ČT otevírá v únoru divadla - divákům představí Wericha i příběh vily Tugendhat
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 31.01.2021
Po loňském úspěchu přímých přenosů s Českou filharmonii představí Česká televize živě také divadelní scény. Tentokrát ale vycestuje s kamerou i mimo Prahu. Už v pondělí 1. února nabídne ve 20:15 hodin na ČT art inscenaci Švandova divadla Hadry, kosti, kůže s Lubošem Veselým a Miloslavem Hanušem v hlavních rolích. O týden později diváci uvidí Skleněný pokoj Městského divadla Brno, třetí únorové pondělí nabídne taneční představení Panoptikum a 22. února oslaví v Ostravě 10 let muzikálu.


Jan Werich a Vladimír Holan jsou dvě legendy české kultury. Dodnes milovaný herec a povrchní dobou pozapomenutý básník. Dvě osobnosti kontrastních povah i podobných osudů a oba nositelé titulu „národní umělec“ se potkávají ve hře Pavla Jardy, kterou pro pražské Švandovo divadlo zrežíroval Martin Františák. V přímém přenosu uvidí diváci ČT art Miroslava Hanuše a Luboše Veselého hned po Událostech v kultuře už toto pondělí.

Druhá živě zahraná inscenace bude z Brna, kam se o týden později vydá štáb České televize za režisérem Stanislavem Mošou a herci Pavlou Vitázkovou, Michalem Isteníkem, Petrem Štěpánem nebo Ivanou Vaňkovou do Městského divadla. Zde slaví už šest let úspěch adaptace britského románu Skleněný pokoj. Spisovatel Simon Mawer byl za knihu nominován na Man Bookerovu cenu.

V pondělí 15. února se kamery vrací do Prahy, kdy Divadlo živě u vás nabídne inscenaci Lenky Vagnerové oceněné Cenou divadelních novin za koncept, režii a choreografii. V Panoptiku účinkuje Michal Hriban, který byl v loňském roce za svůj výkon nominován na Cenu Thálie. Závěrečný únorový přenos bude patřit galakoncertu u příležitosti oslav deseti let muzikálu v Ostravě. Během vystoupení zazní skladby z představení jako West Side Story, Jesus Christ Superstar nebo Evita. Na koncertu zazpávají oblíbení muzikáloví herci Národního divadla moravskoslezského včetně Hany Fialové, Katariny Hasprové, Tomáše Savky nebo Romana Tomeše.


1. února 20:15 – Hadry, kosti, kůže (divadelní režie: M. Františák, televizní režie: V. Bělohradský, M. Františák

8. února 20:15 – Skleněný pokoj (divadelní režie: S. Moša, televizní režie: P. Soukup)

15. února 20:15 – Panoptikum (divadelní režie: L. Vagnerová, televizní režie: J. Brichcín)

22. února 20:15 – 10 let muzikálu v Ostravě (televizní režie: P. Všelichová)


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 29. 1. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28739/ct-otevira-v-unoru-divadla-divakum-predstavi-wericha-i-pribeh-vily-tugendhat/