Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 17:53:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS k ukončeniu druhej svetovej vojny pripravila zaujímavý program

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 07.05.2020



RTVS prináša ku Dňu víťazstva výnimočné, oceňované filmy, ktorých hlavným zameraním je utrpenie človeka v čase vojny. V priereze času by mali byť mementom pre obdobie mieru. V rozhlasovom vysielaní nebudú chýbať rozhlasové hry, dramatické cykly či diskusie.


Jednotka

Piatok 8. mája

16:55 Obchod na Korze

Tragikomický príbeh jednoduchého slušného človeka, ktorý počas vojny podľahne tlaku okolia a vplyvom diania sa dostáva do neriešiteľnej situácie.


20:30 Oslobodenie. 75 rokov života v mieri.

V čase koronavírusu, kedy sa celosvetovo najvyššie oceňovanou a chránenou hodnotou stal ľudský život, oslavujeme 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo viac ako 70 000 000 ľudí. S účasťou popredných umelcov, najvyšších štátnych predstaviteľov, ako aj s účasťou priamych účastníkov vojny aj v podmienkach antikoronavírusových opatrení zaznie jasné a noblesné poďakovanie za 75 rokov života v mieri a zároveň aj jasné odhodlanie udržať tento neoceniteľný dar predchádzajúcich generácií aj pre generácie nasledujúce.


21:45 Hviezda

Špeciálna prieskumná jednotka s krycím menom Hviezda musí presne určiť pozície nepriateľa. Ich úlohou je prejsť front, obísť nepriateľa a zistiť čo najviac o pripravovanom útoku nacistickej armády. Nepriateľ pripravuje nebezpečný ťah, jeho vojaci majú sliediacich psov a vyhnúť sa im je nad ľudské sily...


Sobota 9. mája

14:20 Osud človeka

Sugestívny vojnový príbeh režiséra Sergeja Bondarčuka, nakrútený podľa novely Michaila Šolochova. Film sa začína v povojnovom lete r. 1946, kedy sa spisovateľ stretne s neznámym mužom.. Tým neznámym je Andrej Sokolov, prostý človek, ktorý by bol žil spokojným životom obyčajného človeka, keby neprišla vojna. Andrej rozpráva o strašných podmienkach života, o utrpení vo vojenských táboroch a strate ľudskej dôstojnosti. Andrej sa však nedal pokoriť a má odvahu čeliť svojmu osudu, ktorý preň nikdy nestratil zmysel.


10.5. 16:05 Oslobodenie: Prielom

17.5. 15:35 Oslobodenie: Smer hlavného úderu

24.5. 15:55 Oslobodenie: Bitka o Berlín

31.5. 16:30 Oslobodenie: Posledný úder

Monumentálna päťdielna epopeja režiséra Jurija Ozerova je fascinujúcim putovaním po bojiskách 2. svetovej vojny, ktoré svojím rozsahom v kinematografii doteraz nemá obdobu. Film, nakrútený s obrovským rozpočtom, sa snaží o maximálnu presnosť historických i technických detailov. Tvorcovia sa nezameriavajú len na udalosti na východnom fronte, ale snažia sa do filmu zakomponovať aj činnosť západných spojencov. Veľkolepé bojové scény sú skombinované s autentickými dokumentárnymi materiálmi zo sovietskych, amerických, britských, nemeckých i francúzskych archívov, a vytvárajú tak unikátnu dokudrámu, v ktorej vystupujú reálne postavy. Na scenári sa spolu s Ozerovom podieľal aj slávny spisovateľ Jurij Bondarev a vojenskými poradcami boli výlučne samotní priami účastníci 2. svetovej vojny.


15.5. 22:30 Zachráňte vojaka Ryana

Počas vylodenia v Normandii prídu o život dvaja bratia, ich tretí súrodenec zahynul už skôr na Novej Guinei. Keď sa kapitán John Miller dozvie o poslednom, štvrtom bratovi, chce ho za každú cenu zachrániť a dostať domov k matke. Na túto ťažkú úlohu sa podujme skupina ôsmich mužov...


16.5. 14:25 Kam sa podela siedma rota?

Vojaci francúzskej armády Chaudard, Pithivier a Tassin dostali v roku 1940 rozkaz zriadiť pozorovateľňu a udržiavať spojenie tak, aby ich armáda mohla čo najrýchlejšie a najlepšie ustupovať, postup Nemcov bol totiž oveľa razantnejší, ako sa čakalo. Podarené trio tak ostalo odrezané od svojej roty, ktorá sa dostala do zajatia...


22.5. 22:30 Pád Tretej ríše

Historický film o tom, ako prebiehali posledné dni Tretej ríše v Hitlerovom berlínskom bunkri.


23.5. 15:45 Návrat siedmej roty

Chaudard, Pithivier a Tassin sú síce vlastenci v uniformách francúzskej armády, ale vojnu by najradšej prežili niekde v ústraní. Osud im však predurčil úlohu hrdinov, a tak musia oslobodiť siedmu rotu z nemeckého zajatia a dokonca i bojovať!


