Někdo to rád Bezruč - 75 let ostravského divadelního fenoménu
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.03.2021
Divadlo Petra Bezruče patří k nejvýraznějším souborům v České republice, což potvrzuje řada ocenění, názory kritiků i ohlasy diváků. Dokument režiséra Miroslava Janka Někdo to rád Bezruč o ostravském divadle, které v loňském roce oslavilo 75. výročí své profesionální umělecké činnosti, nabídne pohled do zákulisí divadelní scény a prostřednictvím pamětníků a archivů se ohlédne za jeho minulostí v kontextu doby.


Na programu ČT art jej diváci budou moci sledovat v pondělí 22. března od 20:15 hodin.

„Natočit dokument k tak významnému výročí jedné z historicky nejzajímavějších divadelních scén u nás, bylo celkem přirozené. Od začátku jsem měla v plánu oslovit jednu z nejvýraznějších postav českého dokumentu Míru Janka, a to nejen pro jeho dokumentaristické kvality nebo proto, že jsme v minulosti spolupracovali na mnoha dokumentech, ale především proto, že k Divadlu Petra Bezruče má zvláštní vztah, o kterém vám jistě poví sám,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

„Moje vazba k Divadlu Petra Bezruče byla po celá desetiletí budována prostřednictvím vzpomínek, příběhů a situací, které mi vyprávěla Tonička, moje žena a střihačka tohoto filmu. V šedesátých letech minulého století totiž pracovala u Bezručů jako rekvizitářka,“ uvádí režisér snímku Miroslav Janek k osobní vazbě na kultovní ostravské divadlo a dodává: „První představení, jež jsem u Bezručů v rámci příprav dokumentu zažil, a které mě nadchlo, byl Mistr a Markétka. Postupně jsem potom zhlédl téměř celý současný repertoár a dalších asi třicet inscenací, uložených ve videoarchivu divadla. Takto vybaven jsem strávil intenzívní a veselé natáčecí dny se svým malým a milým filmovým štábem v divadelní společnosti velice vstřícné a takřka rodinné.“

Dokumentem, v němž o svém vztahu k Divadlu Petra Bezruče promluví například jedna ze zakladatelek Štěpánka Ranošová nebo výrazná tvář současného souboru Norbert Lichý, jenž získal Cenu Thálie v kategorii mužský herecký výkon za roli Mengela Sigera v inscenaci Job, provází Stanislava Hrušková: „Tvůrci dokumentu mě zřejmě oslovili, protože jsem s herci měla díky předchozímu projektu pro divadelní archiv bližší vazbu. Bylo tak snazší herce nejen kontaktovat, ale i nahlédnout do jejich vzpomínek.“ Zastoupení před kamerou mají jak pamětníci, tak i nynější herci, kteří společně komentují průřez bohatou historií divadla od jeho vzniku po konci druhé světové války až do současnosti.

Po dokumentu mohou diváci na programu ČT art od 21:10 hodin sledovat záznam hry Transky, body, vteřiny z pera Tomáše Dianišky, který ji zároveň i režíroval. Představení o životním příběhu atletky Zdeny Koubové a její genderové záměny získalo v roce 2019 titul Inscenace roku. Za silné herecké ztvárnění hlavní postavy byl Jakub Burýšek oceněn jako Talent roku.


Někdo to rád Bezruč

Kamera a režie: Miroslav Janek
dramaturg: Jana Strýčková
výkonná producentka: Jarmila Hoznauerová
kreativní producentka: Kateřina Ondřejková
účinkují: Štěpánka Ranošová, Alena Tománková-Matoušková, Marie Viková, Drahomír Ožana, Petr Mandel, Karel Fírek, Norbert Lichý, Michal Weber, Tomáš Suchánek, Jan Kerbr, Stanislava Hrušková, herecký soubor a realizační tým Divadla Petra Bezruče


Filip Platoš, tiskové oddělení, Česká televize, 16. 3. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28863/nekdo-to-rad-bezruc-75-let-ostravskeho-divadelniho-fenomenu/