Prima ZOOM vás zve k televizní obrazovce
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.08.2020
Budeme cestovat, poznávat, odhalovat záhady nejen českých dějin, ale také přestavovat a vařit. Prima ZOOM je vždy vaše správná volba. Dokumentární skvosty pro vás: v úvodním dílu oblíbeného seriálu Anthony Bourdain: Neznámé končiny VII se vypravíme do Řecka; otevřeme Kroniku programu Apollo; připomeneme si výročí svržení atomové bomby ve snímku Hirošima; odstartujeme novou sérii o skandinávském druhém bydlení Norské domy snů II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

3. 8., 20.00 hod. – Anthony Bourdain: Neznámé končiny VII (Řecko)

Jak vypadají exotické Filipíny na Vánoce? Dobrodruh, cestovatel a šéfkuchař Anthony Bourdain to zjišťuje v sedmé sérii oblíbeného seriálu Neznámé končiny. Tony zavítal do Manily, kde ochutnal místní zázračný fast food Jollibee, vyzkoušel sladký mléčný drink Halo-Halo a dopřál si tradiční pokrm Sisig ze škvařeného vepřového. Gurmánské zážitky pokračují v americkém Chicagu, kde se Tony schází s rockovým hudebníkem a producentem Stevem Albinim, který pracoval na třetím albu slavné Nirvany. V Senegalu se k němu zase připojí legendární zpěvák a skladatel Youssou N’Dour. Buďte u toho. Nenechte si ujít možnost zjistit, „jak to chutná“ na prosluněných řeckých ostrovech, v gruzínském hlavním městě Tbilisi nebo na pivním festivalu v německém Kolíně.


3. 8., 22.00 hod. – Kronika programu Apollo (1. díl)

Vydejte se po stopách nejúžasnějšího vesmírného programu v dějinách. Program Apollo, probíhající v letech 1961–1972, byl americký program pilotovaných kosmických letů realizovaný Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA). Jeho cílem bylo přistání lidí na Měsíci a jejich návrat na Zemi. Tohoto cíle bylo poprvé dosaženo v roce 1969. Program Apollo byl připravován koncem 50. let 20. století jako nástupce programu Mercury, prvního amerického programu pilotovaných letů. Poté, co prezident John Fitzgerald Kennedy 25. května 1961 vyhlásil národním cílem přistání lidí na Měsíci a jejich bezpečný návrat na Zem do konce desetiletí, získal program Apollo konkrétní směr. Vydejte se s Prima ZOOM na tuto dobrodružnou výpravu.


4. 8., 20.00 hod. – Hirošima (1. část)

Byl to rozhodující okamžik celého 20. století – vědecký, technický, vojenský, a zároveň politický risk, který vyplýval ze svržení první atomové bomby. Tento dramatický film se snaží o něco, co žádný předtím – přiblížit, jaké je přežít nukleární explozi. Odehrává se během tří historických týdnů od zkušebního výbuchu v Novém Mexiku po bombardování znepřáteleného Japonska. Podívejte se za zavřené dveře místností, kde dochází ke klíčovým politickým rozhodnutím, na palubu bombardéru Enola Gay, do nitra explodující nálože a přímo na ulice postižené Hirošimy. Prima ZOOM vám přináší tento dokument k 75. výročí této události.


4. 8., 21.00 hod. – Habsburkové proti Osmanům (Víc než jen nepřátelé)

V září 1697 habsburská armáda vedená princem Evženem Savojským rozdrtila osmanská vojska v bitvě u Zenty. Tím náhle zastavila do té chvíle neustávající vzestup Osmanské říše, který trval několik století. Nadvláda Habsburků je všeobecně známá a dobře zdokumentovaná. Ale Osmanská říše byla neméně vyspělou civilizací a o její kultuře dnes víme jenom velice málo. A to i přestože osmanští sultáni dlouho vládli Malé Asii, Blízkému východu, Balkánu, severní Africe, Krymu i dnešnímu území Maďarska. Díky dvoudílnému snímku Habsburkové proti Osmanům se podíváme do brutálního a nemilosrdného světa dvou nesmiřitelných říší. Dozvíme se nejen o jejich vojenských úspěších, ale také o tom, jak se navzájem ovlivňovaly v oblastech kultury, vědy, a dokonce i stravy.


5. 8., 20.00 hod. – Krásy divokého Švýcarska

Bohaté zelené louky, rozeklané skalní stěny, tajuplná jezera, husté lesy, vysoké hory, hluboké říční delty, poklidné zvlněné potůčky a jako zlatý hřeb jedinečná zvířata – takové jsou Krásy divokého Švýcarska. Odhalte elementární sílu matky přírody a pozorujte zvířata i rostliny v nedotčené krajině. Švýcarsko není jen alpskou zemí, ale také zásobárnou evropských povodí. Pramení tady řeky jako Rýn a Rhôna. Kamery tohoto okouzlujícího přírodovědného filmu se nevyhnuly ani tak neobvyklým místům, jako jsou ledovce, rozsedliny, mrazivé ledové jeskyně nebo podvodní dóm v údolí Verzasca. Zima, silný vítr a sníh přinutily zdejší zvířata, aby se přizpůsobila takovým způsobem, nad jakým zbývá jedině žasnout. Nenechte si ujít Krásy divokého Švýcarska.


