Příběhy ze života na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.11.2020
Vydejte se do skutečného světa z bezpečí domova a poznejte krásy i zajímavosti díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: Tajemství pražského poledníku nám představí Utajené příběhy českých dějin III; zavítá k nám opět Veterinář z Yorkshiru VIII; čeká nás Pátrání po ponorce USS Lagarto; dobrodruh a cestovatel Frank a obchod se zvířaty – se v tomto seriálu zaměří na ilegální obchod s exotickými zvířaty a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

3. 11., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin III (Tajemství pražského poledníku – mystika mariánského sloupu)

Snímek je věnován příběhu mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí, jeho vztyčení po třicetileté válce i stržení v listopadu 1918. Pražští civilisté, zejména studenti, si vedli v boji proti švédským žoldnéřům mimořádně statečně. Císař v upomínku na to povýšil přední bojovníky do šlechtického stavu a vylepšil znak města přidáním obrněné paže třímající meč. Jako poděkování za ochranu města v bitvě byl pak Pražany vystavěn mariánský sloup, do jehož podstavce byl starobylý obraz Panny Marie Rynecké vložen. Došlo tím k navázání duchovní i estetické kontinuity mezi dobou Karla IV. a českým barokem. Místo pro zbudování mariánského sloupu nebylo tehdy zvoleno náhodně. Má pozoruhodný význam astronomický (tzv. pražský poledník) a je také spojováno s mystickou a esoterní tradicí. Prý se na něm nacházel průsečík významných duchovních sil, které se zde střetly již v počátcích naší historie. Totéž místo si prý později zvolil židovský mystik Rabbi Löw ke stavbě svého golema.

V r. 1915 byl na náměstí vztyčen rozlehlý Šalounův pomník mistra Jana Husa. Při tvorbě tohoto sochařského díla byla zohledněna přítomnost mariánského sloupu na náměstí. Právě s ohledem na sloup byla zvolena horizontální kompozice Husova pomníku, která v době, kdy stržený sloup na náměstí chyběl, ztrácela význam. Stejně tak i pohled postavy Jana Husa měl směřovat ke sloupu a soše Bohorodičky (Hus byl mariánským ctitelem). Druhá polovina pořadu rekapituluje události stržení sloupu v roce 1919, propagandu krajní levice i tajnou připravenost akce, která měla vypadat jako spontánní, ale nebyla. Připomíná nepochopitelnou odlišnost v přístupu k pomníku maršála Radeckého a ke sloupu. Hovoří o šarvátkách kolem stržení a o statečnosti zachránců torza pomníku. V závěru připomene snahy o obnovu sloupu.


3. 11., 21.30 – Veterinář z Yorkshiru VIII (1. díl)

Veterináři z Yorkshiru a ochránci všech zvířat Peter Wright a Julian Norton pomáhají mazlíčkům různých velikostí. Mezi jejich klienty jsou prasata, ovce i krávy. Ale to není všechno! V osmé řadě oblíbeného seriálu si Julian musí poradit s možná dosud nejtěžší operací své kariéry, když k němu přijde psík Duffy, kterého trápí velký tumor na játrech. Peter zase vyrobí speciální podpatek pro krávu, jež trpí bolestmi. Nechybí ani dusící se poník, lama s obrovskou boulí na noze, drahý kůň s těžce odřeným krkem nebo kozel, u něhož se zkomplikuje rutinní operace. A dojde na telefonát, kterého se každý veterinář bojí: mladá kráva porodila tele, a vyhřezl jí celý uterus. Podaří se jí zachránit život?


4. 11., 22.00 – Život a smrt ve Specnaz

Dima zahynul 23. května 2013. Bylo mu 21 let. Narukoval do ruské armády a zemřel po zásahu do hlavy během vojenské operace v Dagestánu. Jeho rodiče žijí po smrti syna v naprostém zmatku. A další mladíci mezitím procházejí vojenským výcvikem a připravují se na budoucí nebezpečné mise. Tyto dva světy se nečekaně protínají ve strhujícím celovečerním portrétu Dimova života ve Specnaz i jeho brutálního, krvavého konce.


