Vydejte se za poznáním ve 14. týdnu díky Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.04.2021
Užívejte si dokumentární zábavu a poznávejte svět! Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme Záhadu temné energie; na seriál První lidé navážeme sérií První civilizace; navštívíme Megazoo; ukážeme vám Nejkrásnější paláce světa a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

5. 4., 22.00 hod. – Záhada temné energie

Temná hmota je tajuplná síla, která nečekaně zrychluje rozšiřování vesmíru. Působení temné energie bylo objeveno v roce 1998, ale vědci dodnes neznají její podstatu. Ještě horší je, že samotná existence temné hmoty zpochybňuje všeobecnou teorii relativity Alberta Einsteina, jež se stala základním kamenem moderní fyziky. Hon za identitou této záhadné síly je v plném proudu. Díky vědeckým experimentům prováděných nejen na Zemi, ale také ve vesmíru, získáváme důležitá data, díky nimž můžeme leccos odhalit. Ale někteří doufají také v to, že se mezi námi objeví další génius Einsteinova formátu – někdo, kdo dokáže vytvořit novou teorii, která vysvětlí záhadu temné energie.


6. 4., 21.00 hod. – První civilizace (Města)

Víte, jak naši předkové položili základy dnešního moderního světa? Zajímavý a poučný seriál První civilizace odhaluje čtyři základní kameny civilizace – města, válku, náboženství a obchodování. Každý z nich zkoumá v souvislosti s různými místy po celém světě, včetně Iráku, Mexika, Egyptu, Indie, Německa, Japonska a Spojených států amerických. Nenechte si ujít nejnovější archeologické objevy, prověřte společně s námi nové teorie a odhalte fascinující původní informace. Dramatické herecké rekonstrukce a digitální animace oživují každou z dávno zaniklých civilizací přímo před vašima očima. Každá z prvních civilizací se dočká srovnání se svým moderním protějškem. Díky tomu zjistíme, že naše předky poháněly stejné pohnutky jako dnes: lákavý život ve městech, nevyhnutelnosti války, potřeba náboženství a záliba v obchodování. Jejich příběh je také naším příběhem.


6. 4., 22.00 hod. – Megazoo (1. díl)

Nový australský dokumentární seriál přináší exkluzivní pohled do zákulisí jedné z největších a nejstarších světových zoologických zahrad. Zoo Victoria se skládá ze tří různých částí, ve kterých se 800 práci oddaných pečovatelů stará o více než pět tisíc výjimečných zvířat. Nenechte si ujít návštěvu Zoo Melbourne přímo v centru města. Zavítáme také do Werribee Open Range Zoo s atmosférou nefalšované savany a podíváme se do okouzlující buše v Healesville Sanctuary. Hlavními hrdiny seriálu Megazoo je zapálená skupinka chovatelů a veterinářů, kteří pečují o úchvatnou směsici různých zvířat. Díky inovativním školicím metodám, špičkovému vybavení a nejmodernějším veterinárním technologiím uvidíte, co všechno je zapotřebí k provozování moderní vytížené zoo – v předních liniích boje proti vymírání divokých zvířat. Megazoo je vzrušující, dramatická podívaná připomínající jízdu na horské dráze plná dojemných i humorných scén a inspirativních příběhů.


6. 4., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Zvířecí společníci (Pes; Osli)

Přírodovědná dokumentární mini série Zvířecí společníci nabízí podrobný pohled na vztah mezi člověkem a zvířaty. Zvláštní a jedinečné pouto je zároveň svým způsobem problematické a od počátku věků až do dnešních dní odporuje podstatě našich vzájemných vztahů. V každé epizodě se člověk setkává tváří v tvář s nějakým zvířetem. Co se stane? A dojde k vzájemnému porozumění? Každý díl je věnovaný jednomu druhu zvířat, se kterým lidé přicházejí běžně do styku. Tři lidé nám postupně prozradí, jaké mají zkušenosti se psem, oslem, koněm, prasetem nebo ovcí, a podělí se s námi o své osobní příběhy. Díky tomu můžeme lépe pochopit, jaký mají tato zvířata vliv na naše vlastní životy. Nenechte si ujít fascinující a laskavé chvíle se zvířecími společníky.


9. 4., 21.00 hod. – Modravé hlubiny III (Záhada rejnoků manta)

Ve třetí řadě seriálu Modravé hlubiny se připojíme ke světově renomovaným mořským ekologům na výpravě plné objevů. Budeme sledovat, jak vyrazili do dalekých koutů světa, odhalují tajemství oceánů a bojují za záchranu ohrožených zvířat, která trpí v těžce zkoušených mořích. Ponořte se hluboko za žraloky velrybími a postavte se nebojácně tváří v tvář obávaným predátorům. Dostanete se o krok blíže k pochopení modravých hlubin.


