Prima ZOOM vám přináší další zábavné poznávání
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.04.2020
Připomeňte si nultá léta, poznejte 6000 let historie zlata, přivoňte si k divokým květinám. Také ale budeme trochu demolovat, a nejen to. Dokumentární skvosty pro vás: koukneme na platinový věk televize se startem seriálu Americká nultá léta; to, co lidstvo fascinuje – Zlato: Dějiny jedné posedlosti; poznáme Tajemství divokých květin; zaujme vás Letadlová loď pod drobnohledem a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

21. 4., 20.00 hod. – Americká nultá léta (Platinový věk televize 1. část)

První dekáda 21. století se stala jedním z nejdramatičtějších období amerických dějin. Nultá léta začala kontroverzním zvolením prezidenta, následovaným ničivými teroristickými útoky z 11. září. V jejich důsledku vstoupily Spojené státy americké do dvou válek a zavedly nevídaná bezpečnostní opatření. V roce 2005 udeřil na jihovýchodní pobřeží hurikán Katrina a stal se nejničivější přírodní katastrofou v historii USA. V roce 2008 se ekonomický systém zmítal na hranici zhroucení a novinové titulky ovládl bankrot. V tom samém roce si Amerika zvolila svého prvního afroamerického prezidenta, což bylo vzhledem k minulosti země něco naprosto pozoruhodného. Hip hop pokračoval svou strmou cestu vzhůru a moderní vynálezy digitální techniky jako iPod podpořila demokratizaci americké hudby. Televize vstoupila do „druhé zlaté éry“ a k nejspíše nejdůležitějším společenským změnám došlo díky rozvoje internetu, nástupu sociálních sítí a revolučnímu způsobu, jakým Facebook změnil naši vzájemnou komunikaci. Sledujte, jaká byla Americká nultá léta, v poutavém seriálu, který tentokrát zachycuje minulost, již si ještě dobře pamatujeme.


21. 4., 21.00 hod. – Zlato: Dějiny jedné posedlosti – 1. část

Tohle je epický, dosud neznámý příběh o 6000 letech historie zlata, který nevynechá nic od dolování až po exkluzivní pohled hluboko do nitra přísně střeženého švýcarského bankovního trezoru. Grant Williams si vzal na pomoc přední experty z oboru a společně s nimi odhaluje, jak se zlato stalo klíčem k modernímu, celosvětovému hospodářství.


23. 4., 22.00 hod. – Tajemství divokých květin (Pod žhavým sluncem)

Okouzlující přírodovědný seriál Tajemství divokých květin je jako dechberoucí únik do říše elegance a krásy. Objevte nejkřehčí a nejužitečnější divoké květiny, které samy, bez zásahu lidské ruky, čelí nejextrémnějším přírodním podmínkám. Slanorožec je bičovaný spalujícím sluncem a mořskou vodou, proto je vybavený vrstvou, která ho chrání před sžírající solí, a roste tam, kde by jiné rostliny zahynuly. Leknín má schopnost plout po hladině a hromadit v oddenku zásoby kyslíku, a tak se voda stala jeho dobrým spojencem. A pak jsou tu ještě lesní květiny, které neúnavně pátrají po světlu, nezbytné podmínce dalšího růstu. Dobrodružný život horských květin je v pravém slova smyslu vertikální: Silenka bezlodyžná se může na vrcholech hor dožívat více než tisíc let. Divoké květiny se dokonce dokázaly prodrat asfaltem a najít si místo v našich znečištěných a přelidněných městech, kde se staly základem mnoha různých ekosystémů. Tento seriál odhaluje tajemství a záhady nezničitelných rostlin, které udělají cokoliv, aby přežily. A v každé epizodě dochází k fascinujícím setkání s těmi, komu tyto rostliny denně procházejí rukama: s pěstiteli, šéfkuchaři, včelaři či výrobci parfémů.


25. 4., 21.00 hod. – Darkwoods: Perla Britské Kolumbie

Před půl stoletím německý vévoda Karel z Württembergu koupil 55hektarovou parcelu v Selkirkově pohoří v kanadské provincii Britská Kolumbie. Protože pocházel z Černého lesa, pojmenoval svou novou zemi stejně a staral se o ni v souladu s přírodou. Těžko přístupný horský region je tedy až do dnešních dní domovem vzácného druhu jelenů, medvědů grizzly, vlků a ptáků. Před několika málo lety se země vrátila do vlastnictví kanadské vlády. Ta chce zachovat jedinečnou místní faunu i flóru a udělat z tohoto místa chloubu celé země. To je práce pro Gerryho, vládce vodních toků, Coryho, výzkumníka netopýrů, a Adriana a Lea, odborníky na botaniku a jeleny. Tento přírodovědný film nás zavede do takřka neprostupných končin oblasti známé jako Darkwoods, do ekosystému hustě zarostlých údolí a vysokohorských luk. A představuje jedinečnou místní přírodu v průběhu jednotlivých ročních období. Navštivte překrásnou část Kanady, která zůstane zachována i pro další generace.


26. 4., 21.00 a 21.30 hod. – Demoliční četa IV (1. a 2. díl)

Jejich práce je nebezpečná, ale velmi důležitá. Na jejich rozhodnutích závisejí materiální škody i lidské životy. Poznejte naši odvážnou demoliční četu v dalším pokračování oblíbeného polského dokumentárního seriálu. V městě Trzebinia má tým profesionálních ničitelů pod vedením Andrzeje Szibkého jenom jeden den na splnění neobvyklého úkolu: strhnout sto metrů vysokou dopravní hřídel propojenou několika sily. Práci zdržuje výbuch v rozvodné stanici elektřiny a zdržení může znamenat nejen nepříjemnou pokutu za nesplnění zakázky, ale i vážné ohrožení životů. Jak si poradí Demoliční četa ve čtvrtém pokračování stejnojmenného explozivního seriálu? Sledujte zbrusu nové díly, ve kterých dojde také na cihly vystřelené explozí přímo na stavební boudu, chybějící povolení k demolici, strhnutí dvoupatrového nájemního domu, nebezpečné zranění i ztrátu trpělivosti.


26. 4., 22.00 hod. – Letadlová loď pod drobnohledem

Sledujte, jak probíhala jedna z největších přestaveb v dějinách námořnictví. Letadlová loď Charles de Gaulle, ohromná mořská pevnost a vlajková loď francouzského námořnictva, byla opravena a zmodernizována v suchém doku v Toulonu na jihu Francie. Velkolepý technický projekt zaměstnal tisíce expertů a inženýrů, kteří byli ve dne, v noci ve střehu, museli závodit s ubíhajícím časem a vyřešit nepředvídatelné a potenciálně katastrofální problémy. Vychutnejte si dosud nezveřejněné záběry, vynikající trojrozměrné digitální rekonstrukce a rozhovory s odborníky ve fascinujícím filmu. Nahlédněte do nitra a vnitřností masivního vojenského plavidla. Nenechte si ujít příběh o kolosálním úkolu a překvapivě delikátní operaci.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 20. 4. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28061/prima-zoom-vam-prinasi-dalsi-zabavne-poznavani/