Ronde van Vlaanderen: Milovaný i nenáviděný závod
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 02.04.2021
Nejen v Belgii dobře vědí, že Flandry jsou symbolem a klenotem závodní cyklistiky a největším svátkem pravověrných cyklistických fanoušků. Eurosport vysílá Okolo Flander živě 4. dubna a opět od startu do cíle, přenos začíná v 9:55 hod. na programu Eurosport 1. Po skončení přenosu vysílá Eurosport 1 živě i závod žen.


Nejen ve Flandrech milují Ronde. Komentátor Eurosportu Martin Hačecký s oblibou říkává, že kdyby měl z celé sezony vybrat jediný závod, od kterého ho nikdo a nic nesmí odtáhnout, bylo by to právě Ronde. Na první dubnovou neděli se Martin Hačecký mimořádně těší: „Ten milion lidí, který tradičně vídáme kolem trati Ronde, se sice tentokrát přidá k těm zbývajícím pěti milionům belgických televizních diváků, ale nejdůležitější a nejdramatičtější den cyklistického roku si ujít nenechají. Nejen v Belgii dobře vědí, že Flandry jsou symbolem a klenotem závodní cyklistiky a největším svátkem pravověrných cyklistických fanoušků.“

Psal se 25. květen 1913, na start v centru Gentu se postavilo 37 cyklistů a o šesté hodině ranní padla historická slova: „Heren vertrekt!“, tedy něco jako „Pánové, kupředu!“. Tehdy to byl ještě odlišný závod, současnou podobu dostával až v 60. a 70. letech minulého století. Z některých známých kopců se staly doslova symboly Flander, které byly zahrnuty do seznamu vlámského dědictví jako kulturní památky, což znamená, že kostky by z nich neměly zmizet ani v budoucnosti. Například ve městě Kluisbergen se rozhodli, že původně plánovaný betonový povrch pro kopec Paterberg bude vydlážděn kostkami a díky tomuto rozhodnutí se Paterberg stal ikonickým kopcem závodu a také chráněnou památkou.

První ročník Ronde van Vlaanderen vyhrál domácí Paul Deman po dvanácti hodinách v sedle. Ve 21. století tak dlouhé martyrium cyklisty nečeká, letošní 105. ročník měří 263 kilometrů a vítěze poznáme po přibližně šesti hodinách vzrušujícího soupeření. Už dávno nestartuje Ronde van Vlaanderen v Gentu, letos se opět vyrazí z Antverp.

Pamatujete loňský ročník? Vpředu dva nesmiřitelní rivalové již z cyklokrosových časů Mathieu van der Poel a Wout van Aert, s nimi mistr světa Julian Alaphilippe. Právě on zavadil asi 35 km před cílem v kratičkém momentu nepozornosti o doprovodný motocykl a skončilo to vážným zraněním. Ve spurtu byl těsně rychlejší Mathieu van der Poel, který vyhrál svůj první cyklistický monument.

Dvojice Mathieu van der Poel a Wout van Aert patří k favoritům i letošního ročníku. V pelotonu budou i vítězové z minulých let Peter Sagan, Alexander Kristoff a Alberto Bettiol, dále nedávný vítěz Milán –Sanremo Jasper Stuyven, chybět nebude silná sestava Deceuninck – Quick Step v čele s Julianem Alaphilippem. Na start by se měli postavit i čeští cyklisté Zdeněk Štybar a Petr Vakoč.

V itineráři je 17 přejezdů přes proslulé flanderské kopce, navíc čekají cyklisty další rovinaté úseky na kostkách. Na závěr proslulá dvojice Oude Kwaremont a Paterberg nedaleko před cílem. Cyklisty čekají i další známá náročná stoupání, mj. Muur Van Geraardsbergen, Koppenberg a Taaienberg.

Ne každý ale Flandry miluje. Pětinásobný vítěz TdF Bernard Hinault nikdy Ronde van Vlaanderen nevyhrál: „Je těžké vysvětlit, co pro cyklistu znamená Koppenberg. Co jsme komu udělali, že nás poslali do toho pekla!“.

Eurosport vysílá Okolo Flander živě 4. dubna a opět od startu do cíle, přenos začíná v 9:55 hod. na programu Eurosport 1. Komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký. Po skončení přenosu vysílá Eurosport 1 živě i závod žen.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ, foto: Eurosport CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28894/ronde-van-vlaanderen-milovany-i-nenavideny-zavod/