Monstra a mýty na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.11.2020

Monstra nás odjakživa straší v nočních můrách nebo pohádkách. Ale odkud se vlastně vzala? Nakolik jsou jenom pouhým mýtem a nakolik se zakládají na pravdě? Připojte se k vědcům, kteří se rozhodli prozkoumat několik nejznámějších světových ság a legend.


Pátrání po původu zřejmě nejstaršího mytického tvora, jímž je drak, nás zavede hluboko do hadích děr, na místa archeologických vykopávek, dovnitř dolů na zlato i do nitra jedné sopky na Islandu.

Zamíříme také do Texasu, kde se zúčastníme honu na tajuplného čupakabru. Doslovný překlad jména tohoto mytického tvora moderní doby, který má zuby jako upír a byl poprvé spatřen ve Střední Americe, znamená „vysávač koz“.

V Kazachstánu se připojíme k paleontologům, kteří pátrají po pozůstatcích něčeho, co mohl být kouzelný jednorožec, s jehož rohem obchodovali Vikingové. Přesvědčte se o tom, že i ty nejpodivnější mýty můžou vycházet ze skutečnosti, a seznamte se s jejich monstrózními hlavními hrdiny. Prima ZOOM přináší odpovědi na všechny záhady.


Monstrózní podívaná na Prima ZOOM:

28. 11., 22.05 hod. – Monstra a mýty (repríza v úterý 1. 12. v 13.30 hod.)

Mytická stvoření z pohádek byla vždy inspirována skutečnými živočichy. Lidská fantazie si však do nich promítala své strachy a obavy z neznáma a vytvořila z nich často monstra. Drak je jedním z nejznámějších a nejstarších bájných stvoření, vyskytující se v ságách, pohádkách i ve fantasy literatuře. První svědectví o okřídleném draku přinesl v roce 450 př. n. l. Hérodotos. Před 100 000 lety žili na Sahaře létající dinosauři a lidé ve starověku považovali nálezy jejich fosilií za dračí. Ve středověké Evropě byl drak ztělesněním zla a pekla. Drak Východu měl také hadí původ, ale byl veleben. Byl symbolem čínského císaře. Dodnes je v Asii symbolem štěstí a nesmí chybět při oslavách Nového roku. V arabském světě je drak astronomickým a astrologickým symbolem. I v křesťanské Evropě byly astronomické objekty označovány za draky. Předlohou pro dračí plivání ohně byly sršící sopky. Tito netvoři žili pod zemí, ale přesto se v oblasti činných sopek lidé usazovali. Lákala je úrodná půda a naleziště zlata. Původním motivem k zabití draka byl dračí zlatý poklad.

V moderním světě je populární jednorožec, krásné a vzácné stvoření, ke kterému se může přiblížit jen panna. V průběhu času měnil svou podobu a podle teorie by mohl mít původ v nosorožci jednorohém, který existoval v době ledové. Toho, kdo není dobrým člověkem, jednorožec svým rohem probodne. Jeho rohu byly také přisuzovány léčivé schopnosti. Ve středověku byl symbolem odvahy a síly.

Jedním z fenoménů dnešní doby se stala nestvůra čupakabra, popsaná poprvé v roce 1995 na Portoriku, kde farmáři zabila kozy. Její pověst hrůzostrašné bestie se prostřednictvím internetu rychle rozšířila po celé Střední a Jižní Americe a na jihu USA. Některé městské legendy hovořily i o jejím mimozemském původu. Analýza DNA z uhynulé čupakabry ukázala, že jde o křížence kojota a vlka, postiženého parazitem zákožkou svrabovou.


Pojďte se trochu bát s Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28611/monstra-a-myty-na-prima-zoom/