Prima MAX uvede premiéry oscarových filmů Muž v pozadí a Tvář vody!
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 08.03.2021

Stanice Prima MAX připravila pro diváky na tento týden premiéry dvou snímků oceněných prestižní filmovou cenou Oscar.


Ve středu 10. března ve 20.00 rozehraje herec Christian Bale ve filmu Muž v pozadí životopisný příběh Dicka Cheneyho, bývalého viceprezidenta USA, jehož politika významně ovlivnila průběh dějin. Drama získalo osm nominací na Oscara, včetně té za nejlepší film. Nominaci proměnil nakonec pouze v kategorii nejlepších masek – maskér Greg Cannoma pro proměnu Christiana Balea využil kombinaci klasického make-upu, silikonu i paruk. „Použil jsem všechny triky, které znám. Někdy jsme natáčeli dva různé vzhledy během jedno dne. Takže nejdříve jsme ho nalíčili jako pětasedmdesátiletého, abychom ho následně předělali na mladíka,“ uvedl ke své práci čtyřnásobný držitel ocenění Oscar. Komplexní přetvoření maskérům trvalo tři až čtyři hodiny. Více informací o maskách ve filmu najdete v přiloženém dokumentu.

Ve čtvrtek 11. března od 22.00 uvidí diváci v televizní premiéře nejlepší film roku 2017 – Tvář vody. Snímek režiséra Guillerma del Tora získal celkem třináct nominací na Oscara, čtyři proměnil ve vítězství (nejlepší film, režie, hudba a výprava a dekorace). Mimořádný příběh němé uklízečky Elisy, která pracuje v tajné vládní organizaci a spřátelí se s obojživelným tvorem přivezeným z Amazonie, okouzlil kritiky i diváky po celém světě. „Jako dítě jsem viděl krásu, kde jiní viděli hrůzu. A kde lidé viděli normálnost, já viděl hrůzu. Uvědomil jsem si, že skutečná monstra jsou v lidských srdcích,“ prohlásil režisér Guillermo del Toro.


Muž v pozadí

Příběh Dicka Cheneyho, nejvlivnějšího viceprezidenta, jehož politika významně ovlivnila průběh dějin. Životopisné drama Muž v pozadí získalo osm nominací na Oscara, včetně kategorie za nejlepší film. Christian Bale ztvárňuje Dicka Cheneyho v tomto epickém příběhu o tom, jak se obyčejný washingtonský úředník nepozorovaně dostal až po bok amerického prezidenta George W. Bushe a stal se nejmocnějším mužem planety, který zásadně změnil zemi i celý svět. V dalších rolích této temně komediální sondy do zákulisí americké politiky se představují Amy Adamsová, Steve Carell a Sam Rockwell.

Anglický název: Vice
USA, 2018
Režie: Adam McKay
Scénář: Adam McKay
Kamera: Nicholas Britell
Hrají: Christian Bale, Amy Adamsová, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pillová, Eddie Marsan, LisaGay Hamiltonová, Jesse Plemons
Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 2018 v Los Angeles.


Film se natáčel od 25. září do 8. prosince 2017 v Kalifornii ve městě Santa Clarita a u řeky Kern River.
Film byl nominován na osm Oscarů – make-up, nejlepší film, režie, hlavní herec, vedlejší herec, vedlejší herečka, původní scénář a střih. Nominaci proměnil pouze v kategorii make-up. Christian Bale získal za svůj herecký výkon Zlatý globus v kategorii nejlepší herec. Christian Bale prozradil, že kvůli improvizačnímu režijnímu stylu Adama McKaye se připravoval mnohem víc než jakoukoli jinou roli. Christiane Bale musel pro roli Dicka Cheneyho nabrat víc než osmnáct kilogramů. Podle svých slov jedl hodně koláčů. Zároveň to bylo poprvé, kdy herec využil pomoc nutričního specialisty.

Režisér Adam McKay prodělal během postprodukce mírný infarkt. Ten režisér připisoval přibírání na váze a zvyšujícímu se počtu cigaret během natáčení. Christian Bale byl pro režiséra Adama McKaye jedinou volbou pro roli Dicka Cheneyho. S Christianem pracoval už na filmu Sázka na jistotu a na jeho herectví obdivuje způsob, jak dokáže postavu psychologicky rozebrat a znovu ji dát dohromady. McKay řekl: „V okamžiku, kdy jsem o snímku začal přemýšlet, věděl jsem, že Christian je přesně ten pravý.“

Christian Bale a Dicky Cheney slaví narozeniny ve stejný den – 30. ledna. Cheney slavil své třiatřicátiny, když se Bale v roce 1974 narodil. Štáb natočil i hudební sekvenci, kterou nakonec režisér do filmu nezařadil. Rozhodl se držet vážného vyznění filmu.


Tvář vody

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane naživu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkinsová), a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů.

Anglický název: The Shape of Water
USA, 2017
Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Guillermo del Toro, Vanessa Taylorová
Kamera: Dan Laustsen
Hrají: Sally Hawkinsová, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencerová, David Hewlett, Nick Searcy, Nigel Bennett
Celosvětová premiéra filmu proběhla 31. srpna 2017 na Benátském filmovém festivalu.


