Start léta na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.06.2020
Odpočiňte si, zabavte se a poznávejte svět díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: poznáte Jak pivo změnilo svět; odstartujeme seriál Extrémní letadla; rozpředeme tajemství Hitlerova vlčího doupěte; pozor na Čelisti z hlubin; pobaví vás Tajemství veverek a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

30. 6., 20.00 hod. – Jak pivo změnilo svět (1. díl)

Vše, co jste chtěli vědět o pivu, a báli jste se zeptat. Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a většinou chmele pomocí pivovarských kvasinek, který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název České pivo chráněno jako zeměpisné označení. Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. Jako země původu se uvádí Mezopotámie, a to přibližně již v 9. tisíciletí př. n. l. Ale možná Sumerové připravovali pouze kvas. Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“. V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. Obyvatelé Česka drží přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok. Avšak ve věkové skupině 35 až 44 let (s největší spotřebou) je týdenní spotřeba alkoholu mužů zhruba 9 litrů a žen 2 litry, což by odpovídalo ekvivalentu 450 litrů (10° piv), respektive 100 litrů ročně. Podle WHO to znamená průměrně přes 16 litrů čistého alkoholu celkem na dospělého (na neabstinujícího dospělého muže dokonce přes 26 litrů). Ale hlavní otázkou zůstává, jak pivo změnilo svět?

Lidé jsou na světě už asi 100 tisíc let. Ale ke všemu, čeho se lidstvu podařilo dosáhnout, došlo teprve během posledních deseti tisíc let. Jak to, že jsme se tak náhle zbavili vlastního primitivismu a nakročili do éry invence a kreativity? Odpověď zní: protože pivo! Vynález piva změnil svět navždy. Je to takřka příliš bizarní myšlenka na to, aby byla pravdivá. Ale mnozí vědci se dnes domnívají, že to byla chuť na pivo – ne na chléb, která někdy v období 9000 let před naším letopočtem přiměla lidi začít obdělávat půdu a farmařit. Tato neolitická zemědělská revoluce byla přechodem od společenstva sběračů plodin a lovců zvěře a stála u zrodu vůbec první civilizace zvané Mezopotámie. Nutnost vypěstovat více ječmene, aby bylo možné uvařit více piva, vedla ke vzniku celé řady přelomových novinek: pluhu, kola, systému zavlažování, matematiky, a dokonce i písemnictví. Pivo zároveň stojí v pozadí několika nejvýznamnějších pokroků v našich dějinách: od objevu bakterií, přes vynález chlazení nebo zrod průmyslové výroby, až po zákaz dětské pracovní síly. Pivo zkrátka změnilo svět!


1. 7., 20.00 hod. – Divoká Evropa (Země ledu a sněhu)

Přírodovědný seriál Divoká Evropa představuje krásu a rozmanitost zvířat volně žijících v přirozeném prostředí evropské krajiny. Díky tomu vznikla podívaná plná zázračných překvapení. Na žádném jiném kontinentu bychom nenašli tolik různých druhů krajiny a tak velké množství divokých zvířat namačkaných v takovém malém prostoru. Evropský kontinent několik milionů let modelovaly deště, které do něj vytesaly jeskyně, říční koryta, ostrovy i dramaticky rozeklaná pobřeží. V tomto seriálu prozkoumáme hlavní říční toky, které jsou domovem myriády živočišných a rostlinných druhů. Podíváme se na zelená luka i do hlubokých lesů a bažin. Na území Evropy se také nachází dvě ze tří nejdůležitějších tunder světa: alpská a arktická. Evropská krajina se táhne od mořské hladiny až na vrcholky hor a život se dokázal zdejšímu rozmanitému prostředí přizpůsobit takřka zázračnými způsoby. Nenechte si ujít tento výjimečný seriál, který představuje všechny extrémy zdánlivě dobře známého světa.


