Mezinárodní cyklistická unie a Eurosport Events představují UCI Track Champions League
Autor: Media:list , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 13.11.2020
První závod zbrusu nové cyklistické série UCI Track Champions League se pojede ode dneška přesně za rok. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a Eurosport Events, v návaznosti na březnové oznámení z Berlína, nyní odtajnily oficiální název, logo, krátký informativní teaser, upravený harmonogram a jména hvězdných ambasadorů.


UCI Track Champions League, původně oznámená v březnu pod pracovním názvem UCI Track Cycling World League, se má stát jednou z nejvíc vzrušujících a dynamických událostí cyklistického kalendáře. Klade si za cíl rozšířit globální fanouškovskou komunitu dráhové cyklistiky o nové členy, a to kladením důrazu na rychlé závody a tratě kratšího formátu. V nich totiž na každém závodu opravdu záleží, soupeření bude dramatické, a kvalifikovat se zvládnou pouze ti nejlepší z nejlepších.

Odhalením nové identity učinily UCI a Eurosport Events první krok k proměně vnímání dráhové cyklistiky. Zvolený název odráží společný závazek obou subjektů k vytvoření platformy pro soupeření prestižních a elitních jezdců v dílčích závodech. Tučné kruhovité logo odkazuje k drahám samotným, překrývající diagonály pak znázorňují cyklisty dosahující na svých strojích vysokých rychlostí. Snaží se tak zachytit atmosféru zcela nového typu cyklistického šampionátu, s důrazem na jedinečné parametry dráhových tratí a příznivce cyklistiky po celém světě.


Rok dráhové cyklistiky

Zájem o dráhovou cyklistiku tradičně dosahuje svého maxima během olympijských her. UCI Champions League by měla být grandiózním závěrem každého ročníku této dechberoucí disciplíny. S olympijskými hrami v Tokiu odloženými na příští rok, říjnovým světovým šampionátem v dráhové cyklistice v Turkmenistánu a šesti ikonickými evropskými velodromy v rámci UCI Track Champions League se dá očekávat, že se dráhoví cyklisté v roce 2021 ocitnou v centru dění cyklistického světa. UCI a Eurosport Events byly nuceny pozměnit původní program závodů pilotní sezóny. Začít se mělo už v listopadu 2021, poslední závod se měl jet v únoru 2022. Teď se počítá s tím, že se jednotlivé závody UCI Champions League pojedou v průběhu šesti po sobě jdoucích víkendů v listopadu a prosinci 2021.

Těsnější rozvrh ale plně svědčí formátu založenému na akční podívané. Cyklistky i cyklisté budou soutěžit o prvenství hned v několika kategoriích – v individuálním sprintu, keirinu, vylučovacích závodech a scratchi. Závody proběhnou vždy v rámci jednoho dne, na každý z nich připadne pravidelné dvouhodinové okno v živém vysílání během každého z šesti víkendů. Půjde tak ještě o vypjatější podívanou, než se původně očekávalo. Fanoušci se mohou každý víkend těšit na nové cyklistické příběhy ze závodů UCI. Devět jezdců s nejlepším umístěním v žebříčcích individuálního sprintu a keirinu se společně s medailisty hromadných závodů z dráhového MS stanou součástí užšího výběru na první UCI Track Champions League. Účastníci UCI Track Champions League mohou získat body pro příští MS v dráhové cyklistice.


Ambasadoři odtajněni

Roli ambasadorů UCI Track Champions League přijaly dvě legendy mezinárodní olympijské dráhové cyklistiky – Kristina Vogelová a Sir Chris Hoy. Němce Vogelové se za její bohatou kariéru podařilo získat jedenáctkrát titul mistryně světa, podobných úspěchů dosahovala i na olympijských hrách. Z nich má doma dvě zlaté medaile a jednu bronzovou. Brit Hoy je dokonce vůbec nejúspěšnějším dráhovým cyklistou historie. Na svém kontě má šest zlatých olympijských medailí, jedenáct titulů mistra světa a čtyřiatřicet prvenství ze závodů světového poháru.

Vogelová a Hoy se budou přímo podílet na televizním vysílání debutového ročníku UCI Track Champions League. Dráhovou Ligu mistrů přinese divákům Eurosport, kterému se již roky přezdívá „Domov cyklistiky“, a jeho sesterská streamovací platforma Global Cycling Network. Díky práci produkčního týmu se nejproslulejší cyklistické závody stanou přístupnými milionům diváků, a to prostřednictvím inovativního digitálního obsahu, který je vytvářen přesně podle přání fanoušků.

Oficiální spuštění UCI Track Champions League proběhne až v březnu 2021, kdy budou známy všechny detaily o formátech jednotlivých závodů i cenách pro vítěze. Čekání si však lze zkrátit krátkým teaserem z produkce UCI a Eurosport Events, ve kterém se organizátoři snažili zachytit atmosféru toho, co nás čeká. Film je dostupný ke shlédnutí na webových stránkách ucitrackchampionsleague.com.

