Viasat Nature: Nespoutaný Nil spoluvytváří krajinu plnou kontrastů
Autor: CHILLICOM/Viasat Nature , e-mail: info@viasatnature.cz Přidané: 11.09.2020
Nil, bezkonkurenčně nejdelší africká řeka, fascinuje svojí nespoutaností, různorodostí přírodních scenérií a směsicí kultur po celém jeho toku, ale také tím, že se vlastně přesně nedokážeme shodnout na tom, kde se nachází jeho pramen(y). Jedná se nejen o nejdelší řeku v Africe, ale i o jednu z nejdelších na celém světě. Její povodí pokrývá území od Etiopské vysočiny až po úrodné delty v severním Egyptě.


Ovšem záleží na tom, zda jako hlavní zdroj vody v řece budeme vnímat Bílý nebo Modrý Nil. Řeka každopádně protéká téměř celou severovýchodní Afrikou, která by si život bez ní jistě nedokázala představit. Vždyť jde mimo jiné o primární zdroj vody pro tak obrovské a lidnaté země, jako jsou Egypt a Súdán. Zatímco pramen Modrého Nilu je určen poměrně přesně – nachází se v jezeře Tana v Etiopii – u Bílého Nilu ani není jasné, zda se počátek toku nachází ve Rwandě nebo v sousedním Burundi. Přestože je Bílý Nil považován za hlavní tok, ten Modrý s sebou na sever přináší více vody a naplavenin. Obě řeky se Nilem bez dalšího přívlastku stávají těsně na sever od hlavního města Súdánu, Chartúmu.

Bohatá je i historie řeky, jejíž břehy především v dolním toku byly nejvíce osídlenými oblastmi široko daleko už od doby kamenné. Ostatně podmínky v okolní poušti, jež vznikla klimatickou změnou přibližně 3 400 let před Kristem, jsou v kontrastu k deltě Nilu skutečně nepříznivé. Bohužel v poslední době vzhledem k přelidnění začíná být nepříznivá i ona delta Nilu.

K Nilu neoddělitelně patří typická fauna a flóra. Ze zvířat jmenujme především nedocenitelné vodní buvoly (buvoly domácí) a velbloudy, kteří místním pomáhají už od dob starověkého Egypta v zemědělství a slouží i pro pestrost stravy – obě zvířata jsou totiž chována i na maso, ale také jako zdroj mléka. A pokud jste někdy oblast hlavně kolem severních partií Nilu navštívili, jistě budete souhlasit, že především velbloudi se tam nacházejí téměř všude.

V zavlažovaném údolí Nilu, jež už při pohledu z vesmíru působí jako zelená jizva vyprahlé Sahary, rostou důležité plodiny jako bavlna, obilniny, cukrová třtina, fazole, olejniny a arašídy. Známým exportním artiklem Egypta jsou také datle, plody datlové palmy, a kromě nich okolo Nilu rostou i ovocné stromy, fíkovníky, karob či akácie.

Jak ovšem bylo řečeno na začátku, Nil není pouze Egypt, ale jde o životadárnou žílu celé severovýchodní části afrického kontinentu. Jeho tajemství pomáhá poodhalit také třídílný rakouský dokumentární seriál Nespoutaný Nil, který mají již brzy šanci vidět i čeští diváci, a to konkrétně na kanálu Viasat Nature vždy v neděli od 13. září ve 14:00 hod.

Trailer: https://youtu.be/i7lgE8g0cMs


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 10. 9. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28432/viasat-nature-nespoutany-nil-spoluvytvari-krajinu-plnou-kontrastu/