Vatikán: nadčasové město papežů na Viasat History
Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 05.02.2021
Vatikán je značně specifický stát. Enkláv, tedy jakýchsi „států ve státě“, známe ve světě více, jenže jen Vatikán je specifický tím, že se jedná o stát ve městě. Jde o součást Říma, centrum katolické církve a poutní místo pro lidi z celého světa. Jaká je ale jeho historie? Stát, kterému vládnou papeži, nasbíral za svou dva tisíce let trvající historii ohromné množství uměleckých děl a také úžasné architektonické bohatství, které dnes můžeme obdivovat.


V průběhu staletí se však objevila i mnohá tajemství, na která dodnes neznáme odpověď. Poodhalit nám je však může nový dokument Vatikán – nadčasové město papežů, který si čeští diváci mohou naladit na kanálu Viasat History, a to v neděli 7. února ve 21:00 hod.

V průběhu hodiny nabité informacemi se tak dozvíte například to, jak jednotliví vizionářští papežové rozšiřovali jednotlivé budovy města a jak se v tomto důležitém místě naší civilizace střetávaly fenomény jako náboženství, politika, umění a věda.

Místo, kde dnes stojí Vatikán, bylo v období antického Říma prostorem starověkého cirku, případně závodní dráhy pro koňská spřežení. Byli zde také vražděni otroci, pohřbívaní přímo na místech, kde padli. Krutá doba si vybrala daň i na apoštolu Petrovi, považovaném tradičně za vůbec prvního papeže. Ten zde byl mučen a nakonec ukřižován samotným císařem Nerem.

Jen o dvě staletí později už byl Vatikán známý jako poutní místo, na kterém už tehdy údajně vznikla svatyně zasvěcená právě Petrovi. A dnešní bazilika sv. Petra pak prý stojí přímo na místě, kde byl umučený Petr pohřben.

Koncem 8. století už bylo křesťanství natolik rozšířeno po celém tehdy známém světě, že začalo přirozeně docházet k rozporům, které nakonec vedly k rozkolu západní a východní větve křesťanství. Zatímco Východ měl nadále sídlo v Konstantinopoli, sídlem Západu se stal Vatikán, a to po roce 800, kdy tehdejší papež Lev IV. korunoval krále Franků Karla Velikého císařem.

Na území Vatikánu se nachází druhý největší křesťanský kostel, již zmíněná bazilika sv. Petra, jejíž základy byly položeny v roce 1506. Dokončena ovšem byla až přibližně o 120 let později. Hned na počátku stavby však byla poškozena Sixtinská kaple, stojící poblíž. Opravy stropu se ujal Michelangelo, jehož dílo obdivujeme dodnes. Stejně tak obdivujeme Vatikán jako celek, který se v průběhu času stal náboženským centrem pro přibližně 1,3 miliardy lidí.

Současně se jedná o umělecké dílo, jediné svého druhu. Ze všech jeho koutů na nás dýchá historie, konkrétně přehlídka toho nejlepšího z každého uměleckého slohu uplynulých dvou tisíciletí. Tohle město rozhodně stojí za prohlídku – a vy si ho teď máte šanci prohlédnout minimálně prostřednictvím televizní obrazovky, která vás zavede i na místa, kam se běžný smrtelník nemá šanci dostat. Vatikán – nadčasové město papežů na kanálu Viasat History v neděli 7. února ve 21:00 hod. Trailer: https://youtu.be/8BouPgWD7NM.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 4. 2. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28756/vatikan-nadcasove-mesto-papezu-na-viasat-history/