Viasat History: Jindřich VIII. – oblíbený vládce nebo lidská zrůda?
Autor: Visat History/CHILLICOM , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 03.06.2020
Co se vám vybaví, když se řekne Jindřich VIII.? Ačkoliv mnoho lidí tohoto anglického krále nejspíše ani nezvládne zařadit do správného století, jedna věc většinu z nás napadne okamžitě: šest žen (z nichž dvě mimochodem nechal popravit). Jindřich VIII. byl každopádně jedním z nejzajímavějších vládců středověké Anglie. Pocházel z dynastie Tudorovců a postaral se mimo jiné o odloučení anglické (anglikánské) církve od církve římskokatolické. Svou „národní“ církev tak zbavil nadvlády papeže a „na oplátku“ se jmenoval její hlavou. Kdo nesouhlasil, toho nechal popravit.


O tomhle anglickém králi toho bylo napsáno a natočeno už dost. K těm zajímavějším dílům patří dokumentární seriál Jindřich VIII.: Muž, panovník, zrůda, který vznikl v jeho domovské Velké Británii pod vedením výkonné producentky Emmy Hindleyové, jež byla v minulosti oceněna cenou BAFTA.

V jednotlivých dílech odkryje štáb ve spolupráci s experty psychologické aspekty tohoto nechvalně proslulého vládce, jakož i jeho ambice na politickém poli a jeho hru se vztahy, které mu – i kvůli zmíněným ambicím – až příliš často nevycházely. A jak už bylo řečeno, dvě z jeho manželek za to zaplatily životem.

Třídílný seriál chronologicky popisuje Jindřichův život, vyvíjející se od moudrého a krásného prince v bezcitného a paranoidního monarchu s nadváhou. Zajímavé je, že dokument využívá poznatky moderní psychologie a jeho tvůrci vnímají, že jeho pozdější šílené kroky mohla mít na svědomí traumata z dětství, zejména předčasná smrt jeho bratra a později matky. Zmíněná paranoia se na mladého prince přenesla pravděpodobně z jeho otce Jindřicha VII., který svého přeživšího syna držel ve zlaté kleci.

Kromě samotného Jindřicha popisuje seriál také jednotlivé významné postavy jeho doby, například Thomase Cromwella, Thomase Morea či asi nejznámější z Jindřichových žen, Annu Boleynovou. Jak Thomas More, později prohlášený za svatého, tak Anna skončili rukou kata na příkaz samotného krále.

Starý král nakonec skončil neslavně. Vzhledem k horší životosprávě trpěl silnou nadváhou a také cukrovkou II. typu i dnou. Míval silné bolesti hlavy (že by ho dohnala minulost?) a jeho nohy pokrývaly nevzhledné vředy. Zajímavé pak je, že na základě jeho rozhodnutí učiněného ještě před smrtí ho pohřbili vedle manželky Jany Seymourové, jež mu jako jediná porodila syna, pozdějšího krále Eduarda VI. Právě zplození syna považoval Jindřich VIII. za jeden ze svých zásadních úkolů.

To vše a mnohem více uvidíte v dokumentárním seriálu Jindřich VIII.: Muž, panovník, zrůda, který má premiéru v neděli 7. června ve 21:00 hod. na kanálu Viasat History.

Nezapomeňte také navštívit internetové stránky www.viasathistory.cz a podívejte se na trailer seriálu: https://youtu.be/Q8ppLJ8DIfs!


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 2. 6. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28172/viasat-history-jindrich-viii-oblibeny-vladce-nebo-lidska-zruda/