Nejštědřejší Velikonoční pondělí od roku 2011 - žluté kuře vykoledovalo přes 12 milionů Kč
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.04.2021
Velikonoční pondělí se na obrazovce České televize tradičně neslo ve znamení charitativní sbírky Pomozte dětem. Diváci pondělního benefičního koncertu zaslali přes 80 tisíc DMS ve vůbec nejvyšší hodnotě za třiadvacetiletou historii sbírky, přes 5,6 milionu Kč. Celkový výtěžek pořadu aktuálně činí přes 12,1 milionů korun, což je rekord posledních deseti ročníků.


Po celé Velikonoční pondělí se diváci Jedničky mohli setkávat s moderátorkou Alenou Zárybnickou, jež informovala o aktuálním stavu sbírky a prozrazovala zajímavosti ze zákulisí příprav na večerní benefici, kterou provázela dvojice Marek Němec a Matouš Ruml. Pro diváky bylo připraveno celkem devět hudebních vystoupení, během kterých se představili Hana Zagorová, Aneta Langerová, Jiří Pavlica s Hradišťanem, skupina Monkey Business, operní sbor Divadla J. K. Tyla v Plzni nebo Ondřej Brousek s Ondřejem G. Brzobohatým.

Novinkou třiadvacátého ročníku sbírky byla možnost volat a přispívat na speciální lince call centra, na které měli diváci možnost popovídat si s dvacítkou herců, osobností známých z obrazovky ČT či sportovců. „Dárci často zmiňovali, že chtějí podpořit právě děti, protože je považují za ohroženou skupinu, které je důležité pomáhat. Bylo sympatické, že lidé často darovali maximum podle svých možností – od stovek po desetitisíce korun. Řada dárců také uváděla, že sbírku podporují pravidelně. Volající spontánně reagovali na v pořadu ukázané příběhy konkrétních dětí s tím, že je zasáhli jejich osudy a chtějí pomoct těm, kteří v životě neměli tolik štěstí,“ říká k přenosu jedna z osobností na lince call centra, moderátorka Nora Fridrichová.

Kromě Nory Fridrichové mohli diváci hovořit se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, horolezcem Radkem Jarošem, cukrářem Josefem Maršálkem, snowboardistkou Evou Samkovou nebo hercem Markem Adamczykem: „S volajícími jsme se bavili kromě jiného také o pandemii. Starší lidé mi popisovali, jak se nechali očkovat a jak moc se už těší na vnoučata. Často říkali, že dětem se pomáhat musí. Večer utekl hodně rychle, volající byli opravdu milí. Na všech bylo patrné, že uplynulý rok s pandemií byl náročný. Evě Samkové třeba volal lékař, který se jí ptal, kde bere sílu při závodění, že on už je se silami na dně.“

V průběhu Velikonočního pondělí lidé poslali dohromady 81 645 DMS v dosud rekordní hodnotě 5 655 487 korun. Celková letošní částka na kontě sbírky Pomozte dětem tak zatím činí 12 149 420 Kč a je nejvyšší od roku 2011. A především, není konečná. Navyšovat by se měla ještě o více než 700 tisíc korun, které přislíbili dárci voláním na linku call centra.

Třiadvacátý ročník sbírky trvá až do konce května, podrobnosti jsou k dispozici na www.pomoztedetem.cz. Celková částka podpoří třicet vybraných organizací, které pomáhají znevýhodněným a ohroženým dětem.

Pomozte dětem je charitativním projektem České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti zaměřeným na pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem do 18 let v celé České republice. Od roku 1998 se podařilo rozdělit více než 255 milionů Kč, podpořeno bylo 1 538 projektů a v celkovém součtu se pomoc dostala k více než 200 tisícům dětí.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 6. 4. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28905/nejstedrejsi-velikonocni-pondeli-od-roku-2011-zlute-kure-vykoledovalo-pres-12-milionu-kc/