1. 7., 21.00 hod. – Aljašské léto

Snímek Aljašské léto, natočený v ohromujícím vysokém rozlišení, odhaluje vznešenost a krásu nejsevernějšího amerického státu. Vychutnejte si dobrodružnou výpravu na Aljašku, které se nic nevyrovná. Cesta začíná v dechberoucích mořských zátokách, na jejich překrásných plážích a v úžinách, které zachycují neotesané půvaby Baranovova ostrova. A končí v národním parku Glacier Bay, kde se kosatky a keporkaci plaví poklidnými vodami mezi vysokými ledovci a ještě vyššími horskými štíty. Buďte u toho!


1. 7., 22.00 hod. – Extrémní letadla (1. díl)

Nový seriál Extrémní letadla odhaluje, co se stane, když se nějaký let nečekaně vymkne kontrole. Plný dopravní letoun začne hořet jenom několik momentů po startu. Letadlo se zřítí na rušnou dálnici. Katastrofický náraz vyvolá paniku v kokpitu. Rodinný vyhlídkový let končí neštěstím, když dojde ke srážce za letu následované volným pádem ze 3,5kilometrové výšky přímo mezi hořícími troskami. Nebo když se opravdu hodně pokazí vysokohorská záchranná mise. To jsou jen některé z šokujících příběhů z tohoto dokumentárního cyklu. Všechny jsou doplněné videozáznamy pořízenými nešťastnými pasažéry, svědectvím zachráněných a odbornými analýzami i vysvětlením, co a proč se pokazilo.


2. 7., 20.00 hod. – Hitlerovo vlčí doupě

Hitlerovo vlčí doupě je místo opředené tajemstvím. Je to symbol hrůz nacistického režimu. A také jeden velký, v betonu navždy zvěčněný nacistický blud. Mechem zarostlé betonové stavby, které kdysi za druhé světové války bývaly Hitlerovým vojenským velitelstvím, se tyčí nad mazurskými lesy jako nějaká obří hrobka. Vlčí doupě bylo největším z tak zvaných Vůdcových velitelských stanovišť. Sloužily tady asi dva tisíce lidí, kteří byli organizováni stejně jako malé městečko. Právě tady začala invaze do Sovětského svazu v roce 1941. A právě tady se hrstka odvážných mužů neúspěšně pokusila zabít Hitlera a ukončit nejtemnější kapitolu německých dějin. Vlčí doupě stojí nedaleko polského města Kętrzyn v oblasti, která bývala východním Pruskem. Každoročně sem zamíří zástupy zvědavých turistů. Fascinovaně si prohlížejí betonové trosky, kdysi tak přísně tajné vojenské základny, že byla opředená mnoha záhadami. Tento historický film zachycuje fascinující příběh Vlčího doupěte z pohledu zdejší vojenské posádky. Odhalte tajemství místa, kde vůdci SS Heinrich Himmler a Reinhard Heydrich probírali vyhlazení Židů. Kde Joseph Goebbels prezentoval nápady, jak vést válku. A kde Adolf Hitler dospěl ke špatným rozhodnutím, která mu nakonec přinesla porážku a smrt. Ale dozvíte si i nečekané zajímavosti jako např., že zde Hitlera hodně trápili komáři nebo že se místní posádka opila a zpívala internacionálu.


3. 7., 20.00 hod. – Čelisti z hlubin

Greg Skomal a tým SharkCam se vrací na ostrov Guadalupe v Pacifiku, kde žijí největší žraloci světa. Chtějí zjistit, co tito zubatí predátoři dělají v hlubinách a kam mizí, když padne tma. Tým vyzbrojený robotickou hloubkovou ponorkou SharkCam2 odhaluje jedno tajemství ze života velkého bílého žraloka za druhým. Poprvé se jim podaří zaznamenat útok v rekordní hloubce více než 227 metrů, doprovázený zvláštním chováním, které vědci zatím nepozorovali. Pak se odvážně vydají do noci za velkým bílým žralokem pojmenovaným Emma a zjišťují, že žraloci se od nás lidí zase tolik neliší, protože Emma si najde pohodlné místečko a pěkně si tam schrupne. Pozoruhodná mise málem skončí katastrofou, když robot napadený žraloky uvízne kdesi pod skalnatou římsou několik stovek metrů od hladiny. Podaří se ho najít a vyprostit?


