Eurosport v Evropě a Asii odvysílá Champions Chess Tour
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 11.11.2020
Eurosport a Play Magnus Group v minulých dnech uzavřeli dohodu ohledně panevropských a asijských vysílacích práv šachistické senzace Champions Chess Tour. Jde o vůbec první profesionální online šachovou tour, jejíž druhý ročník si odbude premiéru v sezóně 2021. Šachy se tak zařadí po bok dalších prémiových sportů, jako jsou tenisové grandslamy, cyklistické grandtour nebo světový pohár ve sjezdovém lyžování, na platformách Eurosportu.


Otevřením se divákům z více než 60 regionálních trhů v Evropě a Asii se zážitek z profesionálního šachu stane dostupným milionům nových fanoušků.

Díky dohodě Eurosport odvysílá vyřazovací kola Champions Chess Tour, a to živě s anglickou, německou, francouzskou a španělskou lokalizací. Dostupné budou na digitálních platformách Eurosport App (Evropa), Dplay (Finsko) a Discovery Plus (Indie). Ty nejlepší momenty z jednotlivých zápasů šampionátu 2021 zařadí v hlavním vysílacím čase taktéž Eurosport 1, Eurosport Asia a Eurosport India. Druhý den tyto kanály uvedou sestřihy v repríze.

To vše bude doprovázeno redakční podporou a kampaní na sociálních médiích, které taktéž zajistí Eurosport. Fanoušci se mohou těšit na klíčové momenty jednotlivých zápasů, i poučný obsah o pravidlech výjimečného sportu, který divákům umožní lépe pochopit hru samotnou. Šachy se tak stanou přístupnější disciplínou pro celosvětová publika.

Trojan Paillot, viceprezident oddělení Eurosportu pro akvizici vysílacích práv a distribuci, komentoval uzavření partnerství takto: „Šachy mají neskutečný potenciál si získat oddané a nadšené fanoušky po celém světě. Eurosport už v minulosti mnohokrát dokázal zvýšit povědomí o konkrétním sportu, a zároveň mu vytvořit spolehlivou platformu, která vlastníkům vysílacích práv zajišťuje růst fanouškovské základny i průnik na nové trhy. Play Magnus Group je známá svým novátorským přístupem, a zasloužila se o modernizaci hry, které se na světě aktivně věnuje přes 650 milionů lidí. Eurosport dokáže už započatý proces významně urychlit, a to díky kombinaci lineárního a digitálního přístupu. Šachy se tak stanou lehce dostupnými největšímu počtu zájemců v historii prostřednictvím našeho vysílání a distribučních kanálů.“

Emmanuel Mendibure, vedoucí oddělení Discovery a Eurosportu pro navazování obchodních partnerství, k tomu dodává: „Věříme, že pokud spojíme síly, dokážeme Play Magnus Group poskytnout nové nástroje, kterými aktivně přispějeme k budování silnějšího obchodního profilu značky šachu jako dynamické sportovní disciplíny. Jsme si vědomi, že Champions Chess Tour je online šampionát. Proto se nově uzavřené partnerství zakládá především na možnosti využít všech prostředků, které máme k dispozici. S jejich pomocí dosáhneme růstu organizátora šampionátu, a dále jej posílíme dokončením proměny v divácky zábavnou a dechberoucí sportovní událost, o které se bude ještě dlouho mluvit.“

Andreas Thome, generální ředitel Play Magnus Group, vyjádřil svá očekávání těmito slovy: „Z partnerství s Eurosportem máme velikou radost a těšíme se, až započne. Mít za partnera přední televizní sportovní stanici, jako je Eurosport, nám pomůže představit šachy zcela novým diváckým segmentům, čímž pronikneme i do koutů světa, kde jsme si dosud budovali jméno jen velmi obtížně. Namísto, abychom vysílací práva pouze klasicky prodali, jsme se rozhodli pro model úzké každodenní spolupráce s cílem vybudovat šachu novou posilněnou identitu. V této fázi považujeme za stěžejní hlavně zajištění rozsáhlé distribuční sítě, abychom oslovili potenciální obchodní partnery, a zviditelnili tak šachové televizní přenosy.“

Již 15. října 2020 zástupci Play Magnus Group oznámili, že od nich vysílací práva odkoupily televizní stanice NRK a TV 2. Ty zajistí vysílání Champions Chess Tour v severoevropském Norsku.