30.5. 15:50 Siedma rota za úplnku

Tassin a Pithivier prišli na návštevu k svojmu bývalému veliteľovi Chaudardovi. Plánujú spoločný oddych, ktorý nebude mať nič spoločné s vojnou, pri prvej príležitosti sa však zamotajú do tajnej akcie, a tak im neostane nič iného, len stať sa pre Francúzov hrdinami odboja a pre Nemcov nebezpečnými teroristami.


Dvojka

Štvrtok 7. máj

22:15 Nickyho rodina

Slovensko- český film o tom, ako príklad jedného človeka môže pozitívne ovplyvniť svet, predovšetkým mladých ľudí. Voľné pokračovanie dokumentu Nicholas Winton - Sila ľudskosti, oceneného v r. 2002 cenou Emmy Award zachytáva neobyčajný ohlas vo svete odvážneho činu pána Wintona a prináša príbehy novoobjavených zachránených detí. Ukazuje, ako mladí ľudia z rôznych krajín pod vplyvom Wintonovho činu začali spontánne konať skutky dobročinnosti a tiež hľadať doteraz nenájdené deti z Wintonovho zoznamu z r. 1939. Takto sa stávajú tiež súčasťou Nickyho rodiny, ktorú už tvorí viac ako päťtisíc príbuzných „wintonových detí" rôznych generácií.


Piatok 8. mája

9:00 Európsky koncert 2020 - premiéra

Záznam Európskeho koncertu Berlínskej filharmónie diriguje Kirill Petrenko.

Tradične 1. mája uvádza Berlínska filharmónia koncert na niektorom z rozličných miest európskeho kontinentu. Takéto koncerty sa uskutočnili v Royal Albert Hall v Londýne, Mariinskom divadle v Petrohrade, ale i v Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe, kde sa uskutočnil takýto koncert po prvýkrát. Tento koncert bol vždy charakterizovaný zjednotenou Európou, odkazom, ktorý sa nám dnes zdá dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Súčasná výnimočná situácia spôsobená pandémiou koronavírusu si vyžiadala výnimočné riešenie. Členovia Berlínskej filharmónie vystúpia tentoraz pod vedením dirigenta Kirilla Petrenka na vlastnom berlínskom pódiu. Kirilll Petrenko je v súčasnosti generálnym hudobným riaditeľom Bavorskej štátnej opery a šéfdirigentom Berlínskej filharmónie. Toto hudobné teleso sa na koncerte predstaví v komornom, asi pätnásťčlennom obsadení bez prítomnosti publika. Na koncerte odznejú diela 4. Symfónia Gustáva Mahlera v komornej verzii Erwina Steina so sopránistkou Chriastiane Karg, Adagio pre sláčiky Samuela Barbera a ďalej kompozícia Ramifications György Ligetiho a Fratres Arvo Pärta.


10:50 Prešporská kasáreň maľovaná

Pôvodná televízna inscenácia pre deti z obdobia druhej svetovej vojny. Do vidieckej jednotriedky, v ktorej učí starý učiteľ, prichádza nemecký dôstojník. Pôvodne bol tiež učiteľom, vie už, že Veľkonemecká ríša vojnu prehrá, preto sa tvári neobyčajne ľudsky. Postupne sa približuje k deťom a získava si ich, aby cez ne, akoby mimochodom, získal bližšie informácie o partizánoch, skrývajúcich sa v blízkych horách.


14:35 Právo na minulosť

Slovensko-ruský film natočený podľa reportáže Bohuslava Chňoupka Vstaň a choď z knihy Generál s levom. Dramatický príbeh z rokov po 2. svetovej vojne. Réžia Martin Hollý ml.


16:25 Chvíľka poézie (Günter Eich) - premiéra

Pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny sprostredkuje poézia nemeckého básnika Güntera Eicha jej podobu, skrytú hlboko v mysli vojaka ležiaceho na fronte.


16:35 Neznámi hrdinovia

Dokumentárny film o pôsobení amerických letcov na Slovensku počas 2.svetovej vojny. Osudy amerických letcov, ktorí pôsobili na Slovensku počas 2. svetovej vojny, sú strhujúcim príbehom boja o prežitie uprostred neznámej krajiny. Príbehom vôle nepoddať sa osudu, ale čeliť mu s dôstojnosťou a bez straty sebaúcty. Ale aj odvahy pozrieť sa smrti do očí a obetovať svoj život v mene slobody.


21:00 Kukačka v temném lese

Československo-poľský vojnový film.

Trinásťročnú Emilku z Moravy po absolvovaní rasových skúšok pošlú na prevýchovu a ponemčenie do rodiny nacistického dôstojníka, ktorý je veliteľom koncentračného tábora. Výnimočný ruský herec Oleg Tabakov v úlohe nacistu, ktorý sa ujme dievčaťa.


22:35 Biely tiger

Ruský vojnový film o nemeckom tanku Biely tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank, ktorý sa Bielemu tigrovi vyrovná.


