"Korona-kvartál“ televízie JOJ ukázal trendy a divácke správanie v čase mimoriadnej situácie
Autor: TV JOJ , e-mail: info@joj.sk Přidané: 17.06.2020
Historický nárast počtu televíznych divákov a tiež času, koľko pri sledovaní TV denne strávili. Medziročné posilnenie výkonov a programových ratingov staníc JOJ Group. Aj to priniesol „korona-kvartál“, počas ktorého bolo zaujímavé pozorovať, ako sa správanie divákov zmenilo, keď trávili svoje dni viac doma, a ako na to zareagovala TV JOJ, ktorá pre nich napriek obmedzeniam vo výrobe naďalej vysielala obľúbený premiérový obsah.


Približne pred tromi mesiacmi bol na Slovensku kvôli šíreniu koronavírusu vyhlásený krízový stav, ktorý v týchto dňoch končí. Pre JOJ Group boli v tomto období zaväzujúce očakávania a potreby divákov.

Spravodajský a redakčný tím televízie JOJ preto naďalej denne vykonával skvelú a záslužnú prácu, či už v bežnom alebo mimoriadnom spravodajstve, pričom zachovával prísne bezpečnostné opatrenia zavedené ako prevencia šírenia vírusu. A diváci to ocenili - rozdiel marcovej sledovanosti spravodajského slotu TV JOJ medzi rokmi 2019 a 2020 bol takmer 15,3 % nárast, resp. 27,4 % nárast v užšej cieľovej skupine 12-54. Najsledovanejšie boli Noviny TV JOJ v sobotu 21. marca, kedy si vyslúžili excelentnú, až 15,9 % sledovanosť a výkon 28,6 %. Pozrelo si ich vtedy až 743-tisíc divákov, pričom zasiahli viac ako milión divákov, presnejšie 1 067 000.

V ten istý deň zaznamenali rekord aj Krimi, ktoré sledovalo 567-tisíc divákov so sledovanosťou 12,2 % a podielom 21,9 %.

V nedeľu 29. marca dosiahlo Najlepšie počasie 15,0 % sledovanosť a 25,9 % podiel, to znamená, že si ho nenechalo ujsť až 699-tisíc divákov. Bolo to ratingové maximum tejto relácie od začiatku roka 2020, podobne ako pri Športe v rovnaký deň, ktorý dosiahol 12,0 % sledovanosť a 21,9 % podiel na trhu.

Noviny Špeciál, samostatná relácia, ktorá sa v tomto období tematicky venovala pandémii a bola zaradené do programu JOJky väčšinou vo štvrtky a utorky po 20:30 hod., štartovali už 15. marca so 713-tisíc zvedavými divákmi, s vynikajúcou 15,3 % sledovanosťou a 26,0 % podielom na trhu.

V apríli, s príchodom pekného počasia a uvoľňujúcich sa opatrení vlády, sledovanosť spravodajského slotu mierne klesla, avšak zostáva vyššia ako v období pred krízou a oveľa silnejšia ako v minulom roku.

V marci sa výrazne posilnilo nielen večerné, ale aj celodenné spravodajstvo na JOJke, Noviny o 12 zaznamenali v utorok 17. 3. svoje maximum od začiatku vysielania (s 201-tisíc divákmi, 4,3 % sledovanosťou a 20,9 % podielom). Výborne sa darilo Ranným novinám, ktoré kontinuálne počas celého obdobia naberali divákov. Okrem najnovších spravodajských, športových informácií či predpovedí počasia, oslovili prostredníctvom videohovorov desiatky hostí, ktorí sa tak stali súčasťou živého vysielania aj počas korony. Svoje druhé narodeniny oslávili Ranné noviny 17. marca rekordnou sledovanosťou 1,6 % a podielom 16,3 %. Na konci mimoriadnej situácie sa 12. júna podarilo Ranným novinách prekonať konkurenčnú rannú reláciu (0,9 % Rtg a 18,2 % Shr v rámci mladšieho publika).

Po presýtení sa informáciami o pandémii si diváci nenechali ujsť odľahčenie v podobe zábavy s JOJkou. Obľúbené Inkognito bolo počas “koronového kvartálu“ bez jednej výnimky neustále lídrom trhu (20-krát z 21 epizód), diváci pozerali najúspešnejšiu zábavnú show na trhu v premiérach aj v reprízach. Najsledovanejšie diely zasiahli takmer milión divákov – TOP premiérové Inkognito bolo 11. mája (až 616-tisíc divákov, 13,3 % sledovanosť a 28,2 % podiel), TOP reprízové 30. marca (608-tisíc divákov, 13,0 % sledovanosť a 24,4 % podiel).

Aj pri ďalších najobľúbenejších nespravodajských programoch vyvinula JOJ maximálne úsilie, aby ich produkcia mohla naďalej pokračovať. Nakrúcalo sa v rúškach, s minimálnym štábom, bez divákov v hľadisku, kontrola telesnej teploty a dostatočná hygiena na pracovisku bola (a doteraz je) bezpečnostným štandardom.

Išlo o relácie, ktoré bývajú tradične bez publika - napr. kuchárska show Moja mama varí lepšie ako tvoja, publicistická relácia Topstar alebo úplne nová talkshow Zostali sme doma; ale aj relácie, kde bol nateraz zrušený komparz – rodinná show V siedmom nebi, už spomínané Inkognito, glosátorská relácia Sedem či politická diskusná relácia Na hrane.

Oddych a relax divákom TV JOJ sprostredkovali tiež vopred nakrútené premiérové epizódy víkendových magazínov, ktoré JOJ vysielala aj napriek krízovej situácii. Nedeľná sledovanosť v slotoch od 16:00 hod. do 19:00 hod. bola na JOJke počas pandémie silnejšia než pred rokom. Relácie Miláčikovo, Nová záhrada a Na chalupe dosiahli svoje najlepšie výsledky od novembra 2019, Nové bývanie a Nové bývanie Dizajn boli každú nedeľu lídrami slovenského trhu.

Divákom okrem spravodajstva a vlastnej tvorby ponúkala JOJ počas koronového obdobia aj premiéry zahraničných filmov a seriálov. Najmä počas víkendov si diváci mohli vychutnať filmy na JOJke. V marci bola najsledovanejšia Hora medzi nami (639-tisíc divákov, 13,7 % sledovanosť a 29,0 % podiel), v apríli Megan a Rex (525-tisíc divákov, 11,3 % sledovanosť a 24,7 % podiel) a v máji Mia a biely lev (549-tisíc divákov, 11,8 % sledovanosť a 24,3 % podiel).

Slovenskí diváci vyhľadávali tiež akvizičný program sesterských staníc JOJky, ktorým takisto medziročne vzrástla sledovanosť. Na PLUSke bol TOP filmom Kuriér (233-tisíc divákov, 5,0 % sledovanosť a 10,4 podiel, 14. 4.) a na WAU seriál C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (147-tisíc divákov, 3,2 % sledovanosť a 6,3 % podiel na trhu, 24. 3.).


Redakcia TV JOJ, 15. 6. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28215/korona-kvartal-televizie-joj-ukazal-trendy-a-divacke-spravanie-v-case-mimoriadnej-situacie/