Psi a kočky na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.01.2021
Češi jsou milovníci domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Proto vám Prima ZOOM přináší ty nejroztomilejší, nejvymazlenější a nejzajímavější příběhy ze života našich čtyřnohých přátel. Poznejte příběh dávného přátelství člověka a psa, poskládejte si obrázek o odvěkém souboji dvou druhů a podívejte se na drápek kočičím bláznům. Udělejte si radost u obrazovky Prima ZOOM.


Haf a mňau kolem desáté na Prima ZOOM:

12. 1., 22.05 hod. – Psi a my: Tajemství jednoho přátelství
14. 1., 21.50 hod. – Psi v zemi lvů
19. 1., 22.10 hod. – Šílené kočky


Psi a my: Tajemství jednoho přátelství (repríza v pátek 15. 1. v 16.05 hod.)

Pes je dnes brán jako nejlepší kamarád, parťák v práci, ochránce i léčitel. Björn Klauer se usídlil v Norsku před třiceti lety, v malé vesničce, kde začal chovat plemena tažných psů. Tažní psi musí svému pánovi naprosto důvěřovat, a stejně tak pán musí důvěřovat svým psům, jinak by dlouhé cesty na saních tažené psím spřežením nedopadly dobře. Jedním z nejstarších ovčáckých plemen je border kolie, kterou k nahánění ovcí používá i Derek Scringer, který chová ovce v horách, a bez těchto pomocníků by se neobešel. Psi mají velmi vyvinutý čich, díky němuž se orientují i v čase. Když pán odejde z domu, zanechá v domě svůj pach, který pomalu slábne, a pes ví, že v určitém bodě zeslábnutí pachu se jeho lidský kamarád zase vrací domů. Díky výbornému čichu jsou psi používáni i v záchranném systému, ale Wolfgang Gleichweit cvičí psy k odhalení nemoci ze vzorku moči, jsou spolehliví na 93 %, a dokonce dokázali odhalit rakovinu ve velmi raném stadiu. Psi jsou také schopni empatie, proto jsou využíváni jako terapeuti či asistenti pro lidi s handicapem. Vědci prokázali, že psi rozumí i slovům, která jsou jim sdělována, a dokážou číst v lidské tváři. Psi se stali členy mnoha domácností, pro svou oddanost a lásku ke svým pánům. V jedné okresní věznici v Atlantě se vězni starají o psy z útulku, které nikdo nechce, a psi by museli být jinak utraceni. Psi jsou tímto zachráněni a na vězně mají tak velký vliv, že je život v této věznici velmi klidný. Psi věrně následovali lidi do všech koutů světa – lovečtí, tažní, hlídací nebo ovčáčtí psi jsou našimi dávnými společníky. Film Psi a my: Tajemství jednoho přátelství je plný příběhů, které vás spolehlivě zahřejí u srdce.


Psi v zemi lvů (opakování neděle 17. 1. od 16.05 hod.)

V mlžných kopcích přírodní rezervace Malilangwe v africkém Zimbabwe se Puzzles a Jigsaw snaží založit rodinu bez pomoci své smečky. Kvůli odvážnému rozhodnutí čelí tito vzácní psi hyenovití mnohým problémům a nebezpečím. Ale navzdory vší pravděpodobnosti, díky výjimečné ostražitosti a péči, se jim podaří udržet svá mláďata naživu. Než přijde zima, Puzzles je znovu v očekávání. Aby našla lepší útočiště, přesune se mladá rodina do jeskyně, kde Puzzles brzy vrhne další mláďata. Teď je na Jigsawovi, aby obstaral potravu pro všechny. Jigsaw je šikovný živitel rodiny. Každý den vyráží do lesů a vrací se s dostatkem potravy. Jenže tam dole číhají také lvi. A už ho zmerčili. Jednou odpoledne se už Jigsaw nevrátí a Puzzles zůstane úplně sama s více než tuctem mladých. Co si má počít, když své nejmenší ještě nemůže opustit? Jedinou možností je poslat na lov starší mláďata. Hrozí jim obrovské nebezpečí. Jsou to teprve nezkušení teenageři, bez dozoru dospělého se snadno přestanou soustředit a lvi je připraví o kořist, nebo dokonce o život. V sázce je přitom víc než přežití této rodiny. Na světě zbývá už jen 700 párů psů hyenovitých schopných rozmnožování. Selhání nepřipadá v úvahu.


