Mezi sporty vede v Česku fotbal a hokej
Autor: BEAUFORT , e-mail: info@beaufortcz.cz Přidané: 27.01.2021
V kontroverzním průzkumu Národní sportovní agentury, který se týkal oblíbenosti sportů a třeba fotbal zařadil až na osmé místo za biatlonem a krasobruslením, se snesla vlna kritiky ze všech stran. Průzkum bude přepracován, nedokonalosti uznal i vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO), který průzkum inicioval.


Průzkum aktivní i pasivní oblíbenosti sportů se bude muset přepracovat. V tom původním odpovídalo pět tisíc respondentů na dvě otázky – ze 105 různých sportů vybírali ten, který je podle nich divácky nejoblíbenější a pak ten, který je atraktivní při aktivním provozování. Výsledky ale neodpovídají realitě a zejména fotbal dopadl v průzkumu hrozivě. Není vidu, že se fotbalový svaz hlasitě ozval, výsledky průzkumu totiž přímo ovlivňují výši státní dotace.

Na diváckou popularitu sportů lze nahlížet různě. Statisticky je ale fotbal v Česku mimořádně oblíbený. Paradoxně to dokládají i data opět Národní sportovní agentury, kdy největší členskou základnu má právě fotbal s 285 976 sportovci. Na druhém místě je možná překvapivě sdružení hasičů s 94 000 členy. Pokud tuto aktivitu neberete jako sport, pak druhým nejoblíbenějším sportem je v tuzemsku atletika (67 030 členů).

Zpackaný průzkum realizovaný koncem minulého roku se tak zcela rozchází nad výčtem sportů, které Češi nejčastěji provozují. Tedy bowling a kuželky, tenis a cyklistiku. Fotbal, který má v Česku největší členskou základnu není ani v první „patnáctce“, ovšem šipky (deváté místo) nebo dvanáctá sportovní střelba mezi nejoblíbenějšími aktivně provozovanými sporty nechybí.

Pokud porovnáme tvrdá data od televizních operátorů, pak coby nejoblíbenější „divácké“ sporty dlouhodobě vychází fotbal, hokej a tenis. Jednotlivé zápasy fotbalové Fortuna ligy podle dat poskytnutých pro deník Metro Českou televizí loni sledovalo v průměru 86 tisíc diváků starších 15let. Fortuna ligu si na programu ČT sport pustilo v roce 2020 1,79 milionu diváků.

Také další televize uvádějí, že největší zájem mají diváci o fotbal, následovaný hokejem. Každoročním trendem je pak zvyšující se zájem o přenosy zápasu v MMA (Mixed Martial Art – smíšená bojová umění).

„Sledování MMA zápasů v televizi je mezi Čechy velice populární, obzvláště pokud nastupuje český zápasník,“ uvedl pro deník Metro marketingový manažer televize Telly Jan Schöppel. Podle něj pak tyto duely ve statistikách svou sledovaností atakují nejzajímavější fotbalové zápasy, jako bývá například třeba vždy mimořádně sledované derby Realu Madrid a Barcelony.

Také na O2TV vede mezi sledovanými sporty fotbal: loni rekordní bylo derby Sparty a Slavie z kraje prosince, které na placené televizi vidělo 507 tisíc diváků. Dalšími nejvíce sledovanými sporty je hokej a tenis. Také tento televizní operátor upozorňuje na zvyšující zájem přenosy bojových sportů.


Martin Žemlička, Beafort CZ, 26. 1. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28732/mezi-sporty-vede-v-cesku-fotbal-a-hokej/