5. 11., 20.00 – Pátrání po ponorce USS Lagarto

V roce 1944 ponorka USS Lagarto vyplula z malé loděnice v americkém Wisconsinu a zamířila na osm tisíc mil dlouhou cestu za vojenskou službou v Pacifiku. Během hlídkování v neklidných válečných vodách se dostala do divokého střetu s konvojem nepřátelských japonských lodí a pak zmizela beze stopy. Dalších šedesát let se o ponorce nic nevědělo. Ale pak na dně Thajského zálivu jeden britský potápěč nečekaně a zázračně narazil na to, co zbylo po ní a její 86členné posádce. Historický film Pátrání po ponorce USS Lagarto vypráví působivý příběh o poslední bitvě ztracené ponorky, její hrdinné posádce, jejich truchlících rodinách a velké záhadě, proč se nikomu nepodařilo uniknout.


5. 11., 22.00 – Frank a obchod se zvířaty (1. díl)

Divoký dobrodruh a cestovatel Frank se tentokrát zaměřuje na ilegální obchod s exotickými zvířaty v Thajsku a Indonésii. Proč k němu dochází a jak tomu zabránit? Kromě toho se Frank rozhodne podat důkaz o existenci draků. Podaří se mu uspět? Ilegální obchod s exotickými zvířaty, během kterého dochází k jejich týrání, je třetím nejlukrativnějším odvětvím světa. Více peněz „vynášejí“ již jen zbraně a drogy. Obchod se zvířaty je jednou z příčin vymírání vzácných druhů a stává se čím dál větším celosvětovým problémem. Podle vědců hrozí, že kvůli nezákonnému obchodování se zvířaty do roku 2025 sloni ve volné přírodě úplně vyhynou. Frank odvážně proniká do temného světa černých trhů a tajných operací. Zamíří rovnou na ulici Jatinegara v indonéské metropoli Jakarta, která patří k nejpopulárnějším prodejním místům polapené zvěře. V místních klecích se nalézají sovy, hadi, netopýři, a dokonce i chráněné druhy opic jako outloň. Ale to není všechno. Budeme sledovat také riskantní záchranu mláděte leoparda, kterého pytláci ukryli v jedné z chudých čtvrtí Bangkoku. Jak si Frank poradí?


7. 11., 20.00 – Tatra kolem světa 2 (6. díl)

Motor Trajdy (T815), se kterou se v únoru 2020 odstartovala expedice Tatra kolem světa 2, má už pár měsíců prapodivný zvuk, na jehož příčinu se klukům dlouho nedaří přijít. Lukáš jakožto zkušený automechanik se ale jen tak nedá! Co se nakonec v motoru skrývalo za nemilé překvapení a byla objevena doslova „za pět dvanáct“? Čas v Turecku s místními přáteli utíkal skutečně rychle, ale tým dostává informaci, že jsou otevřené hranice do sousedního Íránu. Je tedy čas se posunout o kus světa dál. Co se klukům přihodí cestou na hranice a podaří se jim tentokrát z Turecka skutečně dostat? „Pojeď v tom s námi!“
Více na: https://zoom.iprima.cz/porady/tatra-kolem-sveta-2.


7. 11., 22.00 – Velká válka očima pamětníků (Za krále a vlast)

Historický dokumentární seriál Velká válka očima pamětníků čerpá z mimořádného a málo známého archivu dvou stovek rozhovorů s posledními pozůstalými, kteří bojovali v první světové válce na bitevních polích i domácí frontě. Napínavé a dojemné výpovědi vznikaly v průběhu posledních pětadvaceti let a zachycují zážitky z nejdůležitějších válečných událostí, jako je Třetí bitva u Yper nebo bitva na Sommě. Nechybí ani příběhy o tom, co se mezitím dělo doma, kde rodiny trpěly tragickou ztrátou svých nejbližších. Pohnutá svědectví doplňují digitálně restaurované záběry. Sledujte jednu z nejvíce katastrofálních válek v dějinách lidstva v podobě, v jaké jste ji dosud neviděli, očima pamětníků.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 1. 11. 2020


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28549/pribehy-ze-zivota-na-prima-zoom/