Pandémia a láva zatarasili Malú ríšu na Islande
Autor: TV JOJ , e-mail: info@joj.sk Přidané: 26.04.2021
Slovenskú kinematografiu v zahraničí zasiahol koronavírus, a dokonca aj výbuch sopky. Festival naplánovaný na polovicu apríla museli organizátori zatiaľ odložiť napriek tomu, že dovtedy boli na Islande otvorené školy, športoviská i kiná. Škandinávia si tak na malú slovenskú ríšu musí počkať.


Slovensko-islandský film Malá ríša (Little Kingdom) sa nedostane do kín v plánovanom termíne. Filmový festival „Stockfish” v Reykjaviku, kde mal mať severskú premiéru, diváci uvidia najskôr v máji. Aj na severe Európy totiž platí jednoduchá rovnica - nová vlna pandémie covid-19 plus karanténa rovná sa zatvorené podujatia. Posunutú premiéru okorenil fakt, že pár dní pred jeho uvedením do kín sa na Islande opäť ozvala sopka. Islandská príroda akoby čakala na príležitosť, kedy bude chcieť skladateľ Valgeir Sigurdsson prezentovať aj svoj hudobný album k filmu s názvom Kvika, čo v preklade znamená láva.

O romantickú drámu z druhej svetovej vojny prejavili záujem aj ďalšie škandinávske krajiny Švédsko, Nórsko, Fínsko a Dánsko. Na slovenské pomery výnimočný film Malá ríša ukázal svoj potenciál pri expanzii do sveta. Distribuční partneri prejavili záujem už aj v Spojených štátoch amerických, Kanade, Veľkej Británii, Austrálii, na Novom Zélande, Blízkom Východe, v Južnej Kórei, Českej republike, či Latinskej Amerike. V Brazílii uvádzajú snímku pod výstižným názvom A Face da Verdade (Tvár pravdy), ktorý celkom korešponduje so slovenskou titulnou skladbou filmu od Simy Martausovej „Zachovaj si svoju tvár“. Tú videlo na Youtube 1,3 milióna divákov.

V Brazílii komentuje kritika film takto: „Keď sa zdá, že už nie je priestor pre drámy zasadené do druhej svetovej vojny, objaví sa film „Tvár pravdy“. Mieša tri emócie: hrôzy vojny, lásku, ktorá vydrží aj v temných časoch a zúfalstvo z úteku pred nepriateľom. Skutočne originálny film, v ktorom je romantika aj thriller“.


O Malej ríši

Film, ktorý kritika zaradila medzi „vojnové drámy“, nepatrí celkom do tejto kategórie. Je to príbeh o ľuďoch a vzťahoch, ktoré zainteresovaným vôbec neuľahčujú hraničné životné situácie. Tak ako to poznáme z nedávnej minulosti a aj z dnešných dní. Napríklad vojnové konflikty (fašistické a nacistické 40-te roky minulého storočia), radikálne zmeny v spoločnosti (zúrenie tzv. komunizmu v rokoch 1948 – 1989), mafiánske praktiky na Slovensku v 90-tych rokoch, alebo choroby či pandémie.

Druhá svetová vojna vo filme Malá ríša je len tragickým javiskom, kde hrajú svoj príbeh ľudia, ktorí si chcú zachrániť život, majetok a vzťahy. Mladá Eva pracuje v továrni arogantného zbohatlíka Bara, aby sa uživila, kým sa jej manžel vráti z vojny. Dezertér Jack sa vracia domov „predčasne“ a dúfa, že všetko bude tak, ako predtým. Márne. Do obce s fabrikou na výrobu zbraní, kde už teraz pracujú obaja manželia, nečakane prichádza aj záhadná Cat ako manželka továrnika Bara. Vie, že Jack je dezertér, Jack vie, že Cat je prostitútka.

Film Malá ríša si budú môcť diváci pozrieť už v máji so slovenským dabingom na JOJ Cinema, v pôvodnom anglickom znení s titulkami na Netflixe.


Redakcia TV JOJ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28946/pandemia-a-lava-zatarasili-malu-risu-na-islande/