Věděli jste, že… Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 13.09.2020
Vše, co vás zajímá, najdete na Prima ZOOM. Nebo se jen pobavte u fascinující přírodní, cestovatelské, vesmírné, historické, vědecké nebo záhadologické podívané. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se na výpravu dějinami Egypta – Nil: Pět tisíc let historie; čeká vás Divoký Nový Zéland; dostanou vás Záhady nacistických vražd; jaká může být cesta k moci – Franco a španělská diktatura; projedeme se dalšími Majestátními vlaky III a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


15. 9., 21.00 hod. – Nil: Pět tisíc let historie (1. díl)

Profesorka Bettany Hughes napnula plachty a vyrazila na velkolepou výpravu dějinami starověkého Egypta. Bettany se plaví na vlastní tradiční egyptské lodi, které se říká dahabiya. Její cesta je dlouhá tisíc mil a vede po majestátní řece Nil z egyptské metropole Káhira až k impozantní Vysoké Asuánské přehradě. Nil: Pět tisíc let historie je poutavý cestopis, který přináší starověké drby o sexuálním životě bohatých a slavných Egypťanů a zprostředkovává blízké setkání s babičkou legendárního Tutanchamona. Připojte se k fascinující výpravě za nejzajímavějšími poznatky ze starodávných egyptských dějin.


15. 9., 22.00 hod. a 22.30 hod. – Městské džungle (Město k sežrání; Velkoměstský zvěřinec)

Šestidílný přírodovědný seriál přibližuje přírodu a zvířata, která nás obklopují i ve městech. Odhaluje léčivou moc přírody, jež neslábne dokonce ani v nejrušnějších metropolích. Vztah člověka k přírodě se nezadržitelně mění. Obyvatelé měst mají důležitou roli ve snaze zastavit znečišťování životního prostředí a zajistit budoucí udržitelný rozvoj. Podívejte se, co by mohlo pomoci, ale také na to, o co všechno přijdeme, když budeme dále ztrácet čas.


15. 9., 23.00 hod. – Poslední ráje (Mauricius)

Dechberoucí cestopis Poslední ráje nás vezme na vzrušující výpravu kolem světa z Patagonie do Spojených států amerických, přes Grónsko a Jižní Afriku až do Kambodže a Austrálie. Podíváme se na nejkrásnější místa a seznámíme se s jejich zvířecími i lidskými obyvateli. Navštivte poslední ráje na Zemi – ať už na souši nebo na moři.


16. 9., 20.00 hod. – Divoký Nový Zéland (Příběh dvou tučňáků)

Ostrovy Nového Zélandu jsou domovem naprosto jedinečných zvířat. Je to místo, kde neplatí žádná normálně běžná pravidla – ptáci neumí létat, malá ještěrka je vrcholovým predátorem, papoušci si hrají na zasněžených horských loukách a tučňáci se prohánějí po ulicích měst. Tuleni zápasí na plážích, albatrosi se nechávají unášet vzdušnými proudy a v bujné trávě, která pokrývá svět plný života, se dokonce odehrává monstrózní drama miniaturních rozměrů. Odhalte divoký Nový Zéland.


16. 9., 21.00 hod. – Nezkrotné údolí (Hroší laguna)

Mokřady v údolí Luangwa v africké Zambii jsou domovem velkého množství různých zvířat a každé z nich bojuje o to, aby se stalo zdejším svrchovaným vládcem. Přírodovědná minisérie Nezkrotné údolí odhaluje různorodá místa výskytu místních obyvatel a vypráví dramatické příběhy o neobvyklých hrdinech, kteří mezi sebou soupeří nejen o území, ale i o přežití.


16. 9., 23.00 hod. – Záhady nacistických vražd (Hitlerova neteř)

Po oblíbených dokumentárních pořadech Záhady středověkých vražd a Záhady královských vražd přichází nový fascinující šestidílný historický seriál. Záhady nacistických vražd odhalují nejméně obvyklé a zároveň nejvíce šokující případy, k nimž došlo během krvavé nadvlády Hitlerova totalitního režimu, od podezřelé smrti Vůdcovy vlastní neteře nebo sériového vraha terorizujícího ulice válečného Berlína až po zkorumpované vyšetřování, jež spojilo bývalého anglického krále s nacistickými penězi. Není divu, že v době, kdy Německu vládli největší zabijáci světa a kdy docházelo k masovému vraždění na průmyslové úrovni za podpory veřejných institucí, skončily některé kriminální případy v propadlišti dějin. Tento historický seriál se zaměřuje na vyšetřování vražd a nevysvětlitelných úmrtí, které byly zapomenuty nebo dokonce zůstaly utajeny. Každá epizoda je jako samostatný příběh a odhaluje odvrácenou tvář dějin, o nichž jste si mysleli, že je znáte. Nenechte si ujít poutavé rozhovory s předními odborníky, dramatické archivní záběry ani napínavé rekonstrukce záhadných událostí.


17. 9., 21.00 hod. – Den D: Poslední svědectví (1/2)

Skoro osmdesát let po vylodění kanadských, britských a amerických jednotek na pobřeží Normandie se díky nově nalezeným archivním záběrům, dramatickým rekonstrukcím a dojemným rozhovorům znovu vrhneme do bitvy, kterou Winston Churchill nazval „nejsložitější a nejtěžší operací, jež kdy byla realizována“. Den D: Poslední svědectví je napínavý dokumentární film o druhé světové válce. Přináší 360stupňový pohled na rozhodující invazi spojeneckých jednotek na území ovládané nacisty. Uvidíte 6. červen 1944 z perspektivy britského námořníka, jenž pokládal podvodní nálože k prolomení nacistického opevnění, ale i Kanaďanů, Američanů, bojovníků francouzského odboje nebo německých obránců. Nenechte si ujít inspirativní svědectví o obětech i statečnosti v boji za osvobození Evropy od nacistické nadvlády.


