentem. Jednoduchý kompas patří k dodanému příslušenství, takže minimálně nastavení směru na jih by nemělo být problém. Vhodné je, když počítač a box USB jsou během nastavování v blízkosti satelitní paraboly, aby mohla být přímo vyhodnocena intenzita signálu. Pak je možné provést přesné nastavení pomocí zvláštní datové aplikace karty PCI a boxu USB. Software je potřeba při každém novém nastavení paraboly vždy několik vteřin pro vyhodnocení dat, avšak akustická signalizace uživatele stále informuje o jakosti přijímaných dat, která se může stále zlepšovat při milimetrovém přiblížení: ... nula .... čtyřicet ... sedmdesát ... osmdesát - pro trvale kvalitní příjem by jakost signálu měla dosáhnout 100 % a intenzita signálu více než 50 %. Pak už nic nepřekáží tomu, aby bylo možné využívat širokopásmovou nabídku, která se při denní práci v ničem neliší od obvyklé terestrické nabídky DSL.


Yato a Triple Play

Ještě v počátcích se nachází nabídka Yato a. s./9/, která byla založena ve Švýcarsku. Nová společnost chce finálním uživatelům v celé Evropě distribuovat technologii Astra2Connect, kterou využívá i Filiago. Německá pobočka této firmy má své sídlo v Kőlnu a Německo je také prvním krokem, který chce společnost v Evropě učinit.

Nabídka nového paketu je k dispozici na internetové stránce, kde si lze nabídku také objednat: vstupní tarif yatoDSL 256 nabízí download až 256 kbit/s a upload až 64 kbit/s, včetně paušální rychlosti (flatrate) DSL, místního telefonního čísla a digitální televize za 29,80 Eur. Při přímé objednávce a zaplacení nabídky za 24 měsíců se platí jen 19,80 Eur. Paket yatoDSL 512 lze získat za 39,80 Eur: download až 512 kbit/s a upload až 96 kbit/s. Třetí paket yatoDSL 1024 stojí 49,80 Eur a zahrnuje download až 1024 kbit/s a upload až 128 kbit/s. Pro profesionální využití je plánován další paket: 2048 kbit/s pro download a 128 kbit/s pro upload. Hardware, satelitní zařízení Astra2Connect s modemem, přijímacím a vysílacím modulem LNB pro DSL je k dostání - podle provedení - za 9 Eur nebo 11 Eur měsíčně při době platnosti smlouvy 36 měsíců nebo ke koupi za jednorázový poplatek 295 Eur nebo 365 Eur.


Poznámka: pokrytí širokopásmovým internetem ve venkovských oblastech Indie

Pro pokrytí venkovských oblastí širokopásmovými internetovými službami existují zcela rozdílné varianty: firma Ericsson nedávno započala s iniciativou pro pokrytí venkovských oblastí Indie - via WCDMA/HSPA. Širokopásmový projekt Gramjyoti Rural Broadband /10/ má poprvé umožnit obcím na venkově rychlý přístup k internetu. Pokusný projekt byl zahájen začátkem září 2007. Po vybudování stálé vysílací sítě chce firma Ericsson pokrýt vysokorychlostním internetovým připojením 18 vesnic a 15 měst v blízkosti Chennai ve státě Tamil Nadu. Region pro pilotní projekt byl vybrán, protože reprezentoval typické poměry ve venkovských regionech Indie. Mnoho rodin zde má jen omezený nebo zcela žádný přístup k pevné telefonní lince, často však mají mobilní telefon.

V plánu je využití široké nabídky nových služeb, např. nabídky tzv. televizní medicíny, dalšího vzdělávání, elektronického přístupu k úřadům, lokálních online informací, hlasových a obrazových telefonních služeb, ale i televizního vysílání a zábavy. Iniciativa má umožnit sociální a ekonomický vzestup regionu; zlepšit přístup k digitálním službám. Úsilí se soustřeďuje na obce a školy. Více než tři tisíce studentů středních škol v těchto obcích získá přístup k vysokorychlostnímu internetu a také se může zúčastnit kurzů tzv. e-learningu (výuky pomocí internetu). Poprvé tak budou mít přístup k novým zdrojům informací a vzdělávání. Obce získají přístup ke zdravotním službám, např. k interaktivnímu vyšetření pomocí tzv. telemedicíny.