Champions Chess Tour vznikla v reakci na celosvětovou pandemii onemocnění COVID-19, započatou na jaře 2020. Všechny šachové turnaje tehdy musely být zrušeny. První sezona, ještě pod oficiálním názvem Magnus Carlsen Chess Tour, byla historicky prvním online šachovým šampionátem. Mezi diváky se těšila úspěchu, sledovalo ji přes 17 milionů lidí. Sestávala z 5 šampionátů, jichž se zúčastnilo na 25 nejlepších šachistů světa.

Během sezóny 2021, která se uskuteční v období od listopadu 2020 do září 2021, budou Magnus Carlsen a další světové špičky soupeřit ve více než deseti turnajích o výhru v hodnotě 1.5 milionu amerických dolarů. Tour se zaměří především na rychlou hru, kterou budou diváci moci sledovat na internetových stránkách www.chess24.com.

Počínaje 22. listopadem se fanouškům dostane unikátního vysílání s komentáři nejlepších světových expertů, možnostmi přímého zapojení, a špičkovou technologickou produkcí, která ještě více umocní nadšení a emoce, které jsou neodmyslitelnou součástí šachu.


• Nová dohoda s Play Magnus Group umožní Eurosportu rozšířit portfolio vysílacích práv s cílem zaměřit se na co nejširší publikum

• Přenosy Champions Chess Tour budou moci diváci Eurosportu sledovat živě i na vyžádání. K dispozici budou na 60 světových trzích od 22. listopadu 2020

• Dohoda rozšíří dostupný redakční obsah s cílem vytvořit digitální destinaci pro všechny fanoušky šachu


Rozpis jednotlivých soutěží Champions Chess Tour:

• 22. až 30 listopadu 2020: Regular (výhra $100,000)

• 26. prosince 2020 až 3. ledna 2021: Major (výhra $200,000)

• 6. až 14. února 2021: Regular (výhra $100,000)

• 13. až 21. března 2021: Major (výhra $200,000)

• 24. dubna až 2. května 2021: Regular (výhra $100,000)

• 22. až 30. května 2021: Regular (výhra $100,000)

• 26. června až 4. července 2021: Major (výhra $200,000)

• 31. července až 8. srpna 2021: Regular (výhra $100,000)

• 28. srpna až 5. září 2021: Regular (výhra $100,000)

• 25. září až 3. října 2021: Final (výhra $300,000)


O Eurosportu:

Eurosport je evropská jednička ve sportovním vysílání, která spojuje fanoušky a sportovce během největších sportovních událostí. Eurosport je Domovem olympijských her v Evropě a přinesl olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 rekordnímu počtu diváků. Eurosport je domovem cyklistiky, tenisových grandslamů a zimních sportů. Eurosport 1 a Eurosport 2 mají 246 milionů kumulativních předplatitelů v 75 zemích v Evropě, Asii, Africe a na Blízkém východě. Eurosport.com je jedničkou na poli on-line sportovních portálů s průměrem 30 milionů unikátních uživatelů měsíčně a společně s Eurosport app (dostupné iOS a Android) jediný způsob, jak sledovat Eurosport kdykoli online na mobilních zařízeních. Eurosport Events se specializuje na management a podporu mezinárodních sportovních akcí. Více informací na corporate.eurosport.com.


Foto: Magnus Carlsen, světový šampion od roku 2013 (autor: Getty)

Michaela Celárková, Media:list, 10. 11. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28573/eurosport-v-evrope-a-asii-odvysila-champions-chess-tour/