Australské Mega Metro - obří dopravní projekt
Autor: CHILLICOM/Viasat Explore , e-mail: info@viasatexplore.cz Přidané: 16.10.2020
Mega metro, už podle názvu něco obrovského, je ve skutečnosti největším dopravně-infrastrukturním projektem Austrálie. Nachází se v Sydney a spolkl velký podíl několikaletého státního rozpočtu celé země. Seriál Australské Mega Metro si můžete pustit na kanálu Viasat Explore, a to v premiéře každou středu od 21. října ve 21:45 hodin.


U protinožců však něco takového potřebovali. Vždyť právě Sydney, které je největším (i když ne hlavním) městem Austrálie, se ročně rozrůstá o 100 tisíc nových obyvatel. Což je pro srovnání jedna celá Olomouc. A nově vybudovaný moderní systém metra zde musel nutně reagovat na kolabující pozemní dopravu, která v posledních letech spíše stála, než jela, alespoň tedy za bílého dne.

Zcela automatizovaný systém metra přitom nepotřebuje žádné řidiče ani jízdní řády. Stačí, když přijdete na nástupiště a prostě počkáte na další vlak. Ty zdejší trasy křižují v několikaminutových intervalech. Mozkem celého projektu se má stát kontrolní centrum, jehož stavba patřila k největším výzvám pro projektanty i stavebníky. A ačkoliv řidiči pro metro nutní nejsou, pracovníků údržby zde nalezneme bezpočet. Samotné řešení si pak vyžadovalo i speciální zdroj energie, který byl vyřešen v podobě neméně megalomanské solární farmy.

Dokumentární seriál Australské Mega Metro (v originále Aussie Mega Metro) byl filmován po dobu pěti let štábem, jenž v tu dobu mapoval osudy pracovníků, kteří se museli popasovat s různými fázemi stavby.

Budování metra se účastnilo celkem přibližně 40 tisíc žen a mužů a stavba vyšla na zhruba 12 miliard dolarů. Za tu cenu vybudovali stavebníci nejen zmíněné „příslušenství“, ale i 66 kilometrů tratí a 31 kompletních stanic. Délka jednotlivých podzemních tunelů pak na jižním kontinentu nemá obdoby. K největším výzvám patřilo podkopání rušného hlavního vlakového nádraží (Central Station) i ikonického sydneyského přístavu.

Seriál uchvátí všechny nadšence do techniky, která je v tomto případě v mnohých směrech skutečně masivní. V českém kontextu si stačí pustit video například z budování pražského tunelu Blanka, dokončeného před pěti lety, nicméně abyste si mohli představit něco podobného v mnohonásobném rozsahu, pusťte si dokumentární seriál Australské Mega Metro, který každou minutou vývoje stavby a příběhu nepřestává překvapovat a fascinovat. Ponořte se do výzev, kterým musí čelit projektový i stavební tým!

Seriál Australské Mega Metro si můžete pustit na kanálu Viasat Explore, a to v premiéře každou středu od 21. října ve 21:45 hodin. Celkem budou postupně vysílány čtyři hodinové díly první série. Trailer: https://youtu.be/viJGW4HBhsg


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28541/australske-mega-metro-obri-dopravni-projekt/