Nová série Trailblazers od Eurosportu startuje již dnes, 9. 2. 2021
Autor: Media:list , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 09.02.2021
Nová série krátkých filmů Trailblazers představí největší sportovní legendy a jejich epické příběhy, ve kterých vystoupily daleko za hranice sportovního světa. Devět epizod, z nichž první uvede Eurosport 1 už 9. února 2021 (po skončení vysálání druhého hracího dne Australian Open, cca v 15:30 hodin), nabídne sportovním fanouškům inovativní animace, design a unikátní styl vyprávění, s cílem co nejvíce přiblížit jedinečné momenty sportovní historie, které ovšem měly dopad na celou společnost.


Současný svět formovali svými úspěchy. Řeč je o sportovcích, kteří díky píli, odhodlání a vytrvalosti překonali nejen sami sebe, ale také se neodmyslitelně zapsali do sportovní historie. Série krátkých filmů Trailblazers z produkce televizní stanice Eurosport mapuje příběhy těchto sportovních legend, které mají společné to, že kromě výhry dosáhly i změn ve společnosti.

Každá z deseti epizod čerpá z bohatého archivu této televizní stanice, ve kterém se podařilo najít zapomenuté fotografie i audiovizuální materiály. Ty budou doprovázeny nově natočenými rozhovory, komentáři expertů a poutavými animacemi. Cílem je představit stěžejní okamžiky sportovní minulosti fanouškům po celém světě.

Inspirativním činům hrdinů sportovního světa se konečně dostává zasloužené pozornosti. Epizody budou vysílány ve čtrnáctidenním rozvrhu a postupně se zaměří třeba na olympijský triumf Jesseho Owense v nacistickém Německu, tenisové i další bitvy Arthura Ashe, nebo odvážené tažení Colina Kaepernicka v boji proti rasové nerovnosti a policejní brutalitě. Pilotní epizoda však bude zasvěcena tenisové legendě Sereně Williams, aby vysílání korespondovalo se zrovna začínajícím grandslamem Australian Open.

Přední sportovní kanál Eurosport bude nové epizody distribuovat nejprve digitálně, aby si diváci mohli nezapomenutelné příběhy připomenout, kdykoliv uznají za vhodné. Každý šestiminutový film bude dostupný na vyžádání s anglickými, francouzskými, německými, španělskými a italskými titulky prostřednictvím Eurosport Player, a kanálů na YouTube a Facebooku. Vybrané části budou přístupné i na Twitteru a Instagramu. Těšit se na ně mohou zákazníci na 25 trzích, kde budou díly postupně zpřístupňovány v průběhu roku 2021.

„Sportovci, kteří ve svém životě bojovali za rovnost, a stali se motorem společenské změny, jsou pionýři a přesahují hranice vlastní sportovní disciplíny. Generace, co žily po nich, jim vděčí za mnohé. Prostřednictvím Trailblazers chceme jejich odkaz oslavit, a zároveň na ně jistým způsobem navázat. Za hlavní misi v Eurosportu totiž považujeme šíření sportovního ducha a síly vstříc novým publikům, čímž chceme zároveň upozorňovat na závažné problémy, sužující komunity po celém světě,“ přibližuje smysl nové minisérie Scott Young, senior viceprezident Eurosportu pro produkci a obsah.

„Na Trailblazers jsme spolupracovali s kolegy z Refresh Sports. Mají opravdu úžasný tým talentovaných scénáristů, producentů, grafiků a režisérů. Jen díky nim se tuto unikátní sérii podařilo poskládat dohromady. Jsme rádi, že teď můžeme představit formát, ve kterém jsme se snažili zaměřit především na sportovní svět v širších souvislostech. To nám umožnilo vyprávět příběhy z trochu jiného úhlu pohledu, než jste od nás zvyklí. My jsme ale vděčni za nové perspektivy, příběhy i publika, která tímto způsobem oslovíme. Za Eurosport jsme dodali to, co nám jde bezkonkurenčně nejlépe – profesionální odborné expertizy, přístup do našeho bezedného archivu a schopnost vytvořit originální vysílací formát. Doufáme, že fanouškům ještě lépe přiblížíme motivace jejich hrdinů, aby mohli ve všech souvislostech pochopit, jaký význam měli nejen pro sportovní svět,“ dodává.

Trailblazers, společný projekt televizní stanice Eurosport a produkční společnosti Refresh Sports, opravdu využívá nezpochybnitelných výhod navázané spolupráce. Zkušený tým tvůrců obsahu zodpovídá za co nejautentičtější a zároveň kreativní převyprávění reálných událostí. Členem kreativního týmu je například Leon Mann, filmový a televizní tvůrce, kterého proslavily ceněné dokumentární filmy, za které jmenujme snímek Usain Bolt: Nejrychlejší muž, který kdy žil (Usain Bolt: The Fastest Man Who Has Ever Lived), ve kterém vytvořil ojedinělou sondu do života legendárního atleta. Mann je zároveň zakladatelem Refresh Sports i společnosti Black Collective of Media in Sport (BCOMS), do jejíhož portfolia produkční společnost patří. Za svůj hlavní cíl BCOMS považuje zvyšování povědomí o pestrosti mediálních formátů, čehož dosahuje díky mnoha letům zkušeností a praxe. Ty při přípravě Trailblazers zužitkovala při spolupráci s nejslavnějšími sportovci a populární sportovní televizní stanicí. Leon Mann slouží jako výkonný producent projektu.

Na sérii se podílel i producent, scénárista a režisér Drew Christie. Ten má na svém kontě produkční a režisérskou práci na přenosech takových sportovních událostí světového formátu, jako byly Letní olympijské hry v Pekingu v roce 2008 nebo FIFA World Cup 2010. Všechny dokumenty bude komentovat známý hlas – Samantha Johnson z TRT World Sport Anchor, nejsledovanější turecké zpravodajské stanice vysílající v angličtině. Na sérii se dále podíleli i pohybový návrhář Jesse Malisa a ilustrátorka Zemeka Clarke.


Úplný rozpis epizod a sportovců, na které se zaměřují:

1. Serena Williams
I po letech stále jedna z velikánek ženského tenisu současnosti. Její angažovanost ovšem na kurtu nekončí. Nyní se ovšem pokouší přidat do své sbírky rekordní sedmou trofej z grandslamového turnaje Australian Open.

2. Greg Louganis
Jen pár sportovců v historii Olympijských her má za sebou tak problematické dětství jako právě Greg. Navzdory nepřízni osudu se mu podařilo dosáhnout maximální úrovně sportovní seberealizace, během čehož se stal pionýrem, jehož příkladu mnozí následují.

3. Jesse Owens
Jesse se stal nezpochybnitelnou sportovní legendou kvůli své veleúspěšné účasti na Olympijských hrách 1936 v Berlíně, tehdejším hlavním městě nacistického Německa.

4. Cathy Freeman
Australská sprinterka, která excelovala v běhu na 400 metrů. V roce 2000 se jako první Australanka aboridžinského původu stala držitelkou zlaté olympijské medaile.

5. Arthur Ashe
Ashe byl prvním mužským hráčem afroamerického původu nominovaným do týmu tenisového US Davis Cup. Později dosáhl dalších prvenství – je jediným Afroameričanem, kterému se podařilo získat tituly z Wimbledonu, US Open a Australian Open.

6. Nawal El Moutawakel
Marocká překážkářka se zapsala do historie, když získala svou olympijskou medaili v roce 1984. Byla totiž první Afroameričankou, navíc muslimského vyznání, které se to do té doby podařilo.

7. Gino Bartali
Legendární italský cyklista má na svém kontě dvě prvenství z Tour de France – jedno z doby těsně před 2. světovou válkou, druhé ihned po ní. V mezičase se ovšem zasloužil o záchranu mnoha evropských Židů, čehož dosáhl díky své sportovní slávě a získaným kontaktům.

8. Althea Gibson
První afroamerická tenistka, která dosáhla významných úspěchů. Během své kariéry získala celkem pět grandslamových titulů.

9. Billie-Jean King
Hvězdná tenistka a zároveň neúnavná bojovnice za rovnoprávnost pohlaví a spravedlnost ve společnosti. Billie-Jean King je držitelkou čtyř titulů z amerického grandslamu US Open.

10. Colin Kaepernick
Kaepernick je americký občanský aktivista a ragbyový quarterback, který šest sezón působil v týmu San Francisco 49ers. Pozornost na sebe upoutal poklekáváním během národní hymny před každým zápasem v NFL. Protestoval tím proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti v USA.


O Eurosportu

Eurosport je evropská jednička ve sportovním vysílání, která spojuje fanoušky a sportovce během největších sportovních událostí. Eurosport je Domovem olympijských her v Evropě a přinesl olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 rekordnímu počtu diváků. Eurosport je domovem cyklistiky, tenisových grandslamů a zimních sportů. Eurosport 1 a Eurosport 2 mají 246 milionů kumulativních předplatitelů v 75 zemích v Evropě, Asii, Africe a na Blízkém východě. Eurosport.com je jedničkou na poli on-line sportovních portálů s průměrem 30 milionů unikátních uživatelů měsíčně a společně s Eurosport app (dostupné iOS a Android) jediný způsob, jak sledovat Eurosport kdykoli online na mobilních zařízeních. Eurosport Events se specializuje na management a podporu mezinárodních sportovních akcí. Více informací na corporate.eurosport.com.


Michaela Celárková, Media:list, 8. 2. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28764/nova-serie-trailblazers-od-eurosportu-startuje-jiz-dnes-9-2-2021/