Prima ZOOM má široký dokumentární záběr
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.04.2020
Budete cestovat, poznávat zvířata, vrhat se do válečné vřavy, odhalovat tajnosti i zákoutí vědy – to vše na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás Svět velkých koček; další sérii Válečné projekty třetí říše IV odstartujeme Hitlerovými vlaky; užijeme si Nespoutané Rumunsko; odhalíme svět tajných projektů v seriálu Černé operace: Odtajněno a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 4., 21.00 – Expedice Overland XVIII (1. díl)

Oblíbený dobrodružný cestovatelský seriál, který se natáčí už od roku 1995, se tentokrát vrací k vlastním kořenům. Po vzoru prvních slavných expedic přijal nelehký a velice ambiciózní úkol. Buďte u toho a vyražte na pozemní výpravu z Itálie po území takových politicky neklidných států, jako jsou Afganistán, Írán, Turecko, balkánské země nebo východní Ukrajina. Výprava vede přes Střední Asii a Střední východ a je plná napínavých scén z nebezpečné současnosti složitých, riskantních zemí, ve kterých panuje bouřlivá politická situace. Nová karavana expedice Overland zamíří z Itálie nejdříve přes Rakousko, Českou republiku a Polsko do Běloruska, na Ukrajinu až do Ruska, Kazachstánu, Uzbekistánu, Afganistánu, Íránu, Turecka a dále do Řecka, Makedonie, Srbska, Albánie, Černé Hory, Chorvatska a Slovinska a nakonec se vrátí zpátky do Itálie. Cestou se setkáme s různorodými obyvateli jednotlivých zemí, seznámíme se s jejich zvyky, tradicemi, náboženskými rituály i kulturou. Mezinárodní tým expedice Overland se zároveň musí vyrovnat s byrokratickými překážkami a extrémně citlivou geopolitickou situací: někdy se musí spoléhat na ozbrojený doprovod, čelit teroristickým útokům, povstáním, gerilové válce nebo uzavřeným státním hranicím. Ale jeho i naší odměnou jsou výhledy na panensky krásnou krajinu během ambiciózní výpravy, jakou si nemůžete nechat ujít.


29. 4., 21.00 – Svět velkých koček (1. část)

Díky nejmodernějším technologiím a nejnovějším vědeckým poznatkům vznikla jedinečná mini série z produkce britské BBC. Odhaluje neznámý svět plachých velkých koček a vrhá na něj světlo zvídavých kamer. Filmaři pracovali na Světě velkých koček více než dva roky a navštívili 13 zemí v různých koutech planety. Podařilo se jim najít a natočit 31 ze 40 existujících druhů – tedy více než komukoli před nimi. Hned v první epizodě tak uvidíme kočku cejlonskou, která je nejmenší na světě. V Himálaji se připojíme k osamělému samci irbise, jenž si smutně hledá partnerku. Dále zjistíme, jak se kočky dokázaly přizpůsobit podmínkám života v takřka jakémkoli prostředí na naší planetě. V Jižní Africe zažijeme noční pronásledování malé kočky černonohé, která potvrzuje pověst nejnebezpečnější šelmy ze všech. V dalekém Mongolsku se nám naskytne vzácný pohled na málo vídaného manula v domácím prostředí ve společnosti koťat, ale i na lovu, jak číhá na nic netušící kořist a vypadá při tom jako nehybný kámen. Další část se zaměřuje na vědce, kteří mají možnost studovat velké kočky tak detailně jako nikdy dřív. Dozvíme se o jejich přelomových objevech, jako jsou nové poznatky o nejrychlejším suchozemském zvířeti nebo kočičí komunikaci. Svět velkých koček se konečně otevírá přímo před našimi zraky.


30. 4., 21.00 – Válečné projekty třetí říše IV (Hitlerovy válečné vlaky)