17. 9., 22.00 hod. – Sestry ze Savany

Dnešní přírodovědci si už můžou troufnout zpochybnit stoleté patriarchální klišé o tom, jakou roli hrají v říši zvířat samice. Dříve jsme si mysleli, že divočině vládnou výhradně silní samci – lev je králem zvířat, slon je neporazitelným obrem a urostlý pavián je protivníkem, kterému se každý raději vyhne. Ale tento přírodovědný film vás zavede na africkou savanu, kde vychází najevo něco úplně jiného. Sledujte životy divokých lvích sester, majestátních sloních babiček a královských matek paviánů, které udržují pevná sesterská pouta z dobrého důvodu: kvůli vlastní rodině.


18. 9., 20.00 hod. – Po stopách mořských proudů

Během několika posledních let se vědci začali věnovat výzkumu největších světových mořských proudů. Chtějí najít odpovědi na palčivé otázky spojené s klimatickou nouzí. Díky satelitním snímkům a počítačovým modelům nyní konečně vychází najevo, jak moc jsou mořské proudy komplikované. Dozvídáme se více o mikroskopickém mořském životě, kterému vděčíme za padesát procent veškerého vzduchu, jenž dýcháme. A postupně si uvědomujeme, že existence těchto organismů úzce souvisí s pohybem mořských proudů. Tento dokument vysvětluje význam mořských proudů, přibližuje nový úhel pohledu na ně a přináší nejnovější informace o nedávných vědeckých objevech. Vědci mají těžký úkol: musí rozluštit, jak tento obří systém funguje, abychom dokázali odhadnout, jak rychlé a nakolik nezvratné budou změny klimatických podmínek života na Zemi. Odhalte velkolepé mořské proudy a fascinující složitý svět, na němž záleží budoucnost celého lidstva.


19. 9., 21.00 hod. – Kanada: Rok v divočině (Podzim)

Kanada je druhou největší zemí světa a zároveň synonymem pro divokou nezkrocenou přírodu. Je to širá, nebezpečná a majestátní země vysokých pohoří, nekonečně hlubokých lesů, nezkrotných řek, okouzlujících jezer a zamrzlého severu, který vyvolává úžas. Aby tady přežila, musí být zvířata odolná, proto se v Kanadě vyskytují některé z vůbec nejodolnějších druhů. Vynalézaví bobři si podmanili nespočet vodních toků a losi, největší zástupci jelenovitých, vybojovali živobytí v nitru temných nepřívětivých hvozdů. Ať už jde o lední medvědy, největší dravce světa nebo maličké žabky schopné přežít zimu zmrzlé na kámen, každé zvíře má vlastní pozoruhodný příběh. Miniseriál Kanada: Rok v divočině má velkolepý rozsah, ale je plný intimních detailů. Zachycuje potíže a těžkosti zvířecích obyvatel kanadské divočiny v průběhu celého jednoho roku. Každé roční období přináší vlastní nové překážky. Zvířata musí bojovat nejen s živly, ale i mezi sebou, aby vůbec dokázala přežít.


19. 9., 22.00 hod. – Franco a španělská diktatura (Cesta k moci)

Francisco Franco je všeobecně považován za jednoho z nejbrutálnějších diktátorů evropských dějin. Dokonce i dnešní moderní Španělsko stále zůstává poznamenáno stopami jeho tyranie. Osobnost Generalissima je i několik dekád po jeho smrti opředená tajemstvím. Historický dokumentární seriál Franco a španělská diktatura je jako napínavá detektivka, která odhaluje takřka čtyřicetileté období vlády generála Franca. Co dnes víme o režimu Francisca Franca? Ne více než jen pár klišé: v občanské válce, která začala v roce 1936, se střetlo dobro se zlem a fašisté zvítězili. Jejich vůdce Franco byl podle svých zastánců „nekompromisním ale chytrým mužem” a rozhodoval o osudu celého Španělska až do své smrti v roce 1975. Co je na tom pravdy? Když se podíváme na výsledky odborných výzkumů z posledních deseti let, zjistíme, že velice málo. Historický dokumentární seriál Franco a španělská diktatura odhaluje zapomenutou pravdu o španělské diktatuře.


20. 9., 20.00 hod. – Majestátní vlaky III (Norské železnice)

Cestopisný seriál Majestátní vlaky zve diváky do světa železniční dopravy. Podívejte se do jeho zákulisí a zjistěte, co je třeba, aby vyjely jedny z nejmajestátnějších vlaků světa a úspěšně dorazily až na konečnou. Od lokomotivy přes dopravní kontrolu až po údržbářské depo, Majestátní vlaky svezou diváky po fantastických kolejích v nejzajímavějších koutech světa. Každá epizoda je fascinujícím pohledem do dobrodružného světa techniky ve společnosti sympatického průvodce Tedyho Wilsona. Ve třetí sérii vyrazíme na vyhlídkovou jízdu po norské železnici Bergensbanen a zjistíme, jak v italské továrně, jejímž majitelem je šéf Ferrari, vznikají jedny z nejrychlejších vlaků světa. Pak zamíříme se společností Indian Pacific na cestu snů po jižní Austrálii a v pestrobarevných vlacích Thajských státních drah překonáme krásnou, ale nebezpečnou krajinu. Dobrodružství prozatím uzavírá cesta po historické železnici s impozantním výhledem z oken nejluxusnějšího jihoafrického vlaku Pýcha Afriky a zimní výprava se švýcarským expresem Bernina.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 13. 9. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28437/vedeli-jste-ze-prima-zoom/