David Lappartient, prezident UCI, komentoval uzavřené partnerství takto: „Máme velikou radost, že jsme vám s kolegy z Eurosport Events mohli představit název, logo a ambasadory budoucího projektu, který se stane novou výzvou pro nejlepší dráhové cyklisty a jedinečnou podívanou pro televizní fanoušky. V průběhu listopadu a prosince 2021 se díky UCI Track Champions League staneme svědky soupeření jezdců světové špičky ve sprintu i vytrvalosti, a to hned během šesti víkendů. Chceme se zaměřit především na krátké formáty, čemuž poslouží i vysílací schéma, kdy každý víkendový závod bude svébytnou jednotkou sám o sobě. Tak chceme svět dráhové cyklistiky otevřít novému publiku, které ocení hlavně akcí nabitou a životaplnou podívanou. Základem je silná a ikonická vizuální identita, legendární ambasadoři a bohatý soutěžní kalendář. Tím vším chceme dodat nový impuls tradiční disciplíně, která má své právoplatné zastoupení na olympijských i paralympijských hrách.“

François Ribeiro, ředitel Eurospot Events, vyjádřil svá očekávání těmito slovy: „Prvního března jsme se společně s Discovery a UCI v Berlíně zavázali k dlouhodobému partnerství s cílem dodat dráhové cyklistice novou dynamiku. Počítali jsme, že změna zaběhlých formátů bude nezbytná. Ani covid-19 nás na této misi nezastavil. Proto dnes můžeme začít odpočítávat dvanáct měsíců do listopadu 2021, kdy se pojede první závod UCI Track Champions League. Identita, kterou jsme představili, mluví sama za sebe – nejvyšší sportovní standardy, účast pouze renomovaných šampionů, jedinečné okruhy, neopakovatelné zážitky a celosvětové televizní pokrytí. Rok 2021 bude pro mezinárodní dráhovou cyklistiku opravdu milníkem – máme tam olympijské hry v srpnu, světový šampionát v říjnu, a teď i šest víkendů s UCI Track Champions League v listopadu a prosinci. Z role hlavního promotéra na nás připadá těžký úkol zakončit fascinující každoroční sezónu taktéž ve velkém stylu. Chceme vybudovat pověst dráhové cyklistiky schopné konkurovat populárnější silniční cyklistice tím, že fanoušky budeme zásobit jedinečnými příběhy a zážitky.“

Kristina Vogelová, ambasadorka UCI Track Champions League, k tomu dodává: „Jsem nadšená, že se na UCI Track Champions League mohu podílet jako oficiální ambasadorka. Vize UCI a Eurosport Events mi přijde úžasná – vytvořit závod, který nebude jen úchvatnou podívanou pro diváky, ale zároveň přispěje k posílení dobré pověsti dráhové cyklistiky ve všech koutech světa. Prim budou hrát kariérní zkušenosti jednotlivých závodníků, proto je pro mě velikou poctou, že mě organizátoři vnímají jako ideální osobu, která se má podělit o vlastní zkušenosti a rady, a to už v rámci příprav debutové sezóny. Moc se těším na příští rok, až budeme společně sledovat akční podívanou na trati!“

Sir Chris Hoy, ambasador UCI Track Champions League, uzavírá: „Spolupráce s mojí co-ambasadorkou Kristinou Vogelovou se nemůžu dočkat. Všichni se máte na co těšit – UCI Track Champions League vám totiž přiblíží intenzivní akčnost a jedinečnou atmosféru dráhové cyklistiky ještě více, než jste byli dosud zvyklí. Během své dlouhé kariéry jsem to zažil z první ruky, a velmi mě těší, že si zrovna moji disciplínu v Eurosport Events vybrali, a dopřejí ji globálního renomé, které si bez debat zaslouží.“


O Eurosportu

Eurosport je evropská jednička ve sportovním vysílání, která spojuje fanoušky a sportovce během největších sportovních událostí. Eurosport je Domovem olympijských her v Evropě a přinesl olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 rekordnímu počtu diváků. Eurosport je domovem cyklistiky, tenisových grandslamů a zimních sportů. Eurosport 1 a Eurosport 2 mají 246 milionů kumulativních předplatitelů v 75 zemích v Evropě, Asii, Africe a na Blízkém východě. Eurosport.com je jedničkou na poli on-line sportovních portálů s průměrem 30 milionů unikátních uživatelů měsíčně a společně s Eurosport app (dostupné iOS a Android) jediný způsob, jak sledovat Eurosport kdykoli online na mobilních zařízeních. Eurosport Events se specializuje na management a podporu mezinárodních sportovních akcí. Více informací na corporate.eurosport.com.


Michaela Celárková, Media:list, 12. 11. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28577/mezinarodni-cyklisticka-unie-a-eurosport-events-predstavuji-uci-track-champions-league/