3. 7., 22.00 hod. – Hon na Hitlera III (Poslední hon začíná)

Odložený případ FBI, na který se prášilo dlouhých 70 let, svedl dohromady skupinu světově proslulých vyšetřovatelů. Podaří se jim konečně zodpovědět palčivou otázku, jestli vůdce nacistické Třetí říše Adolf Hitler přežil druhou světovou válku? Na začátku roku 2014 FBI odtajnila stovky historických dokumentů, podle kterých Hitler možná nespáchal sebevraždu a po pádu nacistického Německa uprchnul do Jižní Ameriky. Zpráva od samotného zakladatele a ředitele FBI Edgara J. Hoovera zní: „Příslušníci americké armády nenašli Hitlerovo tělo ani neexistuje žádný spolehlivý zdroj, který by s určitostí potvrdil, že je Hitler mrtvý.“ Tým zkušených vyšetřovatelů se proto vyzbrojil nejmodernější technikou a vydal se na hon. Už prozkoumal tajuplné nacistické doupě v hlubinách argentinské džungle a pátral po troskách ztracené ponorky, která mohla dostat Hitlera na druhou stranu Atlantiku. Ve třetí sérii historického dokumentárního seriálu se týmu za pomoci přední specialistky na lov teroristů podaří identifikovat dvě připravené únikové cesty – jednu severní a druhou jižní. Prozkoumají spletitou síť podzemních tunelů pod Hitlerovým domem, obrovskou nacistickou základnu dokonale ukrytou všem na očích, norskou vodní elektrárnu, kde se nacistům málem podařilo vyvinout nukleární bombu, i mnoho dalších záhadných a zapomenutých nacistických skrýší.


4. 7., 20.00 hod. – Tajemství veverek

Veverky jsou jedním z nejrozšířenějších zvířecích druhů na světě. Co je tajemstvím jejich úspěchu? Některé veverky umí plachtit vzduchem, jiné vyzrát nad chřestýšem nebo přežít za tak nízkých teplot jako žádný jiný savec. Odhalte společně s námi neuvěřitelné a výjimečné schopnosti těchto drzých zvířátek a sledujte, jak je otestujeme tváří v tvář speciálně navrženým výzvám. Spolu s některými z předních světových odborníků na tento zvířecí druh dospějeme k překvapivým a přelomovým objevům – od veverky liščí, která si zapamatuje, kam uložila až 9000 ořechů, až po veverku popelavou, jejíž skoky v korunách stromů inspirovaly nové pokroky v robotice. Kromě toho se podíváme na svět očima osiřelé veverky obecné. Budeme sledovat, jak vyrůstá a učí se všechny dovednosti, které bude potřebovat po vypuštění zpátky do volné přírody. Nastal čas seznámit se zblízka se zvířetem, jaké bychom nikdy neměli podcenit – se super veverkou.


4. 7., 21.00 hod. – Prostě zvířata (Klokani)

Tato přírodovědná série je velkolepou oslavou zvířat z celého světa. Těm nejoblíbenějším se dostalo zvlášť velké pozornosti. Ponořte se do fascinujících zajímavostí ze života slonů, klokanů, krokodýlů, medvědů, velkých šelem nebo hrochů a nosorožců. Odhalte jejich fyzické vlastnosti, tajemství smyslového vnímání, ale i neobvyklé chování nebo fascinující způsob, jakým se přizpůsobila životu ve svém přirozeném prostředí. Vydejte se na cestu kolem světa a nechte se pobavit, překvapit a nadchnout velkolepou podívanou, jejímiž hrdiny jsou Prostě zvířata.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 28. 6. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28241/start-leta-na-prima-zoom/