Deset let přímých přenosů Tour de France v České televizi: nový ročník startuje již tuto sobotu
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.08.2020
Deset let přímých přenosů a zároveň desátý start Romana Kreuzigera, to jsou výročí, která se pojí s nadcházejícím ročníkem nejslavnějšího cyklistického klání, Tour de France, jenž na obrazovkách České televize startuje již tuto sobotu. Ačkoli se závod zcela netradičně přesunul na nejzazší termín ve své historii, Česká televize z něj již tradičně nabídne divákům v přímých přenosech všech 21 etap.


Velký start bude ČT sport hostit živě v sobotu 29. srpna od 13:55, vysílání všech dalších etap, vyjma závěrečné, bude začínat vždy ve 13:50. Diváky u obrazovek provede 3470 kilometrů dlouhou trasou opět komentátor a dramaturg projektu Tomáš Jílek. „Projekt Tour de France je pro mě každoročně pracovně a časově nejnáročnějším, ale zároveň i mému srdci nejbližším. Tři týdny se každodenně těším, že se budu bavit s našimi skvělými experty a díky nim se snad budou bavit i diváci. Myslím, že se nám za poslední roky podařilo vytvořit komunitu. Doufám, že fanoušci jen pasivně z gauče nesledují přenos, ale scházejí se s námi na příjemně strávené čtyři hodiny a přes sociální sítě diskutují o tom, co je zajímá. Mám neobyčejnou radost z toho, jakou popularitu si projekt u diváků vybudoval, a to u diváků velmi rozmanitého spektra, protože hlavní kouzlo Tour tkví v tom, že je mezi všemi ostatními sportovními svátky zcela unikátní svým výrazným přesahem mimo mantinely samotného soupeření.“

Ze studia bude diváky, kromě Tomáše Jílka, doprovázet letos poprvé i Leopold König, sedmý jezdec celkového pořadí Tour de France 2014 a jediný český cyklista, který se v kariéře umístil v nejlepší desítce Gira, Tour i Vuelty. Kromě něj se rolí spolukomentátorů a expertů zhostí také René Andrle, Petr Benčík, Jiří Ježek, Tomáš Konečný, Stanislav Kozubek, František Raboň, Ján Svorada a Lubor Tesař.

Samotnou Tour bude na místě mapovat Martin Kozák s kameramanem Alešem Tomanem. Kromě ohlasů samotných jezdců, včetně po desáté startujícího Romana Kreuzigera, přiblíží atmosféru a zajímavá místa podél trasy a nahlédnou i do zákulisí a fungování jednotlivých týmů.

„Letos si nelze než přát, aby Stará dáma v tak těžkých časech a v neobvyklém termínu hlavně úspěšně dojela až pod pařížský Vítězný oblouk. Věřím, že nás čekají báječné tři týdny v krásných kulisách francouzských měst či pěti horských masivů, drama bez zřejmého favorita. Po odložení olympiády je tohle jednoznačně největší událost roku,“ shrnuje Tomáš Jílek.

Diváci se mohou těšit i na každodenní vědomostní soutěže a pravidelné večerní sestřihy.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 26. 8. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28383/deset-let-primych-prenosu-tour-de-france-v-ceske-televizi-novy-rocnik-startuje-jiz-tuto-sobotu/