Sobota 9. mája

20:40 Vyšší princíp

Česko-slovenský film z roku 1960 z obdobia druhej svetovej vojny po atentáte na Heydricha. Sfilmovaná poviedka Jána Drdu hovorí o neľudskosti a o hrozných činoch nacistov. Film sa začína tým, že blázniví maturanti sa smejú zo svojho tabla. O niekoľko minút sa začne po celom Protektoráte ozývať hlásenie. Odmena 10 miliónov českých korún. Odmenia toho, kto odhalí mená atentátnikov. Zároveň je zákaz vychádzok po 20.00. Ivan Mistrík v hlavnej postave je šikovný študent, ktorého majú radi či spolužiaci, či učitelia. Až na jedného, ktorého otec je obchodník. Otca stvárnil Rudolf Hrušínský a jeho syna mladučký Jiří Kodet.


Trojka

Diváci si pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny môžu pozrieť dvojdielny televízny film podľa románu Rudolfa Jašíka Mŕtvi nespievajú, ktorý režíroval významný slovenský režisér Andrej Lettrich. Prvú časť uviedla Trojka 3. mája a druhú časť odvysiela 7. mája o 20:00. Do programu podvečer 8. mája zaradila dokument Vysoko nad mestom - o stavaní pomníkov obetiam druhej svetovej vojny po roku 1945.


RÁDIO SLOVENSKO

V Rádiu Slovensko vyvrcholí v piatok 8. mája séria príspevkov 75 sviečok za obete druhej svetovej vojny, ktoré do rozhlasového a televízneho vysielania pripravovali od 24. februára redaktori a zahraniční spravodajcovia RTVS. V publicistických príspevkoch sa poslucháči dozvedia o úspechoch slovenských letcov v boji o Britániu, ako sa ríšskemu ministrovi pre propagandu Josephovi Goebbelsovi v tých časoch podarilo využívať reklamu a masové médiá a ako fungovali nemocnice počas vojny. Historik Jakub Drábik vysvetlí definíciu fašizmu. Keďže 8. máj je aj Dňom Slovenského červeného kríža, tak hosťom po 17:00 bude prezident SČKViliam Dobiáš.


RÁDIO regina

Rádio Regina Západ tento týždeň až do štvrtka 7. mája po 15:05 priblíži v dokumentárnom cykle Mozaika storočia bombardovanie Slovenska v roku 1944, Karpatsko-dukliansku operáciu a koniec druhej svetovej vojny. V piatok 8. mája o 16:05 odvysiela rozhlasovú hru Gosta Berling, ktorá vznikla podľa rovnomenného románu slávnej švédskej spisovateľky Selmy Lagerlöfovej. Účinkujú v nej Emília Vášáryová, Anna Javorková, Miloslav Král, Ján Gallovič, Boris Farkaš, Rebeka Poláková, Dominika Žiaranová, František Kovár či Ján Mistrík. Obľúbený večerný cyklus Dejiny.sk ponúkne po 22:00 prvú časť so zameraním na druhú svetovú vojnu - oslobodenie Slovenska.

Rádio Regina Stred si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenie po 9:05 unikátnymi zápismi z kroník stredoslovenských obcí, v ktorých učitelia či kňazi zaznamenali koniec vojny, aj to, čo prvé sa v nich začalo budovať. V premiére o 16:05 odvysiela reláciu Zahrajte mi túto, ktorá vo sviatočnom vydaní prinesie ľudové piesne s vojenskou tematikou.


RÁDIO Devín

Počas tohto týždňa až do 8. mája ponúkne Rádio Devín v rámci relácie Ranné ladenie o 9:20 publicistický cyklus, ktorým priblíži historické súvislosti druhej svetovej vojny a jej reflexiu po 75. rokoch. Zároveň každý deň o 14:00 odvysiela dramatický seriál z cyklu Slovenské rody, ktorý sa venuje rodu Viestovcov. V deň výročia o 14:30 uvedie špeciálne vydanie Ars litery - Vojna nemá peknú tvár, ktorá sa zaoberá literatúrou o druhej svetovej vojne i literatúre po nej. O 15:30 si poslucháči môžu vypočuť rozhlasové spracovanie novely Leopolda Laholu - Zastrelený, zachytávajúcu peripetie vojakov povstaleckej armády. V Koncertnom Rádiu Devín odznie o 19:00 dielo Bohuslava Martinů Polní mše v podaní Slovenského filharmonického zboru. Autor dielo skomponoval na počesť dobrovoľníkov bojujúcich v radoch francúzskej armády. Program venovaný výročiu ukončenia druhej svetovej vojny vyvrcholí o 21:00 rozhlasovou adaptáciou legendárnej divadelnej hry dramatika Petra Karvaša z vojnového obdobia - Polnočná omša.


Bratislava, 5. máj 2020, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.05.2020 • Počasie, Televízne noviny a mimoriadna relácia s Matovičom a Krčmérym najsledovanejšími programami utorka
07.05.2020 • Pražské jaro letos bude - na ČT art s Mozartem, Smetanou i Beethovenem
06.05.2020 • Prima ZOOM má dva nové staniční hlasy
05.05.2020 • SuperStar suverénne najsledovanejším programom celého týždňa
05.05.2020 • Show Jana Krause – květnové reprízy
04.05.2020 • Láska v čase korony: jako by karanténa nestačila, ještě to vypadá, že se všichni zbláznili

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist