Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:15:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Na 340 televizních vyučovacích hodin a 600 tisíc žáků - UčíTelka dnes po 66 epizodách učí naposledy

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.06.2020


Jen pět dnů po uzavření škol spustila Česká televize unikátní vzdělávací pořad UčíTelka určený pro žáky prvního stupně základních škol. Premiérový díl odvysílaný v pondělí 16. března se stal u dětí ve věku 4-12 let nejsledovanějším pořadem letošního roku. V době nouzového stavu jej sledovala třetina všech dětí, které byly v danou dobu u televizí, a celkově si pořad pustilo na 600 tisíc dětí. Dnes se, po šestašedesáti vyučovacích dnech, UčíTelka se svými žáky loučí.


„Naším hlavním cílem bylo ulevit dětem, rodičům i učitelům v situaci, kdy nikdo nevěděl, co bude dál. Rodiče zůstali s dětmi doma a museli je začít sami učit, pedagogové se museli naučit, jak žáky vzdělávat na dálku. A my jsme si řekli, že tohle je přesně ten moment, kdy má Česká televize pomoci. Unikátní, živě vysílaný tříhodinový pořad, postavený na myšlence skutečné školní výuky, jsme spustili v rekordním čase,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Za dobu vysílání jsme dostali stovky pozitivních reakcí, z Česka i ze zahraničí, pro které jsme vyjednali možnost online vysílání. A přestože UčíTelka primárně cílila na rodiče a jejich děti, podle šetření České školní inspekce se stala nejvyužívanější podporou pro vzdělávání na dálku i u samotných pedagogů.“

Žáci mohli během tří měsíců sledovat živé televizní vyučování každé všední dopoledne na programu ČT2 i on-line. Celkem bylo odvysíláno bezmála 340 televizních vyučovacích hodin. Podle průzkumu společnosti Kantar CZ pořad dva týdny po prvním vysílání zaznamenalo 94 % rodičů dětí školou povinných a osm z deseti diváků se shodlo na tom, že pořad napomáhá vzdělávání doma.

„Výuka probíhala co nejmodernější a zábavnou formou. Výukové materiály a prezentace z hodin byly vždy umístěné i na našem webu, takže je rodiče s dětmi mohli používat i po skončení živého vysílání. Navíc jsme nezůstali jen u klasické, frontální výuky a klasických předmětů jako je matematika a čeština, ale zařadili jsme i angličtinu nebo třeba hudební výchovu a také jsme do pořadu zvali odborníky na mezilidské vztahy a komunikaci, což odpovídá tomu, kam směřuje vzdělávání ve světě,“ doplňuje vedoucí projektu Luboš Rosí.

„Pořad byl upřímný, otevřený, inspirativní, a to jsou věci, které bych chtěl ocenit,“ uvádí k projektu UčíTelka, jenž vznikl s odbornou garancí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministr Robert Plaga.

Ačkoli dnes UčíTelka vyučuje naposled, Česká televize s učením doma i na dálku pokračuje. V dubnu spustila webovou stránku ČT edu, jež nabízí přes tři tisíce krátkých vzdělávacích videí určených pro děti předškolního věku i žáky středních škol. Videa pokrývají přes dvacítku předmětů od biologie po zeměpis a jsou přehledně členěna podle stupňů vzdělávání i konkrétních témat, což učitelé spolu se srozumitelností a kvalitou videí velmi oceňují. K dnešnímu dni využilo web přes půl milionu učitelů, rodičů a žáků.

S projektem UčíTelka se letos Česká televize představí také na konferenci Evropské vysílací unie, kde se každý rok prezentují nejzajímavější formáty, které byly za uplynulý rok vyrobeny.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, Komunikace a vnější vztahy, 19. 6. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.06.2020 • Festivaly doma: ČT připomene atmosféru Colours of Ostrava i karlovarského filmového svátku
21.06.2020 • RTVS prinesie unikátny program, v ktorom sa stretlo 120 osobností Slovenska
21.06.2020 • Detektivové hledající Stíny v mlze - Radim Špaček začal v Beskydech natáčet nový seriál
19.06.2020 • Špeciálne vysielanie magazínu VAT je venované vedcom roka 2019
18.06.2020 • Ceny Anděl budou rozdány už v sobotu - to nejlepší z domácí hudební scény v jednom programu
17.06.2020 • RTVS pripravila premiérové osudy k výročiu odsúdenia Milady Horákovej

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist