Prima ZOOM dnes slaví 8. narozeniny
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.02.2021
Tematický kanál Prima ZOOM přináší už osm let nejzajímavější dokumentární filmy a seriály ze světa i z domova. Ve čtrnácti rozmanitých tematických blocích, u kterých došlo na podzim k programovému zpřehlednění, diváci nacházejí pravidelně nejlepší dokumenty od světových produkčních společností v čele s BBC, National Geographic, Discovery a ZDF, ale i oblíbenou českou tvorbu.


Celodenní share stanice v roce 2020 dosáhl 1,99 % v CS 15+ (meziroční mírný nárůst o 0,04 p. b.). V narozeninovém týdnu uvede Prima ZOOM pokračování původního českého seriálu Srdcaři na severu, kteří se tentokrát, jak název napovídá, přesunou z Afriky do Skandinávie. Dále nasadí novou, už dvanáctou sérii populárních Vetřelců dávnověku a film o životě prvního člověka na Měsíci – Neil Armstrong osobně. Osmé narozeniny symbolizují nekonečné množství poznávání, témat a příležitostí k zábavě.

A na co se diváci dokumentárního kanálu mohou letos těšit? „Cestám po světě dnešní situace nepřeje, tím spíš se to však divákům pokusíme vynahradit na obrazovce. Tým dobrodruhů, s nímž už jsme na Prima ZOOM projeli Afriku, nás tentokrát vezme ‚od Řípu za polární kruh‘, jak zní i název první z osmi epizod nového cyklu Srdcaři na severu. Na nevšední expedici se vydá také uznávaný Levison Wood v sérii Z Ruska do Íránu: Cesta přes Kavkaz, a zkrátka nepřijdou ani milovníci drážní romantiky: v premiérové řadě se vrátí Velké vlakové putování po USA a navštívíme Nejkrásnější železnice světa. V nabídce jarního schématu se vydáme i za hranice naší planety. Nově představíme legendárního astronauta v dokumentu Neil Armstrong osobně, na letošní šedesáté výročí Gagarinova letu pak odvysíláme zajímavý dokument z dílny BBC Kosmonauti: Jak Rusko vyhrálo vesmírný závod. Zájemcům o dramatické okamžiky dějin neunikne rozsáhlá série Největší lži historie nebo nové epizody Mimo kontrolu, kde dojde mimo jiné na nedávný požár katedrály Notre-Dame. Samozřejmostí jsou přírodní dokumenty jako Moderní dinosauři, pojednávající o novozélandské fauně, nebo téma druhé světové války; podrobně ale tentokrát zmapujeme i Válku ve Vietnamu. A mohu již prozradit, že potěšíme také čím dál početnější příznivce skvělého seriálu Norské domy snů,“ doplňuje k výročí Pavel Němec, dramaturg Prima ZOOM.

Nejoblíbenějšími tematickými bloky v roce 2020 se staly: Války, Záhady a Extra (do tohoto bloku patří exkluzivní česká tvorba, české a světové premiéry, to nejlepší z produkce BBC a další špičkové dokumenty o přírodě). Velmi sledované jsou také reprízy v rámci nedělního odpoledne. Pořadům dominují válečné dokumenty v závěsu s filmy o přírodě a popularitu si rovněž drží seriály o vlacích. Seriály Válečné projekty Třetí říše, Africké šelmy a Majestátní vlaky bodují s každou sérií. Nejúspěšnějším měsícem byl květen (celodenní share 2,18 % v CS 15+). Kanál je stále převážně mužský (62 %) a profil diváka se meziročně příliš nezměnil. 21 % diváků patří do prémiové socioekonomické skupiny A nebo B.

Velké oblibě se těší i web www.prima-zoom.cz, jehož návštěvnost v loňském roce rostla. Internetový portál plnohodnotně doplňuje dokumentární kanál množstvím zajímavých článků, fotografií, videí, reportáží a soutěží. Za loňský rok svou návštěvnost téměř zdvojnásobil. Nejúspěšnějším měsícem se stal loňský říjen, kdy jej navštívilo 1 169 874 reálných uživatelů (PC + mobil + tablet). Průměrně web Prima ZOOM loni navštívilo rekordních 895 117 RU měsíčně. Facebook Prima ZOOM navíc sleduje přes 760 000 fanoušků.

Brand Prima ZOOM doplňuje stejnojmenný časopis zaostřený na poznání, který jako exkluzivní čtvrtletník vychází od května 2018. Kromě tematických článků, které odrážejí pestrou programovou nabídku dokumentárního kanálu, přináší vždy unikátní rozhovor s významnou českou osobností. V loňském roce se na obálce prestižního magazínu nejen o přírodě, historii a vědě objevili herec Ivan Trojan, lékař Tomáš Šebek, lezec Adam Ondra a herečka Anna Geislerová. V letošním prvním, únorovém vydání se můžete těšit na prémiový dvojrozhovor s herci Annou Polívkovu a Vojtěchem Kotkem. Titul vydává FTV Prima podobně jako ostatní časopisy pod hlavičkou agentury Solootions.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 31. 1. 2021


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28747/prima-zoom-dnes-slavi-8-narozeniny/