Oblíbený historický seriál Válečné projekty Třetí říše se vrací a odhaluje další utajené pozůstatky některých z Hitlerových nejambicióznějších projektů. Vypravuje příběhy jejich konstruktérů a prozrazuje, jak tyto neuvěřitelné projekty navždy změnily způsob, jakým se vedou války. Dramatické herecké rekonstrukce, digitální záběry, vzácné scény z archivů a osobní svědectví se proplétají každou z nových epizod. Dva díly se věnují impozantní síti nacistických železnic, která byla zřejmě největším válečným projektem Třetí říše. Prozkoumáme síť, jež umožnila rozšíření nacistických ambicí a nadvlády po celé Evropě a ještě dále. Podíváme se na Hitlerův osobní vlak, obrovská depa a motory, které překonávaly rekordy. Nevyhneme se ani nejzlovolnějšímu úkolu, který železnice plnila – realizaci konečného řešení. Další epizody se zaměřují na nacistickou obrannou linii, jež se táhla přes celou Itálii a zpomalila postup Spojenců, revoluční nacistické letectvo Luftwaffe nebo Hitlerovu obrovskou arktickou pevnost v Norsku. Kromě toho zjistíme, jak fungovala geniální mašinérie nacistické propagandy stvořená Josefem Goebbelsem a pokusíme se odhalit, jak to, že se Hitlerovi podařilo vymýt mozky celému německému národu.


2. 5., 20.00 – Nespoutané Rumunsko

Nespoutané Rumunsko je celovečerní dokumentární film, který oslavuje dechberoucí přírodní krásy a okouzlující různorodost zvířecích obyvatel této fascinující východoevropské země. Vysoká pohoří, prastaré lesy a širé mokřady nabízejí dokonalý domov mnoha ikonickým zvířatům evropského kontinentu. Medvědi, vlci a rysi se volně prohánějí po zalesněných svazích Karpat. Pelikáni vzlétají k nebesům z větrem bičovaných vod dunajské delty. Nespoutané Rumunsko odhaluje, jak se místní zvířata přizpůsobují různým ročním obdobím a že zvlášť důležitou roli v jejich životech hrají hluboké rumunské lesy. Ty společně s rumunskými mokřady patří k jedněm z posledních pevností divokého zvířectva v Evropě. Jenže to se může změnit. Poslední kousky divočiny na našem kontinentu jsou v ohrožení. Kvůli ilegální těžbě dřeva dochází pomalu, ale jistě ke zhoubné erozi. Nepovolený lov a rybolov můžou zdecimovat celé druhy a navždy zničit křehkou rovnováhu, která panuje mezi zvířaty a prostředím, kde žijí. Naštěstí ještě není všechno ztraceno. Ve snaze zachytit ohrožené půvaby nespoutaného Rumunska filmaři spolupracovali s několika organizacemi na ochranu přírody i národními parky, které bojují za zachování rumunského přírodního bohatství.


2. 5., 22.00 – Černé operace: Odtajněno (1. díl)

Za zavřenými dveřmi americké vlády se ukrývá temný svět přísně tajných projektů, které nazýváme černými operacemi. Jeho každoroční rozpočet dosahuje závratných 90 miliard dolarů. Kromě armády a typických výdajů na obranu země jdou tyto peníze také na tajné operace, které probíhají za hranicemi Spojených států amerických a které se týkají domácích i cizích cílů. Moderátorem této vzrušující mini série je jistý bývalý agent CIA, jenž s pomocí investigativních novinářů, specializovaných výzkumníků a tajných vládních zdrojů poprvé odhaluje podrobnosti, technologie, výbavu i mise v zákulisí černých operací z nedávné minulosti – přičemž mnohé z těchto operací zůstávají stále aktivní až do dnešních dní. Zjistěte nečekané podrobnosti o tajných misích, jakými způsoby se na ně elitní týmy připravují a s jakými výsledky je plní, jakou techniku přitom používají, kde leží jejich základny a ještě mnohem více při sledovaní odtajněných černých operací.


3. 5., 22.00 – Lidé a stroje (1. díl)

Díky obrovským strojům je dnes možné během několika dní nebo dokonce hodin dokončit práci, která by jinak zabrala stovkám dělníků několik dlouhých měsíců. Řídí největší a nejsilnější stroje v Německu. Díky odvaze a jisté ruce ovládají několikatunová zařízení s přesností na milimetry. V každé epizodě seriálu Lidé a stroje uvidíme největší mašiny z různých průmyslových odvětví, které konstruují tunely, pracují na stavbách, železnicích, v povrchových dolech, během demolic nebo v lesnictví. V akci uvidíme nejen je, ale i jejich řidiče. Co potřebují muži a ženy, kteří chtějí řídit největší stroje v Německu, a jak se taková mega monstra vlastně vyrábějí? Německé strojírenství je vyhlášené po celém světě. Tento seriál prozrazuje proč. Nahlédněte do jeho zákulisí a seznamte se s inženýrstvím na nejvyšší úrovni.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 27. 4. 2020


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28077/prima-zoom-ma-siroky-dokumentarni-zaber/