Jihomoravský kraj přechází dnes, ve středu 29. července na DVB-T2
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.07.2020
Minutu před půlnocí, ve středu 29. července skončí na jižní Moravě vysílání ve stávajícím standardu DVB-T. Nahradí jej nový formát pozemního vysílání DVB-T2. Proces přechodu České republiky na DVB-T2 byl zahájen v listopadu loňského roku v Praze, poslední z oblastí, která na standard DVB-T2 přejde, bude na konci září Zlínsko.


Stávající formát DVB-T vypíná ve středu na svém území, po dočasném přerušení kvůli nouzovému stavu, celkově již devátý kraj. Vysílače Brno – Barvičova, Brno – Hády, Brno – Kojál a Mikulov – Děvín budou nově vysílat programy České televize již jen ve standardu DVB-T2. Diváky, kteří doposud na kanál 26, kde DVB-T2 vysílá, nepřeladili, upozorňuje piktogram v pravém horním rohu obrazovky.

Přechod na DVB-T2 se v tomto termínu týká i patnácti dokrývačů. Konkrétně Blansko – Olešná, Boskovice – Čížovky, Bystřice nad Pernštejnem – Voldán, Česká Třebová – Na Výšině, Dolní Dobrouč – Dolní Dobrouč 500, Halenkov – Halenkov 631, Hlubočky – Gagarinova ulice, Huslenky – U Sivků, Jablonné nad Orlicí – Strážnice, Letovice – Letovice zámek, Náměšť nad Oslavou – Zborovská ulice, Nový Hrozenkov – Humenec, Strání – Dubina, Třebíč-město – Strážný vrch a Žďár nad Sázavou – Harusův vrch.

Celoevropský přechod na DVB-T2 uvolní z rozhodnutí Evropské unie část kmitočtů pro rychlejší mobilní sítě 5G. Původní plán přechodu počítal s ukončením procesu tzv. druhé vlny digitalizace v červnu letošního roku, nový termín se vinou koronaviru posunul na 29. října 2020.

Případné problémy s přeladěním pomáhá řešit Divácké centrum na telefonním čísle 2 6113 6113 nebo na e-mailu info@ceskatelevize.cz. Podrobné informace jsou k dispozici také na webu www.digict.cz.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 29. 7. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28310/jihomoravsky-kraj-prechazi-dnes-ve-stredu-29-cervence-na-dvb-t2/