ID Digital – je to Humax, není to Humax?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 13.05.2002
U prodejců v ČR, ale i na Slovensku se před nedávnem začaly objevovat elegantní stříbrné satelitní přijímače nové značky ID Digital. Nejprve to byl model pro příjem nezakódovaných programů – FTA, o něco málo později jej následoval jeho bratříček s jednou šachtou CI na vložení CA modulu. Protože se jedná o levné přijímače, zajímalo mne, zda jejich cena nejde na úroveň kvality či uživatelského komfortu.

Oba receivery jsem poprvé viděl před několika měsíci u ing. Radka Řeháka v jeho velkoobchodu s anténní a satelitní technikou na Zlínsku (tel.: 0776-633086). Ten je známý spíše dovozem osvědčených Humaxů 5500 a 5400 za velmi dostupné ceny a tak jsem se divil, proč se najednou u něj objevuje další značka. Potom jsem si však vzal receivery na vyzkoušení do „testovacího střediska“ satCentrum, připojil na domácí přijímací aparaturu a uviděl…

Ano, uviděl jsem velmi podobné menu, k receiverům se dodávají podobné dálkové ovladače, také pohled pod mřížku ukazoval na podobně osazenou základní desku včetně typického „humaxového“ chlazení. Navíc oba receivery pochází z Koreje, i když firemní web najdeme na jiné adrese www.iddigital.com a německé zastoupení ID Digital je na také jiném místě v Oberurselu, než je tomu u Humaxe. Takže mne napadá alternativa, jaká vznikla po revoluci ve výrobě televizních přijímačů na Slovensku, kdy se na trhu objevily podobné výrobky různých firem OTF, OVP, Tesla… Tedy, že se satelitní receivery ID Digital vyrábějí v jiném závodě, ale vychází se z původní koncepce Humaxe FOX. Po odtržení vývojářů od původní mateřské firmy se ale již vývoj začíná ubírat poněkud jiným směrem. Utvrzují mne v tom odlišnosti obou výrobních řad receiverů. Ale dosti dohadů, jdeme k základním technickým údajům.


Jak již bylo řečeno v úvodu, firma ID Digital vyrábí v současnosti dvě řady přijímačů:
- číselně značené jako desítkové
- a dvacítkové, lišící se svoji skříní, osazením a firmwarem.

Další rozlišení je na typy:
- FTA, tedy pro příjem volných, nezakódovaných programů a
- přijímače s jedním CI, tedy jednou šachtou pro vložení CAM.

A poslední rozdělení je na typy
- osazené UHF modulátorem, tedy výstupem PAL signálu k připojení televizního přijímače
- a typy s konektory SCART, kde modulátor chybí.

Výsledná tabulka všech variant pak vypadá takto:

F-10E FTA receiver s konektory SCART, bez modulátoru
F-10M FTA receiver s konektory CINCH, s modulátorem

F-20E FTA receiver s konektory SCART, bez modulátoru
F-20M FTA receiver s konektory CINCH, s modulátorem

CI-20E receiver s CI a s konektory SCART, bez modulátoru
CI-20M receiver s CI a s konektory CINCH, s modulátorem

Společnými vlastnostmi
je použitý rozsah tuneru 950-2150 MHz, se vstupní úrovní signálu –65 až –25 dBm, datovým tokem 2-31 Ms/sec, IF 480 MHz a šířka IF pásma 36 Mhz. Výstup na LNB zvládá 13/18 V, 22 kHz i signál DiSEqC 1.0 a 1.2. Lze tedy přepínat konvertory i natáčet motory typu DiSEqC (HH Mount, Sm2Uni) s výstupním proudem do 500 mA. Všechny typy řídí procesor TMIPS R3930 na frekvenci 81 Mhz, flash paměť má velikost 2MB, grafická paměť a DRAM systému má 4MB. Receivery splňují normu MPEG-2 ISO/IEC 13818, dekodér QPSK, datový tok input rate max 60 Mbit/sec. Video norma PAL, rozlišení 720x576, zvuk MPEG Musicam Layer I a II, není montován žádný digitální audio výstup. Pro přenos dat standartní sériový port RS-232, D-sub 9 pin. Receivery nemají LED displej, indikace je jen třemi barevnými LED diodami na čelním panelu. Ovládání je používáno barevné OSD menu, včetně elektronického programového průvodce. Upgrade software přes satelit či přes RS-232, podpora na firemním webu. Napájení střídavým napětím 90-250 V, frekvence 50 či 60 Hz. Příkon max 30 W, v klidovém stavu (stand by) 8 W. Po výpadku napájení naskočí vždy poslední sledovaná předvolba.Rozměry skříňky jsou ve všech případech 260x50x180 mm.

