Herec získal nominaci na evropského televizního Oscara, o cenu bojují i projekty ČT :D a ČT art
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.09.2020
Tři projekty České televize se probojovaly do finále o evropského televizního Oscara Prix Europa. V kategorii TV Fiction získala nominaci minisérie Herec o nadaném herci z 50. let, který se zaplete s StB. O vítězství v kategorii Digital Media Projects bude usilovat vzdělávací pořad ČT :D – Datová Lhota a zároveň projekt ČT art – Jedna báseň. Ceny udělí festival ve dnech 18.–25. října 2020 v braniborské Postupimi.


Nominaci v nejsledovanější kategorii TV Fiction evropského festivalu Prix Europa získala třídílná minisérie Herec s Janem Cinou v hlavní roli. Příběh se odehrává v 50. letech minulého století, kdy mladého talentovaného herce dobové i osobní okolnosti přimějí ke spolupráci s StB. Místo jeviště nastoupí hlavní hrdina jako údržbář na univerzitu, kde má za úkol sledovat profesora matematiky. V třídílném drama kromě Ciny hrají Emílie Vašáryová a Jenovéfa Boková. Scénář k sérii napsal Petr Bok, režie se ujal Peter Babjak. První díl uvidí diváci v neděli 11. října 2020 od 20:15 na programu ČT1.

V kategorii Digital Media Projects zaujaly evropskou soutěž hned dva projekty České televize. První z nich, Datová Lhota, přibližuje dětským divákům na stanici ČT :D svět počítačů a internetu prostřednictvím tří hrdinů: Kuby, Lindy a Marwina. Animovaný desetidílný seriál mohli diváci vidět v pořadu Planeta YÓ a dostupný je i v iVysílání. Druhou nominaci v této sekci si vysloužil projekt programu ČT art Jedna báseň, v němž samotní autoři recitují své básně. Diváci si je mohou přečíst, poslechnout i zhlédnout na webu ČT art.

Největší evropský festival televizních, rozhlasových a on-line pořadů Prix Europa byl založen v roce 1987. Porotci nominovali do letošního ročníku 208 projektů z 28 zemí v 9 různých kategoriích. Vyhlášení vítězů se uskuteční ve dnech od 18. do 25. října v Pustupimi.


Lukáš Kočišek, PR manažér, Tiskové oddělení České televize, 10. 9. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28429/herec-ziskal-nominaci-na-evropskeho-televizniho-oscara-o-cenu-bojuji-i-projekty-ct-d-a-ct-art/