Déčko vzdělává a baví už sedm let
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.09.2020
Do nové sezóny Déčko vstupuje s bohatou nadílkou premiérových pořadů. Děti se mohou těšit například na ekologicky zaměřený seriál Rejpavá žížala, nové díly Pata a Mata nebo večerníček Honza a beránek podle Josefa Lady. Vrací se i Agent v kapse nebo Pětka z garáže. Po celý školní rok se ČT :D bude věnovat tématu ochrany životního prostředí. Vzdělávání prostupuje i do dalších projektů České televize určených dětem. Na obrazovky se včera vrátila UčíTelka a v rozšířené verzi pokračuje i platforma ČT edu.


„Původní tvorba vzdělávacích pořadů pro děti je i nadále naší prioritou. Proto jsme, v době kdy i naši zemi postihla krize, rychle vyvinuli UčíTelku, kterou jsme po prázdninách opět vrátili do vysílání. V nové sezóně jsme se zaměřili na ekologii a environmentální výchovu. Téma, které silně rezonuje u dospělých, ale vnímáme jako důležité jej jednoduše představit i malým divákům. Začali jsme tradičně Letní soutěží, s letošním názvem Zachraň trosečníky!, která lákala děti ven do přírody, učila je chovat se v ní. Letos se jí zúčastnilo téměř 130 tisíc hráčů, záchranáři trosečníků mohli vyjet na 300 míst po celé České republice. Celkově se ukázalo, že spojení zábavy, výletů a získávání nových podnětů a informací baví děti i jejich rodiče,“ říká generální ředitel Petr Dvořák a pokračuje: „Absolutní hrdinkou letní soutěže se stala princezna Prga, kterou si děti zamilovaly, a proto zůstane na Déčku i nadále. Stala se tváří celoroční soutěži věnované právě tématu ochrany životního prostředí s názvem Planeta je Prga a podtitulem Jedeme v tom všichni spolu a ekologii se věnuje i seriál Rejpavá žížala.“

Průvodcem hravého seriálu, který se zabývá stavem planety je animovaná žížala zvaná Rejpavá a její lidská kamarádka Anička. Spolu řeší šetření vodou, úspory tepla a světla, ochranu zvířat nebo recyklaci. Jednotlivým tématům se bude podrobněji věnovat web Déčka. „Rejpavá žížala má velmi vtipný scénář. Nejmenší se dozvědí základní věci z oblasti ekologie velmi zábavnou formou,“ prozrazuje Mahulena Bočanová, která ztvárnila tetičku hlavní lidské hrdinky.

Pokračování Agenta v kapse malé diváky připraví na to, co je může potkat, pokud se ocitnou nečekaně samy nebo v situaci, kterou neznají a mohla by je vystrašit. „Vybrali jsme šestnáct různých témat – boj se šikanou, ztracení se na exkurzi, jízdu na koni nebo založení ohně,“ říká Václav Jílek, představitel u dětí velmi oblíbeného Agenta v kapse.

Prvními seznamovacími krůčky s klasickou hudbou děti provede přední houslový virtuos Pavel Šporcl, který si do pokračování svého pořadu Hudební perličky Pavla Šporcla bude zvát profesionální muzikanty a mladé talenty. „Děti jsou velmi vnímavé publikum, a proto je třeba vzbudit u nich lásku muzice vhodnou a pro ně přijatelnou formou.“ Moderní hudbě se zase bude věnovat pokračování Pětky z garáže. Hlavní hrdinové stále poctivě zkouší a snaží se složit další píseň, tentokrát za pomocí speciálních hostů Ondřeje Gregora Brzobohatého, Terezy Maškové nebo Emmy Smetany.


Oslavy Večerníčka vystřídá jubileum Studia Kamarád

Večerníček letos slaví pětapadesáté narozeniny a v podzimním programovém schématu se objeví dva premiérové seriály, nové díly Pata a Mata a zbrusu nový Honza a beránek, který v sobě spojuje výtvarný projev Josefa Lady a klasickou pohádkovou postavu českého Honzy. „Jako dítě školou povinné jsem se do obrázků Josefa Lady zamiloval. Začalo to knížkou Bubáci a hastrmani. A nyní díky Honzovi a beránkovi jsem měl možnost namlouvat večerníček, který Lada vymyslel. To mě strašně lákalo,“ vzpomíná Josef Dvořák, který novými pohádkami na dobrou noc provází.

Příští rok Studio Kamarád oslaví kulaté jubileum. Poprvé se na obrazovkách objevilo 4. ledna 1981. Zkušební televizní kariéru oblíbení plyšáci započali už o několik týdnů dříve. „Bylo to něco nového. Velkou zásluhu na oblibě pořadu má výtvarník Stanislav Holý. Jůheláci jsou výborně vymyšlení a celá dekorace má úžasně pozitivní rozměr,“ říká Jiří Lábus, který postavičku Jů namlouvá od samého počátku vysílaní.


Planeta na prvním místě

Jednotlivé pořady doplňuje interaktivním obsahem, hrami a aplikacemi webový portál Decko.cz. V září se děti po prázdninovém putování s letní soutěží mohou vrátit na své oblíbené virtuální hřiště a zahrát si čtyři zbrusu nové hry. Garáž beat k pořadu Pětka z garáže rozvíjí postřeh, rytmiku a muzikalitu. Žížalí trenažér nejmenším představí žížalu a její úlohu v přírodě. Interaktivní pexeso Mlsní medvědi trénuje vizuální i zvukovou paměť a hra a její mobilní aplikace Ostrov Kostrov rozvíjí prostorovou představivost a logické myšlení.

Déčko také připravilo celoroční vzdělávací soutěž nazvanou Planeta je Prga, která se zaměřuje na téma ochrany životního prostředí. „Celým projektem děti bude provázet neohrožená hrdinka, princezna Prga, které se každý měsíc odvážně utká s novou výzvou. Našim cílem je přimět diváky, aby přemýšleli o světě, který nás obklopuje, aby se aktivně zapojovali do ochrany životního prostředí,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.


České televize vzdělává na více frontách

I mimo prostor Déčka Česká televize pokračuje ve vzdělávacích aktivitách, které operativně připravila v době jarního výjimečného stavu. Na obrazovku se vrátila UčíTelka, která je každý den věnována jednomu předmětu a zaměřuje se na žáky prvního stupně základních škol. Nově se každou neděli objeví magazín UčíTelka - kabinet určený zejména rodičům a učitelům. Témata proto budou spojena se vzděláváním - metodami výuky, přípravou na přijímačky, opakováním látky i chytrými hrami. Rozšiřuje se i působení webu ČT edu, s nímž se vzdělávalo již přes půl milionu uživatelů.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28408/decko-vzdelava-a-bavi-uz-sedm-let/