Šílené kočky (repríza v pátek 22. 1. v 15.55 hod.)

Kočky jsou nesmírně oblíbení domácí mazlíčkové, což jen dokládá skutečnost, že jen ve Velké Británii jich žije asi 11 milionů. Přes svůj mazlivý vzhled jsou to ale stále šelmy, divoké a nepředvídatelné, a s tím by měli jejich majitelé počítat. Nejdůležitější je porozumět jejich řeči: zdvižený ocas vyjadřuje pohodu, stažený ocas strach a ocas u kořene zdvižený a pak stažený tak, aby chránil citlivé partie, předchází obvykle útoku. Kočky přitom také vydávají velice nepříjemné, až děsivé mručení. Některé kočky své majitele doslova trýzní. Tak například Cath svého tříletého Mila velice miluje, ten jí ale neustále způsobuje nejrůznější zranění, jednou i takové, že si vyžádalo třídenní léčbu na kapačkách. Že by si nechal zkrátit drápy, aby tolik neškrábal, prakticky nepřipadá v úvahu. Když není po ruce Cath, napadá milou a klidnou kočičku Tilly. Jedenáctiletý Jaws, jehož majitelkou je Jackie, se chová agresivně nejen k ní, ale dokonale se rozzuří, když přijde do domu návštěva s jezevčíkem. Fiona zase brzy zjistila, že její Deezel nemá ráda dva psy, kteří v domě žijí, a tak je nakonec oddělila ohrádkou.

Kits, kočka plemene devon rex, byla Yasmině doporučena jako klidné zvíře, povahou se nejvíce podobající psu. Ovšem Yasmin brzy zjistila opak: zdá se jí, že se stala pro Kits vyhledávanou kořistí. Veterinář Rory Cowlam jí doporučuje, aby pouštěla Kits ven, a kočka si tak mohla vybít přebytečnou energii. Kocour Ripley plemene sphynx, jehož majitelem je Lee, má zase nepříjemný zvyk, že se s páníčkem chce dělit o každé jídlo. Lee mu nedokáže odolat, což občas vyvolá konflikt mezi ním a jeho partnerem Markem. Elegantní kocour D´Artagnan, miláček své majitelky Sarah, zbožňuje měkké věci, třeba paničky župan, který tvrdohlavě obskakuje, za což se ona stydí, tím spíš, že občas šikanuje i její hosty. Bývalá punkerka Janice, která žije v Cambridgeshiru, pro svého nalezence vybrala jméno Sid podle kontroverzního punkového hudebníka Sida Viciouse. Snaží se vybudovat si se Sidem přátelský vztah, v něm se ale stále ozývají divoké pudy. Přesto si šestkrát denně rád přijde pro něco dobrého v misce. Je však stále hodně hubený, což vede veterináře Cowlama k domněnce, že má nemocnou štítnou žlázu.

Přes všechny potíže a šrámy by se ale nikdo z uvedených kočkomilů svého mazlíčka nevzdal. Poznejte všechny kočičí příběhy a odpovězte si proč. Dokument Šílené kočky přináší zábavný pohled na život rozmazlených mazlíčků, kteří dělají svým majitelům doma peklo. Zábavná kočičí videa prokládají analýzy veterinářů a odborníků na výchovu koček, díky kterým si vychutnáte největší kočičí psychopaty v celé kráse. V domácnostech po celém světě žijí miliony koček. Ale někteří jejich majitelé se cítí, jako by seděli na gauči přímo vedle sériového vraha.


Užijte si vaše mazlíčky na Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 11. 1. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28707/psi-a-kocky-na-prima-zoom/