O Oscara bude bojovat koprodukční film Šarlatán
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.10.2020

Česká filmová a televizní akademie, udílející každoročně České lvy, vybrala kandidáta na Oscara za Českou republiku. O nejprestižnější filmovou cenu bude v mezinárodní konkurenci usilovat koprodukční film ČT Šarlatán.


Film, inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, natočila režisérka Agnieszka Holland. Do titulní role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana. Film byl uveden v premiéře na letošním 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale, v českých kinech byl od 20. srpna. Akademici v letošním roce vybírali z 10 českých hraných a dokumentárních filmů.

Film Šarlatán vznikl v česko-irsko-polsko-slovenské koprodukci. Scénář napsal dlouholetý spolupracovník Filmového centra ČT Marek Epstein. Dramaturgem a kreativním producentem ČT byl Jaroslav Sedláček. „Bylo mi potěšením a ctí po Hořícím keři točit opět v Česku, které je mému srdci nejbližší," říká režisérka Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU.

Výsledky Oscarů budou zveřejněny na slavnostním ceremoniálu 93. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd 25. dubna 2021 v Los Angeles.


PR Česká televize, 13. 10. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28535/o-oscara-bude-bojovat-koprodukcni-film-sarlatan/