La Doyenne Lutych-Bastogne-Lutych – poslední jarní monument
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 24.04.2021
Monument Lutych-Bastogne-Lutych vysílá Eurosport 25. dubna od 13:25 na programu E1. Závod komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký. Závod měří 259 kilometrů a je posledním ze tří tzv. Ardenských klasik (v roce 2011 je dokázal vyhrát všechny tři Philippe Gilbert), jezdí se převážně ve valonské části Belgie.


Profil tratě je výrazně kopcovitý, jak už to u jarních belgických klasik bývá. Stoupání jsou krátká, ale mnohdy velmi strmá. Nejznámějším kopcem je Côte de la Redoute, často jeden z rozhodujících prvků závodu, který měří 2 km s průměrem stoupání 8,9 procent a nejprudším úsekem přes 20 procent. Letos ale bude už více než třicet kilometrů před cílem. Posledním kopcem v itineráři přibližně 13 km před cílem je Côte de la Roche-aux-Faucons, 1300 metrů dlouhá stěna s průměrem 11 procent. Bude se rozhodovat právě tam? Novinkou v itineráři je Côte de Desnie 50 km před cílem, 1600 metrů, průměr stoupání 8,1 procent. Nejvyšším bodem závodu je Côte de Mont-le-Soie s nadmořskou výškou 587 metrů.

Jediným českým cyklistou na startu bude pravděpodobně Roman Kreuziger, který ale na Amstel Gold Race a Valonském šípu – přes opatrný optimismus – nedokázal, že má na jaře formu zaručující kvalitní výsledek. Jen jeden cyklista dokázal vyhrát Lutych-Bastogne-Lutych pětkrát – domácí legenda Eddy Merckx. Čtyřikrát se radovali Moreno Argentin a Alejandro Valverde, který vyhrál naposledy v roce 2017.

V pelotonu se tradičně sejde světová klasikářská špička včetně tří nejlepších z loňského ročníku – vítěz Primož Roglič a Marc Hirschi s Tadejem Pogačarem. Loňský ročník byl neuvěřitelný pro slovinské barvy, v nejlepší čtyřce skončili tři Slovinci. Na startu by neměli chybět Julian Alaphilippe, Michael Woods, Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Greg van Avermaet i Alejandro Valverde.

Letos se jede již 107. ročník. La Doyenne (Nejstarší), jak se závodu Lutych-Bastogne-Lutych říká, je jedním z pěti monumentů roku vedle Milán – San Remo, Okolo Flander, Paříž – Roubaix a Giro di Lombardia. Závod se jel poprvé už v roce 1892, ovšem tehdy na trase mezi Spa a Bastogne. Cyklistické závody se v té době organizovaly na podporu novin a časopisů, bylo tomu tak i v tomto případě, za závodem ve francouzsky mluvící části Belgie stály francouzsky psané noviny L´Expresse. Což nebylo vůbec milé Vlámům, a tak se později zrodila další velká současná klasika Okolo Flander, za kterou stál nizozemsky psaný sportovní magazín Sportwereld.

V neděli 25. dubna bude Eurosport vysílat i závod žen, který měří 141 km, posledních 80 po stejné trase, jakou pojedou muži. Přenos startuje v 11:20 na Eurosport 1.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ, foto: Liège-Bastogne-Liège 2021, Eurosport Premium

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28942/la-doyenne-lutych-bastogne-lutych-posledni-jarni-monument/