SCANDI 2021 proběhne online ve virtuálním kinosále Edisonline
Autor: Film Europe , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 17.01.2021
Filmy, které hledají řešení krizí všeho druhu, budou stavebním kamenem sedmého ročníku SCANDI. Jednou z největších změn je přesun festivalu do online prostoru VOD platformy Edisonline jako reakce na současnou situaci. Během týdne 25.- 31. ledna uvede čtyři premiéry skandinávských filmů. Přehlídku otevře švédský dokument Greta.


Přehlídka SCANDI nabídne to nejlepší a nejžhavější, co ve Skandinávii minulý rok vzniklo. Během celého týdne nabídne v online prostoru filmy různých žánrů a témat, které aktuálně definují nejen severskou kinematografii, ale také zpracovávají ožehavá témata, která se stala virálními po celém světě. „Filmové novinky SCANDI 2021 spojuje téma univerzální krize. Tu tvoří například krize profese, smyslu života a rodiny, krize komunit, krize realit, krize etnik a politik a nakonec „maličkost“, krize globální, krize životního prostředí,“ představuje koncept aktuálního programu Ivan Hronec.

Přehlídku v pondělí 25. ledna zahájí dokument o kontroverzní aktivistce Gretě Thunbergové – Greta. „Lidé protagonistku upřímně nenávidí, nebo milují – tak, jako každé sensitivní médium a posla zlých zpráv. Greta je Laokóon a Jana z Arku, jelikož tvrdí, že události spojené koronavirem mohou být v porovnání s tím, co nás čeká, jenom malým cvičením. Greta neztělesňuje pouhou environmentální krizi, ale představuje také rozbité zrcadlo doby, právě proto je tváří sedmého ročníku SCANDI,“ doplňuje Ivan Hronec. Jelikož jaký jiný problém spojuje celou naši zemi více než globální oteplování a ekologie? Téma doplníme silným islandským snímkem o další svérázné ženě, které osud jejího města není ukradený – Žena na válečné stezce.

Krize realit je zastoupena filmem Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Jedná se o novou černou komedii režiséra Anderse Thomase Jensena, která slaví velké úspěchy, má za sebou silné pozitivní reakce a za několik dní zahájí Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu. Promítání doplníme o režisérův starší hit s Mikkelsenem v hlavní roli, O kuřatech a lidech.

Na krizi etnik a politiky poukazuje a řešení hledá film Hejtři, dokument o islandské BDSM kapele Hatari, která se snažila svou účast v soutěži Eurovize v Tel Avivu využít k poukázání na problémy mezi Izraelem a Palestinou. Vyvolala tak velkou vlnu nenávisti, ale i podpory. Film doplníme o další dokument, který byl úspěšně uveden v rámci minulého ročníku – Pěkně tučná sebeláska.

Komunitní úroveň představuje Shorta, film o bojích a neshodách mezi policejní složkou a obyvateli ghetta. Dvojičkou, která doplní tento snímek, je starší film Darkland, kde nalezneme společné téma policie a organizovaného zločinu.

Nejmenší, ale zdaleka ne bezvýznamnou úroveň rodinné krize a smyslu života bude představovat obnovená premiéra filmu Thomase Vinterberga Rodinná oslava. Tuto premiéru doplníme dalším diváckým hitem Vinterberga, který jsme představili minulý rok na podzim – Chlastem.

Festival proběhne ve virtuálním kinosále a videotéce Edisonline. Za jednodenní vstupenku divák zaplatí 100 Kč a jako bonus získá dvoutýdenní přístup do videotéky, kde najde nejen desítky skandinávských filmů vybraných pro přehlídku, ale stovky dalších. Celofestivalová vstupenka za 500 Kč divákovi umožní přístup na celý měsíc.

Po skončení přehlídky se první únorový týden SCANDI přesune do projektu #kinaspolu. Ten bude během týdne denně nabízet dva severské filmy, které byly premiérově uvedeny během festivalu. #kinaspolu je iniciativa, která představuje nový model, jak promítat filmy v časech dobrých a zlých. Funguje jako alternativa promítání v kamenných kinech, kde to nyní není možné. Každý den nabízí promítání filmů Film Europe v novém virtuálním sále. Divák, co si za 100 Kč zakoupí vstupenku, automaticky získává 7denní přístup do videotéky Edisonline.

Úvod k dokumentu Greta připraví hlavní partner přehlídky – Skandinávský dům v Praze. Tímto se představí nová programová iniciativa #ReadNordicFilm, v rámci které se po ukončení restrikcí budeme v pražském kině Edison Filmhub potkávat a věnovat se propojení severského filmu a literatury.

Více informací a program na www.scandi.filmeurope.cz.


Karolína Soukupová, Marketing and PR Manager, filmeurope.cz, 14. 1. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28714/scandi-2021-probehne-online-ve-virtualnim-kinosale-edisonline/