Adventní koncerty ČT budou letos rekordní - již nyní se vybralo přes 10,7 milionu korun
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 17.12.2020
Před posledním předvánočním víkendem je na účtu Adventních koncertů České televize již více než 10,7 milionu korun. Jen necelých 300 tisíc tak zbývá do překonání historického rekordu. Letošní jubilejní třicátý ročník sbírkové akce je výjimečný nejen dosavadním výtěžkem, ale také počtem charitativních večerů, které Česká televize pořádá. Poprvé jich je pět.


Mimořádný koncert hostí již tuto sobotu strahovská bazilika a vysílá jej přímým přenosem od 21:30 hodin program ČT1. Předcházet mu bude speciál pořadu 168 hodin věnovaný situaci neúplných rodin, které zásadním způsobem ovlivnila pandemie koronaviru, a k nimž výtěžek tohoto koncertu poputuje.

„Pandemie značně ovlivňuje osudy lidí a jednou z nejvíce zasažených skupin jsou právě rodiče samoživitelé. Někteří z nich přišli ze dne na den o práci a často nemají dost peněz na jídlo či nájem. Proto jsme se společně s Charitou Česká republika rozhodli uspořádat mimořádný koncert na podporu těchto neúplných rodin. Jeho patronkami jsou Nora Fridrichová a Lea Surovcová, redaktorky, jež se tématu dlouhodobě věnují a rodinám pomáhají. Jak složitá je jejich situace divákům přiblíží právě ve speciálu pořadu 168 hodin, který odvysíláme před koncertem,“ vysvětluje manažer charitativních aktivit České televize Jiří Váňa.

Finanční pomoc následně mezi vybrané rodiče v nejtěžší situaci rozdělí Charita Česká republika. „Se samoživitelkami pracujeme nejčastěji formou sociálně aktivizačních služeb, poskytujeme jim zázemí v azylových domech, a také nabízíme pomoc v poradnách. Dohromady se jedná o více než deset tisíc dospělých. Výtěžek koncertu poputuje většinou na přímou finanční a materiální pomoc, po celém území Česka. Velikost naší pomoci bude samozřejmě záležet na štědrosti dárců. Ale půjde o pomoc potřebnou a v čase Vánoc velmi vítanou,“ doplňuje generální sekretář Charity Česká republika Jakub Líčka.

Koncert hostí v sobotu 19. prosince bazilika Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově. Mimořádnou sbírku pro samoživitele a samoživitelky mohou diváci podpořit zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS PRORODICE 30, 60 nebo 90 na telefonní číslo 87 777, darem na sbírkový účet Charity Česká republika (44 66 55 22/0800, s uvedením variabilního symbolu 9161), pomocí on-line portálu www.darujme.cz/prorodice nebo prostřednictvím call centra na telefonním čísle 274 868 877 v průběhu samotného koncertu.

Letošní poslední adventní koncert se uskuteční hned v neděli 20. prosince. Vysílat jej bude program ČT1 a to v tradičním čase od 17:30 hodin.


Tiskové oddělení České televize, 16. 12. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28653/adventni-koncerty-ct-budou-letos-rekordni-jiz-nyni-se-vybralo-pres-10-7-milionu-korun/