RTVS odvysiela v nedeľu špeciálnu spravodajskú reláciu Slovensko a svet v roku 2020
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 09.01.2021
RTVS sa bude venovať najdôležitejším udalostiam minulého roka z domova i zo sveta v špeciálnej spravodajskej relácii Slovensko a svet v roku 2020 v nedeľu 10. januára od 10.00 h na Jednotke. V dvojhodinovom vysielacom bloku sa v rámci diskusie a spravodajských príspevkov predstavia viacerí odborníci z rôznych oblastí.


Relácia Slovensko a svet v roku 2020 sa bude venovať štyrom hlavným tematickým blokom, v ktorom jednotliví moderátori v diskusii privítajú zaujímavých hostí a odborníkov na danú problematiku.

„Počas celého roka sa snažíme priniesť divákom vyvážené a nestranné informácie o aktuálnom dianí v našej krajine a zahraničí. V špeciálnej spravodajskej relácii sa už tradične obzrieme za uplynulým rokom, ale urobíme to tentokrát netradičným spôsobom - v živom dvojhodinovom vysielaní. Ďalšou zaujímavosťou bude fakt, že reláciu budú moderovať až štyria moderátori spravodajstva RTVS. Rok 2020 sa už navždy bude spájať predovšetkým s Covidom, ktorý významne ovplyvnil nielen fungovanie našej krajiny, ale aj celého sveta, zasiahol každému jednému z nás do života. Akákoľvek téma bola v uplynulom roku priamo alebo nepriamo spojená s pandémiou, takže vo vysielaní sa jej určite nevyhneme. Budeme sa ale snažiť priniesť naším divákom širšie súvislosti a novú perspektívu nielen na uplynulý rok, ale aj na aktuálne dianie" hovorí riaditeľ Sekcie spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan.

V prvom bloku venovanom pandémii ochorenia COVID-19 sa bude moderátorka Iveta Gombošová rozprávať s infektológom Petrom Sabakom, ktorý sa na bratislavských Kramároch stará o pacientov infikovaných vírusom Covid-19. Svoj pohľad v diskusii predstaví aj sociológ Miloslav Bahna, riaditeľ Sociologického ústavu SAV. Okrem faktov o koronavíruse bude diskusia venovaná aj vládnym opatreniam, testovaniu a očkovaniu, situácii v nemocniciach, či šíreniu hoaxov a nepravdivých informácií, ktoré významne ovplyvnili verejnú mienku.

V rámci politického bloku privíta moderátor Marek Makara v štúdiu politologičku Anetu Világy z Univerzity Komenského v Bratislave a politológa Miroslava Řádeka z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, s ktorými sa bude rozprávať o politickej situácii na Slovensku v uplynulom roku. V diskusii sa vrátia k parlamentným voľbám z úvodu roka, ktoré významne zasiahli do slovenskej politickej scény, ale aj k tomu, ako pandémia ovplyvnila politickú situáciu na Slovensku. Venovať sa budú aj vzťahom v súčasnej koalícii a opozícii, ako aj osudu niektorých politických strán. Témou bude aj úradovanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej počas uplynulého roka.

Významnými momentami minulého roka boli aj zásahy NAKA, tejto téme bude venovaný tretí blok špeciálnej spravodajskej relácie. Moderátorka Marta Jančkárová sa o tejto téme bude rozprávať s bývalým vyšetrovateľom Júliusom Šárayom a redaktorom Slovenského rozhlasu Jurajom Mikulom. Okrem akcií Národnej kriminálnej agentúry sa budú rozprávať aj o obžalovaných a tiež sa budú venovať téme korupcie a situácii v slovenskej justícii.

V poslednom bloku venovanom udalostiam zo zahraničia privíta moderátor Viliam Stankay v štúdiu slovenského novinára, spisovateľa, dokumentaristu a cestovateľa, žijúceho v americkej Kalifornii, Martina Rajeca, ktorý je zároveň dlhoročným spravodajcom RTVS v USA a tiež redaktora RTVS Viliama Hauzera. Venovať sa budú nielen téme dopadu koronavírusu na Európu a svet, ale aj stále aktuálnej otázke Brexitu a tiež prezidentským voľbám v Spojených štátoch amerických, ktorých výsledok rozvíril hladinu aj počas uplynulých dní.

Špeciálnu spravodajskú reláciu budú môcť diváci sledovať aj prostredníctvom streamu na webe rtvs.sk a Facebooku Správy RTVS.


Bratislava, 8. január 2020, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28701/rtvs-odvysiela-v-nedelu-specialnu-spravodajsku-relaciu-slovensko-a-svet-v-roku-2020/