První březnový víkend Strade Bianche – italská odpověď na belgické klasiky
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 05.03.2021
Strade Bianche připomínají časy „hrdinské“ cyklistiky, její zlatý věk, jako by Italové vzpomínali na Coppiho a Bartaliho. V loňském roce se toskánský závod jel až začátkem srpna a otevíral pandemií zastavenou cyklistickou sezonu. Z prvenství se radoval Wout van Aert, který vystoupal na Piazza del Campo v Sieně s náskokem 30 sekund před domácím Davidem Formolem.


Wout van Aert tak podstatně vylepšil svá dvě třetí místa z předcházejících let. Zdeněk Štybar, který Strade Bianche vyhrál v roce 2015, skončil tentokrát na 6. místě.

Mezi největší favority SB patří samozřejmě loňský vítěz Wout van Aert, síly s ním opět změří jeho cyklokrosový i silniční rival Mathieu van der Poel, který loni skončil až na 15. místě se ztrátou 10 minut. V pelotonu nebudou chybět další velká jména světové cyklistiky a špičkoví klasikáři, mj. Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar, Tiesj Benoot (vítěz 2018), Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Tim Wellens, Greg van Avermaet, Romain Bardet, Egan Bernal a nedávný vítěz Omloop Het Nieuwsblad Davide Ballerini.

V předběžné startovní listině jsou tři česká jména – tradičně startuje Zdeněk Štybar, dále Petr Vakoč, který skončil v roce 2016 na 5. místě a 20letý Karel Vacek. V Toskánsku nepojede Peter Sagan, který měl začátkem února pozitivní test na Covid-19 a vzhledem ke zpožděné přípravě se objeví pravděpodobně až následující týden na Tirreno – Adriatico.

V netradičním srpnovém termínu loni cyklistům přálo počasí, ovšem v březnu bývají nízké teploty, mokro, bláto, což činí závod ještě náročnějším. Předpověď počasí napovídá teploty těsně nad deset stupňů a déšť. Strade Bianche měří184 kilometrů, z nichž 63 jsou prašné šotolinové cesty rozdělené do 11 úseků (italsky settore). Poslední úsek Tolfe je pouze 13 km před cílem a bývá jedním z rozhodujících faktorů pro výsledek závodu. Nejen nezpevněný povrch je záludností pro cyklisty, čekají je i prudká krátká stoupání, a opravdu prudká, např. v posledním settore dokonce až 18 procent a poté 16 procent uprostřed Sieny krátce před cílem, v poslední bitvě o vítězství.

Italská odpověď na belgické klasiky na kostkách vyšla. Není až tak ojedinělý názor, že SB jsou nejkrásnějším závodem roku. Připomínají časy „hrdinské“ cyklistiky, její zlatý věk, jako by Italové vzpomínali na Coppiho a Bartaliho. Na SB se ale domácím jezdcům příliš nedaří, na kontě mají jediné prvenství, v roce 2013 se radoval Moreno Moser.

Atraktivní Strade Bianche na prašných toskánských silnicích sledujte v přibližně 2,5 hodinovém přenosu Eurosportu 6. srpna od 13:50 hod. na programu Eurosport 1. Již od 12:30 hod. nabídne Eurosport 1 i závod žen.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ, 4. 3. 2021, foto: Eurosport CZ




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28825/prvni-breznovy-vikend-strade-bianche-italska-odpoved-na-belgicke-klasiky/