ARD potvrzuje odložení ukončení SD vysílání na družicovém systému Astra 1
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 15.07.2020
Německá veřejnoprávní stanice ARD potvrdila, že odložila ukončení vysílání svých programů ve standardním rozlišení (SD) na satelitním systému Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně, plánované původně na leden 2021. Intendanti sdružení stanic svým rozhodnutím reagovali na změněné rámcové podmínky během koronavirové pandemie, sdělila stanice ARD v Kolíně nad Rýnem. Diváci, kteří ještě nemají televizor nebo receiver s podporou HD, by si museli pořídit příslušné přístroje, aby mohli přijímat HD signál.


Podle informací stanice budou dále šířeny v SD společné programy ARD (Das Erste), tagesschau24, ONE, ARD-alpha i třetí programy ARD provozovatelů veřejnoprávního vysílání v německých spolkových zemích. Vedle stanice ZDF tak po roce 2020 bude možné přijímat z družicového systému Astra 1 i programy ARD v rozlišení SD/MPEG-2, souběžně s vysíláním ve vysokém rozlišení (HD).

Společnost Astra Německo (Astra Deutschland) potvrdila, že stanice ARD si v rámci nové smlouvy zajistila transponderovou kapacitu na družicích Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně. „Aktuální krize však ukazuje velmi jasně, jak důležité je to, abychom mohli celoplošně pokrýt signálem všechny diváky. Je proto potěšující, že stanice ARD se rozhodla udržet SD vysílání“, řekl pan Christoph Mühleib, generální ředitel společnosti Astra Německo.


S využitím zdroje: Dr. Jörn Krieger, Infosat.de, 14. 7. 2020, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28280/ard-potvrzuje-odlozeni-ukonceni-sd-vysilani-na-druzicovem-systemu-astra-1/