ULTIMATE TENNIS SHOWDOWN – Změní Mouratoglou tenis?
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 27.06.2020
Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, David Goffin, Richard Gasquet a další špičkoví tenisté prožívají v těchto týdnech tenis podle nových pravidel. Vymyslel je Patrick Mouratoglou, úspěšný tenisový trenér a spolupracovník Eurosportu. Ultimate Tennis Showdown pokračuje o víkendu 27. a 28. června na sportovním kanálu Eurosport 1.


První myšlenkou Patricka Mouratogloua bylo, že tenis nepřitahuje mladší generace. Jeho „nový tenis“ je opravdu revoluční. Již dva víkendy můžeme sledovat na Eurosportu sérii Ultimate Tennis Showdown, která se hraje v Nicev Akademii Patricka Mouratogloua.

Takto vidí Ultimate Tennis Showdown komentátor Michal Škorpil: „Je to velký krok do neznáma, potenciální budoucnost tenisu. Baví mě to, přestože jsou změny výrazné, nehraje se na fiftýny, gemy, používají se bonusové karty, hráč může taktizovat a když se to povede, udělat z jednoho bodu tři. Na grandslamech bych zatím tento formát nepoužíval, ale proč to nezkusit na nějakém menším turnaji na okruhu. Každopádně, jedno zůstává – každý tenista musí vyhrát zápas sám, je to na něm. Mimochodem, už se ozvala Serena Williamsová, není vyloučeno, že se tenistky přidají a uvidíme před restartem sezony i ženskou variantu UTS.“

Komentátor Radek Barkman je skeptičtější: „Nepřál bych si, aby se tenis vyvíjel tímto směrem. Jako oživení na exhibici, proč ne. Ovšem především na grandslamech by takto tenis ztratil svůj smysl. Jestli taková či podobná pravidla vyzkouší někde na malých turnajích, to není nepravděpodobné, ale na grandslamech si neumím představit tenis limitovaný časem a s podobnými pravidly. Tam má tenis svá specifika, dlouhé zápasy jsou kořením grandslamů, jsou jedinečné a diváci je milují. Vím, že Mouratoglou chce přitáhnout mladé diváky, ale tohle je příliš umělý způsob, jak oživit budoucnost tenisu.“

Pár slov k pravidlům UTS: Zápasy se nehrají na tradiční sety, ale na čtyři čtvrtiny (v případě remízy přijde na řadu náhlá smrt), každou vyhraje tenista s vyšším počtem bodů. To je ovšem pouze zdánlivě největší změna proti klasickým tenisovým pravidlům. Tenisté mohou výsledek ovlivnit různými bonusy, např. mohou v důležitý moment vzít soupeři první podání či získat více bodů za vítěznou výměnu.

Ultimate Tennis Showdown pokračuje o víkendu 27. a 28. června. Přenosy startují v 17:15 hod. na Eurosportu 1, na diváky se těší komentátoři Radek Barkman a Michal Škorpil.


Eurosport CZ a Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ, foto: Eurosport CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28240/ultimate-tennis-showdown-zmeni-mouratoglou-tenis/