Detektivní seriál Fotografie mrtvých na kanálu Epic Drama
Autor: CHILLICOM/Epic Drama , e-mail: info@epicdrama.cz Přidané: 15.10.2020
Vystavili byste si na noční stolek nebo pověsili na zeď do chodby fotografii svého zemřelého příbuzného? Zní vám to divně a možná až úchylně stejně jako nám? Pak vás to možná překvapí, ale na úsvitu fotografování, na konci 19. století, šlo alespoň ve viktoriánské Anglii o něco docela běžného. Šestidílný detektivní seriál Fotografie mrtvých si můžete pustit na kanálu Epic Drama vždy v pátek od 16. října ve 21:00 hodin.


Portréty čerstvě zemřelých příbuzných – a to nejen těch, kteří zemřeli přirozeně na stáří, ale třeba i malých dětí – si lidé nechávali dělat možná i proto, aby na tyto příbuzné měli nějakou památku. Focení bylo v té době poměrně drahou záležitostí a někteří ty finance zkrátka obětovali až ve chvíli, kdy si uvědomili, že k tomu mají poslední možnost. A lapidárně řečeno, mrtví se nehýbou, takže tehdejší fotografové neměli problém s pomalou závěrkou, která trápila jejich přístroje. Proto ostatně i živí, portrétovaní v té době, působí strnule téměř jako mrtví, protože se třeba několik minut nemohli hýbat, aby snímek nebyl rozmazaný.

Zemřelé děti byly oblékány do nejlepších šatů, usazovány na židle se svými hračkami a dokonce s nimi někdy pózovali jejich živí sourozenci či rodiče. Každá doba má zkrátka svoje a to, co se nám může zdát brutální, bylo tehdy zcela normální a běžné.

Čeští diváci budou mít brzy možnost vidět seriál, jenž se tímto dosti originálním tématem zabývá. A to dokonce z pohledu fotografů. Sleduje příběhy dvou mužů, Brocka Blennerhasseta a jeho asistenta Conalla Molloye, a také neteře prvního z nich, Nancy Vickersové. Blennerhasset se po nucené přestávce způsobené nehodou snaží oživit svoje podnikání a zpočátku se to i vcelku daří.

Příběh se odehrává irském Dublinu roku 1880, a podle všeho se můžeme těšit na spoustu originálních dobových záběrů. Ale také na neméně originální detektivní zápletku. Blennerhassetovu týmu se totiž do jejich práce začne míchat vrah, jenž se rozhodl, že posmrtné fotografii trochu „pomůže“. Nefotí ovšem lidi den nebo dva po smrti, ale přímo v jejich smrtící agónii.

Fotografové společně s detektivem Frederickem Reganem z královského hradu v Dublinu tomu musejí přijít na kloub a vraha, jenž ohrožuje nejen jejich podnikání, ale i životy, co nejdříve zastavit.

Do hlavních rolí byli obsazeni samí zkušení herci, známí například z Hry o trůny nebo Černého zrcadla: Michael Smiley, Kerr Logan, Eileen O‘Higgins, Aidan O‘Hare či Jimmy Smallhorne. Scénář má na starosti John Morton, jenž slibuje temnou zábavu i napětí.

Šestidílný detektivní seriál Fotografie mrtvých si můžete pustit na kanále Epic Drama vždy v pátek od 16. října ve 21:00 hodin.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 14. 10. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28538/detektivni-serial-fotografie-mrtvych-na-kanalu-epic-drama/