France Ô už nevysílá ze satelitů Astra, Hot Bird a Eutelsat
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 08.09.2020
Francouzská televizní stanice France Ô definitivně ukončila vysílání m. j. na satelitu Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně, na družici Eutelsat 5 West A na pozici 5° západně, na satelitu Hot Bird 13 na orbitální pozici 13° východně a na družici Eutelsat 16A na pozici 16° východně. Dne 2. 9. 2020 bylo ukončeno vysílání identifikace stanice na satelitech.


Od 24. 8. 2020 program nevysílá. Poslední pořad, který kanál šířil, bylo opakování koncertu L'Outre-mer fait son Olympia 2019. Již v červenci 2018 oznámila francouzská vláda uzavření stanice, protože počty diváků byly příliš nízké. Ukončení programu bylo původně plánováno na den 9. 8. 2020, na dobu vyvrcholení letních olympijských her 2020, avšak kvůli pandemii COVID 19 došlo k posunutí na 24. 8. 2020.

France Ô byla francouzská volně přijímatelná, kódovaná (základní kódování) televizní stanice s pořady francouzských zámořských departmentů a kolektivů ve francouzské metropoli. Byla součástí mediální skupiny France Télévisions. Podle údajů z Wikipedie byl kanál spuštěn v roce 1998 jako RFO Sat pana Jeana-Marie Cavady, tehdejšího prezidenta RFO (RFO = Réseau France Outre-mer - Francouzská zámořská síť), a nejprve vysílal devět hodin denně. Po opětovnému sloučení RFO s francouzskými veřejnoprávními stanicemi France Télévisions byl kanál přejmenován na France Ô dne 25. 2. 2005. Písmeno Ô je označení pro Outre-mer (v zámoří, za mořem), a akcent ukazuje, že kanál byl otevřen pro všechny akcenty a dialekty světa, ale také zajišťuje, že název kanálu nebude čten jako Francie 0 (France zéro). Vedle satelitního šíření byl možný příjem programu i v digitální pozemní televizi DVB-T ve Francii. Dosavadní internetová stránka stanice: www.franceo.fr.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28421/france-uz-nevysila-ze-satelitu-astra-hot-bird-a-eutelsat/