5. 8., 21.00 hod. – Pravěký Nový Zéland

Vydejte se na cestu do minulosti na pravěký Nový Zéland. Vůbec poprvé se vědě podařilo odhalit skutečný příběh o tom, odkud se vzala nejznámější novozélandská zvířata, ale i proč u nich došlo k tak jedinečnému evolučnímu vývoji.


7. 8., 20.00 hod. – Podvodní svět jeskyně Orda

Jedinečná krása krystalicky čisté vody a zářivě bílých skal jeskyně Orda je vyhlášená mezi potápěči po celém světě. Ponořte se do mrazivých vod, kde teploty klesají až na mínus 40 stupňů Celsia, a podívejte se do této majestátní říše na vlastní oči. Díky tomuto přírodovědnému snímku odhalíme také veškerá tajemství o zrodu jeskyně, která vznikla už před 300 milióny let.


8. 8., 20.00 hod. – Stříbrohřbetý přízrak

Hluboko v srdci afrického deštného pralesa na území Gabonu se tým přírodovědců odvážně vydal po stopě 180kilogramového gorilího samce. Je to svalovec a jmenuje se Mussiru. Tým se musí osmělit a přiblížit se k němu, co to jen půjde, jinak je Mussiru nikdy nepřijme. Jenže tohle není žádný horský lidoop jako z filmu Gorily v mlze. Tento samec zřídka vídaný lidmi je samotářský, agresivnější a pohybuje se v podstatně větší oblasti pralesa. Tým bude muset vyrazit hodně daleko do míst zničených válkou, aby našel svůj svatý grál, ochránil Mussira a s ním i celý prales.


8. 8., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Utajené příběhy českých dějin II (Czajankova kasárna – první výstřely osvobození; Tajemná úmrtí rodu habsburského)

V létě pokračujeme diváckým hitem – druhou sérií původního českého seriálu Utajené příběhy českých dějin II. Jednotlivé epizody přinesou pohled na zajímavé historické události českých dějin. Každý z osmi dílů je věnován jednomu konkrétnímu příběhu, pro který se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Těšit se diváci mohou např. na praotce Čecha, Emmu Destinovou, vyvraždění Slavníkovců, štěchovický poklad, magii proti Hitlerovi a další fascinující české historické příběhy. Režisérský tandem zůstává ve složení Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, doplňuje je historik a průvodce pořadem, Petr Bahník.
První díl je věnován známé otázce možné obrany Československa v roce 1938 i událostem z jara 1939, kdy se posádka Czajankových kasáren v Místku, dnešním Frýdku-Místku na Ostravsku, odmítla vzdát a zahájila zoufalou obranu proti německé okupaci. Zvažuje také různé hypotézy a protikladné názory historiků a vojenských odborníků na možnosti pomnichovské obrany. Zároveň mapuje úsilí všech vojenských a politických činitelů, kteří nerezignovali a vedli do poslední chvíle zdánlivě marný odpor (vojáci na Podkarpatsku, aktivity Štefana Osuského v Paříži, Mašín, Balabán, Morávek a vznik organizace Obrana národa).
Druhý díl se věnuje některým dosud ne zcela objasněným případům smrti v dynastii, která v českých zemích vládla více než 300 let. Sleduje kauzy ze starší historie (osud šíleného syna Rudolfa II. – Julia Cézara, který v Českém Krumlově spáchal sérii násilností a vražd) i historie „nedávné“ – tajemná sebevražda korunního prince Rudolfa v roce 1889, zavraždění císařovny Sissi v Ženevě i nejasné pozadí sarajevského atentátu na Ferdinanda d´Este roku 1914, který vedl k první světové válce.


9. 8., 21.00 hod. – Norské domy snů II (1. díl)

Přichází druhá série norské verze pořadu Jak se staví sen à la chata, která je ve Skandinávii nesmírně populární. Norský originální název seriálu – Eventyrlig Oppusssing se dá přeložit jako dobrodružné zlepšení domova. Tak se vydejte do severské divočiny a poznejte nejen tamní krásu přírody, ale i zajímavé tipy, jak vylepšit třeba i vaši chalupu. V nejúspěšnějším norském lifestylového pořadu se na vlastní oči přesvědčíte, že mít dům znamená mít hrad. Aspoň pokud jde o majitele norských domů snů. Sympatický tým designérů a řemeslníků se s láskyplnou péčí pouští do přestavby starých barabizen na domy, které jsou nejen krásné, ale i důmyslně funkční. A k tomu přidává hřejivou lásku z vlastního srdce. Sledujte další fascinující rekonstrukce na pozadí divoké severské přírody v atmosféře tradičního venkovského života.


9. 8., 22.00 hod. – Kolosální vzdušná přeprava (1. díl)

Sledujte leteckou dodávku multimilionových závodních aut nebo převoz celých filmových kulis v seriálu o kolosální vzdušné přepravě. Buďte u celého procesu od odletu po přílet a odhalte, jak muži a ženy, kteří v tomto světě pracují, udržují zásilky v pohybu a odvětví v rozkvětu napříč celým světem, a hlavně vždy včas. Ať už jde o transport stovek tisíc ikonických britských motocyklů nebo dodávku nepředstavitelně cenného umění do New Yorku, pozemní týmy nakládají a vykládají drahocenný, i když vždy úplně jiný náklad, a zvládají krkolomné uzávěrky za každého počasí, ve dne i v noci.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 01. 8. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28319/prima-zoom-vas-zve-k-televizni-obrazovce/