10. 4., 20.00 hod. – Kukačka: Vetřelec v hnízdě

Všichni víme, že kukačka se chová jako hnízdní parazit. Klade vajíčka do hnízd jiných druhů ptáků, a tím se chytře zbaví nutnosti starat se o vlastní potomky. Některé kukačky dokonce zajdou tak daleko, že ostatní ptáčata nemilosrdně zabijí. Ale jak je možné, že to jejich rodiče strpí? Jsou snad příliš hloupí? Nebo příliš neschopní? Nebo prostě nemají ani nejmenší tušení, co se děje v jejich vlastním hnízdě? Kukaččí vajíčka nepochybně vypadají stejně přesvědčivě jako ta pravá. Jenže co mláďata? Ta ani trochu! Rychle vyrostou do obří podoby, která vůbec nepřipomíná oklamané rodiče. Jak je tedy možné, že ti si ničeho nevšimnou? Ornitologové se donedávna domnívali, že „oběti“ se zatím nenaučily na takto ošemetnou situaci reagovat. Ale nyní naopak vychází najevo, že ponechat si v hnízdě cizí ptáče jim možná přináší nečekané výhody. Jak to tedy je? Je kukaččino chování skutečně dokonalý podfuk, nebo tajuplná evoluční hádanka? To odhalíte v dokumentu Kukačka: Vetřelec v hnízdě.


10. 4., 21.00 hod. a 21.30 hod. – Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (Extrémní délka; Velký podvod?)

David Attenborough strávil dokumentováním přírody celý život. Za tu dobu se setkal s mnoha zvláštními zvířaty, přesto by se našlo ještě několik příběhů a zkazek o úžasných stvořeních, která podněcují i jeho zvědavost. Pětidílná dokumentární minisérie Přírodní kuriozity Davida Attenborougha odhaluje tajemství mnoha přírodních záhad – od toho, proč má zebra pruhy, až po evoluční přešlap ptakopyska, který klade vejce. Díky Davidovu vypravěčskému talentu v kombinaci se skvělými záběry vznikl seriál, jaký jste ještě neviděli.


10. 4., 22.00 hod. – Nejkrásnější paláce světa (Hampton Court)

Seriál Nejkrásnější paláce světa zve na návštěvu do míst, ve kterých sídlila moc. V deseti epizodách postupně ukazuje v plné kráse nejluxusnější historické rezidence ze všech koutů naší planety. Ponořte se do příběhů o králích a královnách, kteří byli v těchto přepychových prostorách jako doma, a odhalte tajemství architektů, stavitelů a dvořanů, kteří těmto místům vdechli život. Zavítáme do tak slavných paláců, jako je londýnský Hampton Court, kde Jindřich VIII. kvůli námluvám Anny Boleynové změnil směr dějin. Nemine nás vídeňský Schönbrunn, kde v roce 1762 šestiletý geniální chlapec Wolfgang Amadeus Mozart odehrál koncert pro císařskou rodinu. Nebo se podíváme do pohádkového německého hradu Neuschwanstein, jenž je tak překrásný, že se turisté ochotně prodírají bavorskými horami, aby ho aspoň zahlédli. Seriál Nejkrásnější paláce světa zachycuje 500 let historie a zahrnuje sídla tak významných královských rodů, jako jsou Tudorovci, Habsburkové nebo Bourboni. Vydejte se na výlet od středověkého zámku ve francouzském Fontainebleau až po anglický Kensingtonský palác, kde i dnes žije současná královská rodina.


11. 4., 23.00 hod. – Tajný život chaosu

Teorie chaosu má špatné jméno. Při jeho vyslovení si představíme nepředvídatelné počasí, hospodářský krach a vědu, která se dočista zbláznila. Ale chaos má fascinující skrytou stránku. Takovou, jíž vědci teprve teď začínají rozumět. Zdá se, že teorie chaosu zná odpověď na odvěkou otázku lidstva: jak jsme se tady ocitli? Profesor Jim Al-Khalili odhaluje vědu na pozadí půvabu přirozeného světa. Zjišťuje, že to, co se může zdát být kouzly a magií nebo božím dílem, je ve skutečnosti zajímavou stránkou fyzikálních zákonů. Vychází najevo něco úžasného: matematika chaosu vysvětluje, jak a proč vesmír vytváří řád. A víte, co je nejlepší? Nemusíte být vědec, abyste tomu rozuměli. Až odhalíte Tajný život chaosu, už nikdy neuvidíte svět stejně jako dřív.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 5. 4. 2021





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28898/vydejte-se-za-poznanim-ve-14-tydnu-diky-prima-zoom/