Přehled vybraných poskytovatelů služeb satelitního internetu

Poskytovatel      nabídka                    rychlost (příjem, vysílání)   čas/objem dat

Filiago Astra2Connect Flat256 256 kBitů/s, 64 kBitů/s neomezeně
Filiago Astra2Connect Flat512 512 kBitů/s, 96 kBitů/s neomezeně
Filiago Astra2Connect Flat1.024 1024 kbitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate S 512 kBitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate M 1024 kbitů/s, 128 kBitů/s neomezeně
Schott Flatrate L 2048 kbitů/s, 384 kBitů/s neomezeně
NG Satellit by Call 1024 kbitů/s, -
NGI Satellit 256 256 kBitů/s neomezeně
NGI Satellit 512 512 kBitů/s neomezeně
NGI Satellit 1.024 1024 kbitů/s neomezeně
NGI Satellit 1.536 1536 kbitů/s neomezeně
Telekom DSL via Sat 30 1024 kbitů/s 30 hod./neomezeně
Telekom DSL via Sat 90 1024 kbitů/s 90 hod./neomezeně
Telekom DSL via Sat flat 1024 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 1000 1000 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 2000 2000 kbitů/s neomezeně
Teles skyDSL 4000 4 000 kbitů/s neomezeně


Přehled tarifů u jednotlivých nabídek

nabídka          dodatečný čas/objem dat     základní/zaváděcí poplatek       Pozn.

Astra2Connect Flat256 - 19,95 EUR/99,95 EUR *
Astra2Connect Flat512 - 29,95 EUR/99,95 EUR *
Astra2Connect Flat1.024 - 39,95 EUR/99,95 EUR *
Flatrate S - 29,90 EUR/99,90 EUR
Flatrate M - 39,90 EUR/99,90 EUR
Flatrate L - 79,90 EUR/99,90 EUR
Satellit by Call 4,99 Centů/min **
Satellit 256 - 16 EUR/44 EUR ***
Satellit 512 - 26 EUR/44 EUR ***
Satellit 1.024 - 36 EUR/44 EUR ***
Satellit 1.536 - 56 EUR/44 EUR ***
DSL via Sat 30 5 Centů/min 29,95 EUR/99,00 EUR
DSL via Sat 90 5 Centů/min 49,95 EUR/99,00 EUR
DSL via Sat flat - 79,95 EUR/99,00 EUR
skyDSL 1000 - 19,90 EUR ****
skyDSL 2000 - 29,90 EUR ****
skyDSL 4000 - 49,90 EUR ****

Vysvětlivky:

* hardware: 319,95 EUR nebo Leasing
** hardware musí být k dispozici
*** zaváděcí poplatek odpadá od 12 měsíce doby trvání smlouvy
**** náklady za hardware se účtují podle doby trvání smlouvy a vybraného hardware
Žádný poskytovatel neuvádí u své nabídky „minimální obrat”.


Literatura:

/1/ Gründel, N.: Internet z vesmíru. FUNKAMATEUR 50 (2001), č. 2, s. 133 až 137,
/2/ Internetové stránky, firmy Deutsche Telekom: www.t-home.de,
/3/ Internetové stránky firmy Filiago: www.filiago.de,
/4/ Internetové stránky EDV-Himmelbauer: City Radio Network: www.cm.at,
/5/ Internetové stránky Egli Fischer & spol. a. s.: www.efco.ch,
/6/ Internetové stránky Internetagentur Schott: www.satspeed.com,
/7/ NGI Next Generation Internet (internet příští generace), homepage: www.ngi-net.de/ngi-satellit/,
/8/ skyDSL, homepage: www.skydsl.de,
/9/ Yato, homepage: www.yato.ch,
/10/ Gramjyoti Rural Broadband, homepage: www.gramjyoti.in/index_eng.htm.


Připravil Petr Miklík, s využitím zdroje: FUNKAMATEUR č. 5/2008, s. 476 až 479, volně upraveno a doplněno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.04.2008 • SES ASTRA uzavřela smlouvu na distribuci služby ASTRA2Connect v Belgii a Nizozemsku
11.04.2008 • On line na satCentrum: dvě hodiny na otázky čtenářů [ 5 ]
09.04.2008 • Širokopásmový internet ze satelitu [ 1 ]
03.04.2008 • Společnost SES ASTRA podepsala smlouvu s firmou Deutsche Telekom na distribuci služby ASTRA2Connect v Německu [ 1 ]
21.01.2008 • Satelitní širokopásmová služba ASTRA2Connect expanduje do Francie a Itálie
17.03.2007 • SES ASTRA zahajuje provoz interaktivní širokopásmové služby ASTRA2Connect

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist