Noční můra arachnofobů je tady!
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.08.2020
Máme tady něco pro milovníky filmu Arachnofobie, ale ze skutečného světa – gigantičtí prehistoričtí pavouci velcí jako jídelní talíře. Čtete správně, tito pavouci mohou mít rozpětí nohou až 18 cm, ale žijí jen v jeskyních na Tasmánii. Jedná se o druh Hickmania troglodytes – tasmánský jeskynní pavouk, který byl poprvé detailně popsán Willisem J. Gertschem v roce 1958. Název druhu je odvozen od starořeckého τρωγλοδύτης (troglodytes), což znamená „obyvatel jeskyní“.


Spřádají metrové pavučiny a visí pod nimi, kde čekají na kořist. Na pavouky mají také nezvykle dlouhý život – někdy žijí i několik desetiletí. Vychutnejte si děsivé, ale přesto úchvatné záběry. A navíc, průvodcem snímku je mistrovský vypravěč Neil Gaiman (autor knih Sandman, Hvězdný prach, Američtí bohové či Koralina). Kdo se bojí, nesmí do australské jeskyně.


Prima ZOOM vás vezme do tajemného světa dávných pavouků:

15. 8. 2020 v 20.00 hod. – Šestnáct nohou (repríza v úterý 18. 8. 2020 v 16.10 hod.)

Velký jižní tasmánský ostrov, zapsaný na seznamu Světového dědictví UNESCO, je nejvýznamnějším přírodním a kulturním pokladem planety. Chlubí se biologickými a geologickými pozůstatky z doby superkontinentu Gondwana a deštným pralesem mírného pásu, jehož stromy jsou starší než náš letopočet. Zdejší horniny pocházejí ze všech geologických údobí a jsou staré až miliardu let. Žijí zde i tvorové, kteří prošli evolucí v izolaci a jsou endemitní, jako například tasmánský čert, ptakopysk a vakomyš. V Tasmánii je také přes 140 jeskynních oblastí s 3000 zdokumentovanými, převážně krasovými jeskyněmi. Ani jeskyně však nejsou bez života. Žijí zde takzvaní trogloxeny – živočichové, kteří se během životního cyklu vracejí na povrch. Jedná se o druhy zvířat, které pravidelně žijí v podzemních stanovištích, jako jsou jeskyně nebo u samého vchodu, ale nemohou v nich žít výlučně. Většinou to bývají netopýři, ale v Tasmánii jsou to jeskynní kobylky. Na stropech jeskyní světélkují takzvaní troglofilové, larvy světlušek, jejichž celý životní cyklus se odehrává uvnitř. V hloubi jeskyní žijí troglobité – krevety, ryby a korýši, kteří ztratili během evoluce zrak a netvoří ani pigment.

Přežívá tu i obrovský prehistorický pavouk Hickmania troglodytes neboli tasmánský jeskynní pavouk, který má rozpětí nohou velikosti většího talířku. Je starší než jeskyně, v nichž žije. Patří k prvním snovačům pavučin, buduje si obrovské, až několik metrů dlouhé horizontální sítě. Loví kobylky. Tento tvor přežil vyhynutí dinosaurů, oddělení Austrálie od Antarktidy a Jižní Ameriky i celý dosavadní průběh lidské civilizace. První zmínky od biologů pochází z roku1883, ale jeho výzkum začal až v roce 1991 a stále pokračuje. Původně žil po celé Gondwaně, dnes pouze na Tasmánii. Za jeho nejbližší příbuzné jsou sice považováni pavouci v Chile a Argentině, ale má blíž k pradávným novozélandským druhům. V tasmánských jeskyních se dostal na vrchol potravního řetězce. Vývoj nové generace z oplodněných vajíček trvá celých devět měsíců, kdy se z kokonu vylíhnou stovky mladých pavoučků. Přesto se dospělosti dožije jen pár jedinců. Hickmania troglodytes jsou dlouhověcí pavouci, žijící desítky let. Je naděje, že v ekosystémech v podzemí přežijí i další tisíce let.

Kdo se bojí, nesmí koukat na Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28347/nocni-mura-arachnofobu-je-tady/