Užijte si poznávání s Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.03.2021
Všechno, co jste chtěli vědět o všem, vám nabízí Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: zaujmou vás Bláznivé zvířecí kostýmy; odstartujeme Válku ve Vietnamu; dopřejte si Dokonalý úlovek; ukážeme vám Nejkrásnější železnice světa a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

9. 3., 22.00 hod. – Bláznivé zvířecí kostýmy

Zvířata nás dokážou zaskočit nejbláznivější podobou. Některá dokonce vypadají, jako by se vystrojila na karneval. Ale bláznivé barvy a modely matky přírody jsou pro zvířata životně důležité. Někdy jim mají pomoct splynout s prostředím, jindy naopak slouží k tomu, aby zvířata vyčnívala nad všemi a vším. Ale ať už je to opice s make-upem nebo mlok s toxickými pruhy, díky svým kostýmům se jejich majitelé mají dobře. „Převleky“ pomáhají během rituálu páření, odrazují nebezpečné soky nebo zachraňují holý život před hladovým dravcem. Zatímco některé podoby a barvy zvířat se vysvětlují snadno, jiné nám stále zůstávají záhadou. Ale i když se nad nimi občas pozastavíme, neměli bychom se jim příliš divit. Na celém světě přece neexistuje žádný jiný živočišný druh, který se tak rád obléká do nejrůznějších pestrobarevných kostýmů jako člověk.


10. 3., 21.00 hod. a 21.30 hod. – Zvířecí smysly (Čich; Hmat)
Somatosenzorický systém je potřeba k tomu, abychom pocítili a uvědomili si fyzickou bolest ze zranění, změny teploty nebo texturu nějaké hmoty. Některá zvířata jsou zvláště citlivá a dokážou rozpoznat i nejmenší vibrace. Díky tomu získávají mnoho důležitých informací o svém okolí. Brouk z čeledi zákeřnicovitých, tarantule, kapustňák, aligátor nebo slon jsou vybaveni něčím, co nám může připomínat superschopnosti. Seznamte se s nimi a zjistěte, jak používají své Zvířecí smysly.


11. 3., 20.00 hod. – Válka ve Vietnamu (Déjà vu)

Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona.


12. 3. 20.00 hod. – Dokonalý úlovek (Paokoun mramorovaný)

Když jde o rybaření, Andrew „ET“ Ettingshausen patří k nejzapálenějším. Zvlášť rád chytá druhy, mezi kterými se vyskytují opravdu pořádné kusy. Vlastně je má rád tak moc, že je vždycky zase pustí. Díky mini sérii Dokonalý úlovek vyrazil na výpravu po celém světě, aby našel skutečné rybí obry. A že přitom něco zažil! Nenechte si ujít velkolepou podívanou s atmosférou láskyplné vášně k rybaření a vzrušení z úlovku.


13. 3., 20.00 hod. – Srdcaři na severu (Balonem přes polární kruh)

Zimní expediční přelety patří k největším dobrodružstvím v oblasti balonového létání. Srdcaři s pilotem Michalem Kubátem už absolvovali zimní přelety v Alpách, přeletěli Sněžku, Vysoké i Nízké Tatry. Ale pokus o první český přelet severního polárního kruhu horkovzdušným balonem OK 3008 – Kašpárek ve Finsku byl tím nejextrémnějším počinem, který srdcaři v koši mohli zažít. V mrazivém Finsku na ně čekala řada nástrah, a to především nepředvídatelné počasí. Ale jak se říká, štěstí přeje nejenom odvážným, ale hlavně připraveným.


14. 3., 21.00 hod. – Nejkrásnější železnice světa (Norsko)

Vydejme se společně na cestu po nejkrásnějších železnicích světa. Čeká nás překrásná krajina, ale zažijeme i příběhy ikonických železničních tras slovy těch, kteří po nich cestují, pracují na nich nebo u nich žijí.


14. 3., 23.00 hod. – Život s bakteriemi

Mladí vědci objevují nové typy mikroorganismů, vyvíjejí paliva, která by neškodila životnímu prostředí, a hledají způsoby, jak se s pomocí bakterií vypořádat se znečištěním. Nahlédněte do neviditelného světa mikroorganismů. Zjistěte, jak je možné se chránit před škodlivými bakteriemi a jak se „spřátelit“ s těmi užitečnými. Díky tomuto snímku odhalíte, že tento pozoruhodný mikrokosmos může být složitý, zajímavý, nebezpečný, nebo naopak užitečný. Co přesně jsou bakterie, jakou mají strukturu a k čemu slouží? To všechno, a ještě mnohem víc prozrazují přední vědci z laboratoře mikrobiálních biotechnologií Moskevské státní univerzity.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 7. 3. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28833/uzijte-si-poznavani-s-prima-zoom/