Rozdílné vlastnosti:
FTA receivery mají možnost uložení 2000 kanálů.
CI receivery jsou osazeny jednou šachtou pro CA moduly, mají možnost zápisu 4000 kanálů.

Typ E nemá modulátor, je osazen 2 SCART konektory a párem audi CINCH konektorů.
Typ M má modulátor UHF PAL, mono, 21.-60 k., konektory CINCH video/audio.

Typ 10 má jeden vstupní konektor F pro připojení LNB, dálkový ovladač totožný s ovladači pro Humax, takřka totožné OSD menu a stejný programový setting. Podpora češtiny.
Typ 20 má jeden vstupní a jeden výstupní konektor F (smyčka pro druhý receiver), designově přepracované dálkové ovladače, logika je však naprosto stejná a jsou zaměnitelné. Odlišné menu OSD, odlišný setting. Zatím není podpora češtiny v menu (diakritika).

Základní hodnocení:
Přijímače jsou relativně levné, již od cca 8 000 Kč za FTA, či cca 10 000 Kč za CI model. Typy s modulátorem lze použít i do malých anténních rozvodů vzhledem k PLL modulátoru a zpětnému nastavení na poslední nastavený kanál po výpadku proudu. Obrazově a zvukově splňují základní požadavky, také paměť je dostatečná. Ovládání je u FTA receiverů na dobré úrovni, zejména díky totožnému SW s Humaxem, u CI modelů jsou už určité odlišnosti a zatím není podpora češtiny. Velmi mne však zklamaly pomalé odezvy na povely z dálkového ovládání, kdy u postupného přepínání kanálů se dosáhne změny do ještě přijatelných 3 sekund, zatímco u testovaného typu CI-20E došlo při číselném zadání předvolby volného nezakódovaného programu k jeho zobrazení na televizní obrazovce až po neskutečných 12 sekund. Prvních 9 vteřin se nic nedělo a běžel původní obraz a zvuk, pak na sekundu obraz i zvuk vypadnul a teprve pak došlo k přepnutí předvolby. Nejedná se o závadu 1 typu, ale zřejmě o softwarovou chybu, která je pro satelitního DXera, často přepínající předvolby, určitým handicapem.

Protože typ CI-20 prošel podrobným testem, necháme další popis a poznatky z dlouhodobého používání na další článek.

Shrnutí:
Receivery ID Digital vycházejí koncepcí i firmwarem z ověřené koncepce oblíbených Humaxů. Jsou zde však určité úspory v konektorech, modulátorech, CI rozhraní či SW editace. Také o široké podpoře satelitních fanoušků včetně řady neoficiálního SW si zatím může ID Digital nechat jen zdát. Časem se možná dočkáme i u nich lepší podpory. A také mateřského jazyka v menu u CI modelů. Při porovnání poměru cena/výkon je FTA model s modulátorem použitelný do malých satelitních rozvodů např. pro společné antény či skupinu bytů. U testovaného modelu ID Digital CI-20E však s doporučením váhám, protože domácí fanoušek bude chtít asi přijímat kanály s kódováním v systému CryptoWorks, tedy Czechlink či UPC. A bude muset tak tento receiver doplnit o CA modul uvedeného systému. Pak už se ale cenově přiblížíme nejprodávanějšímu Humaxu CRCI 5500, který má CI rozhraní dvě a navíc digitální optický audio výstup, další video výstup CINCH a zmiňovanou širokou podporu na internetu. Tolik pro dnes, podrobný popis si necháme na příště.

Na Slovensku ponúka uvedené prijímače www.Satshop.sk

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/283/id-digital-je-to-humax-neni-to-humax/