Jde o první film, který vyhrál jak Zlatého lva, tak Oscara za nejlepší film. Výběru soundtracku pro film trval devět měsíců. Jde o jeden ze tří filmů nominovaných na Oscara v kategorii Nejlepší film roku 2018, ve kterých hrál Michael Stuhlbarg. Další dva jsou Dej mi své jméno a Akta Pentagon: Skrytá válka.

Režisér Guillermo del Toro byl opilý, když požádal Sally Hawkinsovou, aby pracovala na filmu s ním.
U většiny filmů je scénář napsán předtím, než jsou herci vybráni, ale zde del Toro přesně věděl, koho chce obsadit. Napsal tedy scénář pro Sally Hawkinsovou, Octavii Spencerovou a Richarda Jenkinse. Všichni byli ochotní a nadšeni pro spolupráci.

Herečka Sally Hawkinsová absolvovala v rámci přípravy na natáčení hodiny tance. Rovněž se pro roli hluché uklízečky musela naučit znakovou řeč. Režisér Guillermo del Toro napsal pro hlavní postavy filmu dlouhé charakteristiky, některé z nich měly údajně více než čtyřicet stran. Následně je nabídl hercům a řekl jim, že se můžou rozhodnout, zda je využijí, nebo budou ignorovat. Herci reagovali různě, například Richard Jenkins přiznal, že charakteristiku ignoroval a uvedl: „Jediná důležitá věc je to, co se děje na obrazovce.“ Naopak Michael Stuhlbarg řekl, že charakteristiku četl a pomohla mu v převedení své postavy na filmové plátno. Pro herečku Sally Hawkinsovou je to už druhý film, ve kterém byla vytopená koupelna. Tím prvním byl Paddington.

Monstrum ztvárnil ve filmu herec Doug Jones, který s režisérem del Toro natočil už šestý film. Doug Jones strávil každý den tři hodiny, než se dostal do svého kostýmu. Podle něj to však nebylo nic v porovnání s kostýmy z předcházejících filmů Guillerma del Toro. Režisér Guillermo del Toro obsadil herce Richarda Jenkinse přes e-mail s textem: „Doufám, že si scénář zamilujete stejně jako já.“ Režisér Guillermo del Toro chtěl snímek původně natočit černo-bílý. Tvor ve filmu je inspirovaný příběhem, který napsala sama Sally Hawkinsová. Pojednával o ženě, která nevěděla, že je mořskou pannou. „Bylo krásné, že jsme na stejné vlně. Zeptal jsem se, zda bych mohl použít nápad s jizvami na krku, což mi dovolila. Dovolila mi, abych použil i další detail – spoustu soli, kterou tvor potřeboval, aby mohli pobývat v její vaně,“ vysvětlil režisér Guillermo del Toro.
Režisér Guillermo del Toro začal s přípravami na film už v roce 2011. Z vlastních prostředků financoval tým, který vytvářel laboratoř a vodního tvora.


Tři otázky pro režiséra Guillerma del Toro

Čím vás monstra vždy tolik přitahovala?

Tvora v první půlce filmu Tvář vody nevidíme, divák si tak do své představy promítá, co chce. V poslední třetině se ukáže v celé své podobě. Když bylo dobito Mexiko, existoval fenomén zvaný synkretismus – katolické náboženství dobyvatelů se propojilo se starou vírou místních. V mém případě se toto stalo s katolickou vírou a monstry. Spojily se. Jako dítě jsem viděl krásu, kde jiní viděli hrůzu. A kde lidé viděli normálnost, já viděl hrůzu. Uvědomil jsem si, že skutečná monstra jsou v lidských srdcích.


Role monstra se ujal herec Doug Jones. Co jej dělá tím správným adeptem pro tento herecký part?

Jedna z mnoha disciplín loutkoherectví se jmenuje Bunraku. Pochází z Japonska a spočívá v tom, že černě oděný herec ovládá loutku na černém jevišti. Je to velmi krásná a magická disciplína. Dobrý herec Bunraku pohybuje s loutkou nebo postavou. Skvělý herec Bunraku splývá s loutkou, a to je přesně to, co Doug umí. Je vzácným umělcem, který dokáže pracovat v masce a obleku. Někteří skvělí herci hrají s maskami příšerně.


Mezi nejkrásnější scény filmu patří ta, ve které Sally Hawkinsová naplňuje koupelnu slanou vodou, aby monstrum zachránila. Jak vás tato scéna napadla?

Vlastně se mi něco podobného stalo, když jsem byl dítě. Snil jsem o plavání ve vaně, ale tu jsme doma neměli. Měli jsme skleněnou sprchu, kterou jsem utěsnil ručníky a napustil ji až po prsa. Uvědomil jsem si ale, že dveře se otevírají dovnitř, takže jsem byl ve sprše uvězněný jako Houdini. Když se mi nakonec podařilo dveře otevřít, otec nebyl z výsledku zrovna nadšený.


Martin Šnýdr, PR Manager, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 8. 3. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28834/prima-max-uvede-premiery-oscarovych-filmu-muz-v-pozadi-a-tvar-vody/